clock timer
Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min

Verenigde Staten

De Verenigde Staten zijn na Italië, Frankrijk en Spanje het grootste wijnbouwland. In 1990 was de totale wijnbouwgrond 136.000 hectare. In de laatste twintig jaar is dit toegenomen tot 405.000 hectare. In totaal werd in 2012 ongeveer 20.510 hectoliter wijn gemaakt. Duitsland heeft in hetzelfde jaar niet eens 10.000 hectoliter gevinificeerd. Classificaties die in Frankrijk, Italië en andere Europese landen bestaan, zijn er in de Verenigde Staten niet.

Verenigde Staten
clock timer
Zinfandel 'Mega Zin' California 2015
Zinfandel 'Mega Zin' California 2015
 
rode wijn • Verenigde Staten • Californië
Charles Smith Kung Fu Girl Riesling 2015
Charles Smith Kung Fu Girl Riesling 2015
Charles Smith - Charles Smith Wines
witte wijn • Verenigde Staten • Washington State
  • robert_parkers_wine_92_catalog
Wine of Substance Cabernet Sauvigno 2015
Cabernet Sauvignon 2015
Charles Smith - Substance
rode wijn • Verenigde Staten • Washington State
  • robert_parkers_wine_94_catalog
Andrew Will 'Sorella Champoux Vineyard' Horse Heaven Hills Washington State 2013
'Sorella Champoux Vineyard' Horse Heaven Hills Washington State 2013
Andrew Will Cellars
rode wijn • Verenigde Staten • Washington State

Verenigde Staten

De Verenigde Staten zijn na Italië, Frankrijk en Spanje het grootste wijnbouwland. In 1990 was de totale wijnbouwgrond 136.000 hectare. In de laatste twintig jaar is dit toegenomen tot 405.000 hectare. In totaal werd in 2012 ongeveer 20.510 hectoliter wijn gemaakt. Duitsland heeft in hetzelfde jaar niet eens 10.000 hectoliter gevinificeerd. Classificaties die in Frankrijk, Italië en andere Europese landen bestaan, zijn er in de Verenigde Staten niet. In het algemeen zijn er maar weinig bepalingen voor Amerikaanse wijnen. De AVA’s, American Viticultural Areas, zijn beschermde herkomstaanduidingen. Wijnen met een AVA-aanduiding moeten van druiven gemaakt zijn die voor 85% uit de eigen regio komen. Bij raszuivere wijnen (varietal genoemd) moet maar 75% van de druiven uit de eigen regio zijn. Wijnen van percelen en wijnen met jaargang moeten voor 95% overeenstemmen met de aanduiding. Een ander verschil is de etikettering. AVA of American Viticultural Area hoeven niet op het etiket te staan. De professionele wijnbouw begon pas aan het einde van de 18e eeuw. De prohibition (drooglegging) die van 1920 tot 1933 duurde, was voor de gehele alcoholmarkt van de Verenigde Staten een groot probleem. Pas na het einde van de prohibition, de Grote Depressie en de Tweede Wereldoorlog nam de wijnproductie weer toe. In de jaren ’60 en ’70 begon de wijnproductie langzaam en halfslachtig te stijgen. Populaire druivensoorten zijn voor Californië zinfandel, riesling en chardonnay. Amerikaanse druivensoorten zijn bijzonder, want ze hebben voor Europese begrippen een heel eigenzinnige en deels ondrinkbare smaak. Maar de hybrides met Europese druivensoorten kunnen weer heel smakelijk zijn.

De wijnregio’s van de VS

Amerikaanse wijn wordt tegenwoordig in alle staten verbouwd. Zelfs in Alaska en Hawaii. De grootste Amerikaanse wijnproducent is Californië. Bijna de heft van de wijngaarden liggen hier. De druiven staan op 194.249 hectare. Daarna komt New York met meer dan 14.000 hectare wijnbouwgrond. Washington State staat op de derde plaats met 12.500 hectare. De vierde plaats is voor Oregon met 7.000 hectare. Hoe verschillend de wijnbouwgebieden zijn, zo verschillend zijn ook de wijnen in de VS. Wijnen uit Californië zijn vaak heel krachtig, sterk geconcentreerd en jam-achtig. Wijnen uit Oregon en Washington zijn knapperig en fris. Ze hebben meer een Europese stijl en zijn niet zo weelderig als wijnen uit Californië. Wijnen uit New York zijn elegant en licht. Vaak worden hier krachtige rieslings en middelzware rode wijnen van viognier of cabernet franc gemaakt. Uit het zuiden van de VS komen vaak zoete wijnen die uit inheemse druivensoorten als muscadine gevinificeerd worden.

De beroemde wijngoederen van de VS

Californië is de vierde grootste producent ter wereld na Frankrijk, Italië en Spanje. Hier wordt jaarlijks ongeveer 90% van alle wijnen van de Verenigde Staten gemaakt. Uit het warme binnenland Central Valley komt 75% van de Californische wijn. Deze worden door Ironstone, Jessie’s Grove, McManis, Mettler Family, Michael-David, Old Ghost, Ravenswood und Woodbridge(Mondavi) gemaakt. In de beroemde Napa Valley ligt het wijngoed van Francis Ford Coppola (Rubicon/ Inglenook) en de wijngoederen Araujo, Chateau Montelena, Diamond Creek, Stag’s Leap Wine Cellars, Barrel 27 Wines, Pine Ridge, Mondavi, Shafer, Beringer Vineyards en The Hess Collection Winery. In het koele Oregon in het noordwesten van de VS zijn bekende wijnmakers Abacela, Bridgeview, Foris, Henry Estate en Valley View. In Washington State horen Walla Walla Valley Abeja, Cayuse, L'Ecole N° 41, Leonetti Cellar en Woodward Canyon bij de locale wijnelite. In Yakima Valley zijn Chinook, Delille Cellars, Hogue Cellars en Wineglass Cellars grote namen. In het grote wijnbouwgebied van Washington Columbia Valley zijn Andrew Will, Cadence, Corliss Estates, Long Shadows, Matthews Cellars und Quilceda Creek een aantal belangrijke wijngoederen. In New York State liggen de wijngoederen Anthony Road, Chataeau Lafayette Reneau, Sheldrake Point, Bedell, Channing Daughters, Lenz, Macari, Raphael, Shinn Estate en Wölffer.