Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min

Allegrini

Al sinds 1858 produceert de familie Allegrini wijn in Fumane di Valpolicella, een klein dorpje ten noorden van Verona. Als één van de eerste wijngoederen in dit beroemde wijnbouwgebied lag de focus vanaf het begin op hoge kwaliteitswijnbouw. Zo werd niet alleen de beroemde Amarone stijl ontwikkeld, maar werden ook, net zoals in Bourgondië, aparte 'cru' wijngaarden geïntroduceerd. Daaruit zijn wijnen als 'Palazzo della Torre', 'La Grola' en 'La Poja' voortgekomen, die ook tegenwoordig hun pioniersrol nog meer dan rechtvaardigen.

Meer lezen
De Allegrini-familie voor een van de wijngaarden
Valpolicella in Venetië van bovenaf - de thuisregio van wijngoed Allegrini

Quick Info

  • Italië
  • Venetië
  • corvina veronese, corvinone, rondinella, oseleta

3 sterren voor de wijnmakerij in Gambero Rosso 2020
"Het wijngoed Allegrini is een hoeksteen van de moderne wijngeschiedenis van Valpolicella. Haar kracht ligt in de eigen uitgestrekte wijngaarden, die te vinden zijn in de eersteklas teeltzones van de regio. Haar wijnen schitteren met intense fruit-aroma's en een frisheid afkomstig van de autochtone Valpolicella-wijnstokken."

Robert Parker's Wine Advocate
"The Allegrini family is one of the strongest pillars supporting the centuries-old winemaking traditions of the Valpolicella and the veritable renaissance those traditions are experiencing today. Until recently, winemaker Franco Allegrini was the driving force at the estate, but today his lovely sister Marilisa has become the face of the brand. Thanks to her tireless, globe-trotting promotional efforts, I’d definitely put Marilisa on a list of the top five ambassadors of Valpolicella.""

Vinous (Antonio Galloni)
"Allegrini is a reference-point producer for fine Amarone. The Allegrini family has played an important role in local Veronese society for hundreds of years going back to the mid-sixteenth century. The property’s modern history was built by Giovanni Allegrini, who purchased a number of top vineyards and made many of the estate’s first important wines."

Wijnstokken op een kleine heuvel en een olijfboom voor een oude stenen muur

Allegrini

De typische druivensoorten van de regio groeien in wijngaarden verspreid over honderdzestig hectare, in Fumane, San Pietro en Sant 'Ambrogio. Deze vallen allemaal binnen het DOC Valpolicella. Centraal staat de corvina veronese, die wordt beschouwd als de edelste Veronese druivensoort. Daarnaast vind je er corvinone, rondinella en de zeldzame oseleta.

De familie Allegrini lijkt het proces van wijnmaken steeds verder te perfectioneren. Zo wordt er naast traditionele Slavonische eikenhouten vaten nu ook gebruik gemaakt van barriques. Tegelijkertijd is de rijpingstijd verkort om de aroma's van de druiven te behouden. De Allegrinis zijn ook nieuwe wegen ingeslagen in de wijngaarden zelf: in de loop van de tijd is het traditionele Spalier-systeem vervangen door andere systemen, om de plantdichtheid te vergroten. Ook beplantten de Allegrinis een van hun wijngaarden met de internationale druivensoort syrah.

Allegrini is een van de beste wijngoederen in Valpolicella. De belangrijke Italiaanse wijngids Gambero Rosso verkoos het in 2016 tot 'Wijngoed van het Jaar': "Marilisa en Franco Allegrini ontwikkelden het bedrijf, dat door hun vader Giovanni werd opgericht, tot een juweel van Italiaanse wijnkunst." Monica Larner, Italië-specialist bij Robert Parker's Wine Advocate, vat het als volgt samen: "The Allegrini family is one of the strongest pillars supporting the centuries-old winemaking traditions of the Valpolicella".

Poggio al Tesoro

Aangezien bij de Allegrinis innovatie in het bloed zit, reisden Marilisa en Walter af naar Toscane om nieuwe wijnpaden te bewandelen. In 2001 richtten broer en zus de wijnmakerij Poggio al Tesoro op in het beroemde Bolgheri. Dit wijngoed, vandaag de dag onder leiding van Marilisa, ligt aan de Tyrrheense kust en profiteert van een verkoelende zeebries. Poggio al Tesoro beschikt over zeventig hectare wijngaarden, verdeeld over vier percelen: Via Bolgherese, Le Grottine, Le Sondraie en Valle di Cerbaia. Het terroir varieert van magere, steenachtige zandgronden tot rijke, minerale kleigronden. Er wordt cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah, merlot, petit verdot en vermentino verbouwd.