Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min

Wijn uit Zwitserland

In Zwitserland heeft de wijnbouw een lange geschiedenis. Waarschijnlijk zijn de Romeinen al meer dan 2.500 jaar geleden begonnen met het verbouwen van wijn in de huidige gebieden van Zwitserland. Tegenwoordig speelt Zwitserse wijn bijna geen rol in de rest van de wereld. Met nog niet eens 15.000 hectare wijnbouwgrond maakt Zwitserland maar 0,2% van de wereldwijde wijnproductie uit. Bijna alle wijn die er gevinificeerd wordt, wordt ook in eigen land gedronken.

meer lezen
Zwitserland
Wijnsoort
Land
Top resultaten
Italië (170) Frankrijk (130) Duitsland (106) Spanje (63) Oostenrijk (37)
Van A tot Z
Argentinië (13) Australië (37) Chili (9) China (1) Croatia (1) Duitsland (106) Frankrijk (130) Griekenland (2) Hongarije (3) Italië (170) Libanon (3) Moldavië (1) Nieuw-Zeeland (22) Oostenrijk (37) Portugal (14) Spanje (63) Verenigde Staten (29) Zuid-Afrika (35)
Regio
Druivensoort
Wijnstijl
Food Match
Wijngoed
Prijs
Geen filter geselecteerd
0 Producten

Wijn uit Zwitserland

In Zwitserland heeft de wijnbouw een lange geschiedenis. Waarschijnlijk zijn de Romeinen al meer dan 2.500 jaar geleden begonnen met het verbouwen van wijn in de huidige gebieden van Zwitserland. Tegenwoordig speelt Zwitserse wijn bijna geen rol in de rest van de wereld. Met nog niet eens 15.000 hectare wijnbouwgrond maakt Zwitserland maar 0,2% van de wereldwijde wijnproductie uit. Bijna alle wijn die er gevinificeerd wordt, wordt ook in eigen land gedronken. Slechts 1% wordt naar het buitenland geëxporteerd.

De wijnbouwgebieden van Zwitserland

Zwitserland kan onderverdeeld worden in zes wijnbouwgebieden. Het kanton Wallis is het grootste met meer dan 5.000 hectare wijnbouwgrond. Daarna komt het kanton Waadt, waar druiven op bijna 4.000 hectare groeien. Met ongeveer 2.500 hectare is de derde plaats voor het Duitstalige Oost-Zwitserland. Dit gebied omvat de kantons Zürich, Schaffhausen, Graubünden en Aargau. Het kanton Genève omvat meer dan 1.200 hectare en staat daarmee op de vierde plaats, gevolgd door het Italiaanstalige kanton Ticino dat iets meer dan 1.000 hectare omvat. Het kleinste wijnbouwgebied ligt in het Drie-Meren-Land. Bij het Meer van Biel, Meer van Neuchâtel en Meer van Murten groeien de druiven op amper 1.000 hectare wijnbouwgrond. Normaal gesproken zijn Zwitserse wijnen droog, maar suiker aan de most toevoegen is niet verboden. Zoete wijnen worden gekenmerkt doordat er 'mi-flétri' of 'flétri' op het etiket wordt gezet. In het Duitstalige deel van Zwitserland staat dan meestal Spätlese of grains nobles op het etiket. Zwitserse wijnflessen hebben vaak andere groottes en inhoudsmaten.

Classificatie van Zwitserse wijnen

Tot 1990 kon iedere wijnmaker alles op het etiket van zijn wijnen zetten wat hij maar wilde. Om te zorgen voor een algemeen beoordelingssysteem, stelde het kanton Genève in 1988 als eerste regels in voor de etikettering. In 1990 stelde Zwitserland een classificatiesysteem voor het hele land in. Het systeem is afgeleid van de Franse kwaliteitsmaatstaven voor herkomstaanduidingen, de AOC-benaming (Appellation d’Origine Contrôlée). Welke kwaliteitsaanduiding aan een terroir wordt toegekend, wordt op het niveau van kantons, op lokaal niveau of op regionaal niveau bepaald. Het systeem in Zwitserland bestaat uit drie categorieën. Onder de eerste categorie vallen wijnen met een beschermde herkomstaanduiding. Zij hebben de hoogste kwaliteitsstandaard. Deze wijnen uit Zwitserland hebben op het etiket de aanduiding AOC en hun herkomst staan, dus het kanton of het gebied waar de wijn verbouwd en gevinificeerd wordt. Verder kan de wijnmaker het type wijn op het etiket aangeven. Naast enkele aanduidingen die ook voor Duitse wijnen gelden, zoals Auslese, Spätlese Beerenauslese, Trockenbeerenauslese en Eiswein, zijn er nog andere aanduidingen voor wijn uit Zwitserland die bijna niet voorkomen in Duitsland, zoals beerliwein, fletri, oeil de Perdrix, strohwein, süßdruck en vin de claciers. Onder de tweede categorie vallen de landwijnen. Zij hebben een herkomstaanduiding die betrekking heeft op het kanton of de regio. Zwitserse landwijnen zijn vergelijkbaar met de Franse vin de pays. De derde categorie omvat de tafelwijnen. De druiven voor Zwitserse tafelwijnen moeten uit Zwitserland komen en een wettelijk vastgelegd minimum suikergehalte hebben.

De beroemde wijngoederen van Zwitserland

Aanbevelingen voor het kanton Wallis (Valais) zijn Cave Gérarld Besse, Cave René Favre et Fils, Provins Valais, Rouvinez Vins en Simon Maye & Fils. In het kanton Waadt is er voor de wijnliefhebbers Cave de la Côte, Hammel, Maison Bolle, Obrist, Schenk en de producentenvereniging Clos, Domaines et Châteaux te vinden. In het kanton Genève wordt aandacht besteedt aan de volgende wijnfabrikanten: Jean-Michel Novelle, Domaines des Charmes, Dugerdil, La Cave de Genève, Les Hutins, Domaine des Balisiers en St´phane Gros. In het duitssprekende Oost-Zwitserland vindt u wederom wijnen van Gantenbein, Fromm, Irene Grünenfelder, Ladolt, Schwarzenbach, Wijngoed Schipf evenals Baumann, Bad Osterfingen en WeinStamm. In Tessin hebben Agriloro, Luigi Zanini en Chiodi Ascona en veel andere hun wijnbouwgebieden. Tot slot verbouwen in het wijngebied Neuenberg Château d’Auvernier, Mauler & Cie Souaillon evenals Chantal Ritter en Jaques Tatsciore hun druiven.