Silvio Nardi was de eerste ‘vreemdeling’, die een wijngoed in Montalcino verwierf en hij werd in 1950 in zijn nieuwe door hem gekozen woonplaats dan ook behoorlijk wantrouwend aangekeken. Hij had echter een lange adem en was één van de eersten die in 1958 die fles Brunello uitbracht.
Meer lezenDecanter
"There can be little doubt about the Nardi family’s desire to number among the élite of Brunello producers given the seriousness of their approach to both viticulture and vinification. The quality rise is best exemplified by the single- vineyard Brunello Manachiara, showing tremendous depth, complexity and class. Regular Brunello is very good too, pursued by a concentrated powerful Rosso."
Gambero Rosso
"Er zijn mensen die het verhaal van een bedrijf een hele andere wending kunnen geven. Een van hen is Emilia Nardi. Toen ze de leiding nam in het familiebedrijf, stond het bekend om betaalbare prijzen in plaats van opmerkelijke kwaliteit. Emilia heeft binnen tien jaar alles op zijn kop gezet met risicovolle beslissingen en haar acties doen het goed, zoals de Brunello Manachiara op indrukwekkende wijze laat zien."
Silvio Nardi was de eerste ‘vreemdeling’, die een wijngoed in Montalcino verwierf en hij werd in 1950 in zijn nieuwe door hem gekozen woonplaats dan ook behoorlijk wantrouwend aangekeken. Hij had echter een lange adem en was één van de eersten die in 1958 die fles Brunello uitbracht.
Toentertijd was de naam ‘brunello’ nog geen begrip en ook Montalcino was nog een onbekend dorp. In 1962 kwam zijn Tenuta di Manachiara erbij, die slechts op 25 km afstand ligt van Casale del Bosco. In 1967 heeft Silvio Nardi het dan definitief voor elkaar, want hij behoort tot de oprichters van het consortium van de Brunello di Montalcino. Sinds 1985 heeft Emilia Nardi, de jongste dochter van Silvio, de leiding over het bedrijf en zij heeft sindsdien een hele serie verstandige moderniseringen in de keldertechnologie doorgevoerd. Tegenwoordig bezit de Tenuta Silvio Nardi 80 hectare wijngaarden, die zich aan de oost- en westhellingen van Montalcino uitstrekken, op een hoogte tussen 140 en 480 meter boven de zeespiegel. Uiteraard is de sangiovese de belangrijkste druivensoort van het wijngoed, daarbij komen nog colorino, merlot, syrah en petit verdot. De wijngaarden zijn gemiddeld 20 jaar oud, de uniform toegepaste snoeivorm is de Cordonmethode waarbij de scheuten worden ingekort. Nardi is nog steeds een puur familiewijngoed, het vertegenwoordigt bovendien de traditionele Brunello-stijl en geldt als één van de meest betrouwbare producenten in Montalcino.
Gambero Rosso beschrijft de ontwikkeling van het wijngoed als volgt: “Er zijn persoonlijkheden die in staat zijn de geschiedenis van een bedrijf een volledig nieuwe wending te geven. Tot hen behoort Emilia Nardi. Toen zij in het familiebedrijf de leiding kreeg, was het wijngoed meer bekend om haar lage prijzen dan om haar bemerkenswaardige kwaliteit. Binnen 10 jaar heeft Emilia met riskante beslissingen alles op zijn kop gezet. Haar maatregelen slaan goed aan, zoals de Brunello Manachiara op indrukwekkende wijze laat zien.”