Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min
Wijncritici

De internationale wijnpers

De wijnwereld kan een complexe kosmos zijn. Het is niet altijd makkelijk om een weg te banen door alle wijnen, bestaande uit verschillende druivensoorten, uit regio’s met verschillende klimaten, gevinificeerd volgens verschillende productiemethoden met verschillende instrumenten. Soms geeft zelfs alleen het groeigebied al leermateriaal voor een heel wijnleven (denk maar aan de complexiteit van het onderwerp Bourgondië). Het is daarom absoluut legitiem om u bij het maken van een keuze te baseren op de mening van wijnprofessionals. Hier vindt u een selectie van de belangrijkste wijnrecensenten en wijngidsen, met een korte beschrijving van het beoordelingssysteem waar zij gebruik van maken. Uit deze bronnen halen ook wij voor het grootste deel de beoordelingen van onze wijnen.

Met vriendelijke groet,

Wine in Black

A - F

A la Carte - Austrian Wine Guide

Beoordelingssysteem: 50-100 punten
Land: Oostenrijk

A la Carte is een internationaal tijdschrift voor drink- en eetcultuur. Het publiceert de Guide A la Carte, die niet alleen restaurants, maar ook wijnen en wijnhuizen beoordeelt. Met de editie van 2014 verscheen de wijnsectie voor het eerst als een afzonderlijk boek, begeleid door een van de meest ervaren wijnexperts van Oostenrijk: Willibald Balanjuk. Bijgestaan door een proeverij-jury beoordeelt hij wijnen volgens een 100-puntenschaal. Alleen de beste wijnen worden opgenomen in deze wijngids, die kan worden beschouwd als de essentie van de crème-de-la-crème van de Oostenrijkse wijncultuur.

A la Carte Österreichs Wein-Führer

Le Guide Bettane & Desseauve des Vins de France

Beoordelingssysteem: 12-20 punten en 1-5 punten
Land: Frankrijk

Michel Bettane en Thierry Desseauve zijn waarschijnlijk de twee belangrijkste wijncritici in Frankrijk en werkten meer dan twintig jaar voor La Revue du Vin de France. Hun eigen wijngids onderscheidt zich door haar enorme omvang en heeft zich al snel bewezen als het tegenovergestelde van de wijngids van hun voormalige werkgever. De beoordeling is gebaseerd op een 20-puntenschaal. Daarnaast worden voor de algemene prestaties van een wijnmakerij 1 tot 5 punten uitgedeeld. Bovendien selecteert de wijngids bijzonder succesvolle wijnen in verschillende categorieën in elke teeltregio. Vanwege hun jarenlange ervaring met Franse wijnen, wordt de mening van de twee critici zeer gewaardeerd.

Le Guide Bettane & Desseauve des Vins de France

Bibenda

Beoordelingssysteem 1-5 Druiven en 1-3 Sterren
Land: Italië

Bibenda is naast Gambero Rosso, Veronelli en l'Espresso een van de toonaangevende wijngidsen in Italië. Het wordt uitgegeven door de Vereniging van Italiaanse Sommeliers (AIS) en bestaat sinds 2009. Tot de 2013 editie handelde het blad onder de naam Duemilavini. Het combineert de beoordelingen van Italiaanse sommeliers tot een uitgebreid standaardwerk en geeft een breed inzicht in de de Italiaanse wijncultuur. De wijnen worden beoordeeld in het internationale 100-puntensysteem, waarbij vanaf een bepaalde score 1 tot 5 Druiven (Grappoli) worden toegekend. De hoogst beeoordeelde wijnen ontvangen dus 5 druiven en deze hebben een vergelijkbaar aanzien als de 3 Glazen van Gambero Rosso.

Bibenda

Decanter

Beoordelingssysteem: 1- 5 punten en 12-20 punten en 50-100 punten
Land: Groot-Brittannië

Decanter is het grootste wijnmagazine van Groot-Brittannië en is maandelijks verkrijgbaar in meer dan negentig landen over de hele wereld. Voor de uitgebreide wijnrecensies gebruiken de gerenommeerde critici, waaronder enkele met de prestigieuze titel Master of Wine, het sterrensysteem (1 tot 5 Sterren) en daarnaast het 20 en 100 puntensysteem. Het magazine organiseert ook elk jaar de Decanter World Wine Awards en selecteert een Decanter Man/Women of the Year, een van de hoogste onderscheidingen in de wijnindustrie.

Ervaar meer
Decanter

Hugh Johnson's Pocket Wine Book

Beoordelingssysteem: 1-4 Sterren
Land: Groot-Brittannië

Al meer dan 35 jaar levert de Engelsman Hugh Johnson met zijn Pocket Wine Book Little Johnson een waardevolle bijdrage aan wijnkennis. Zijn altijd gecultiveerde, zeer zelfvoldane stijl valt op door vele academische bijdragen aan het onderwerp wijn. Hij beoordeelt volgens een sterrenschaal (1 tot 4 Sterren). Daarnaast zijn er gekleurde sterren voor bijzonder goede wijnen en een indicatie welke wijnjaren hun rijpingsgraad hebben bereikt. Op extra pagina's vindt u een druivensoortwoordenboek, tips over wijn en eten en beoordelingen van algemene jaargangen.

Hugh Johnson's Pocket Wine Book

Eichelmann Deutschlands Weine

Beoordelingssysteem: 50-100 punten en 1-5 Sterren
Land: Duitsland

Eichelmann Deutschlands Weine verschijnt jaarlijks en biedt een inleiding in de Duitse wijnbouwregio's, alfabetische portretten van de beste producenten en de evaluatie en beschrijving van hun wijnen. Gerhard Eichelmann maakt gebruik van de internationale 100-puntenschaal. Daarnaast beoordeelt hij de algemene prestaties van een wijnhuis met 1 tot 5 Sterren.

Eichelmann Deutschlands Weine

Falstaff

Beoordelingssysteem: 50-100 en 1-5 Sterren
Land: Oostenrijk

Falstaff is een Oostenrijks wijn- en gourmetblad, dat zich heeft bewezen als een bron voor serieuze wijnrecensies. De nadruk ligt op Oostenrijkse wijn, maar ook internationale wijnen worden behandeld. De jaarlijkse Falstaff wijngids biedt uitgebreide informatie over de Oostenrijkse wijnhuizen en wijnen en maakt gebruik van de internationale 100 puntenschaal. Er is ook een algemene beoordeling voor de algehele prestaties van een wijnhuis met 1 tot 5 Sterren.

Ervaar meer
Falstaff

G - J

Gambero Rosso

Beoordelingssysteem:1-3 Glazen en 1 Ster
Land: Italië

Dit is de belangrijkste Italiaanse wijngids, die één keer per jaar verschijnt en een uitgebreid inzicht biedt in de Italiaanse wijnscène. Het classificatiesysteem is legendarisch. Het blad verdeelt 1 tot 3 Glazen, waarbij de beroemde 3 Glazen de grootste eer is die een Italiaanse wijn kan krijgen. Bij de 2 Glazen-wijnen zijn er twee categorieën. Naast de "normale" zwarte, zijn er ook de rode 2 Glazen-wijnen. Daarmee worden de finalisten beloond, die de laatste ronden hebben gehaald, waarin de felbegeerde 3 glazen werden verdeeld. Het zijn dus ‘bijna-3-Glazen-wijnen’. De wijnhuizen zelf worden ook beoordeeld. Voor tien 3 Glazen-wijnen is er daarnaast een ster te verdelen. Een classificatie van de jaargangen in de belangrijkste teeltgebieden van Italië rondt het evaluatiepanorama op een zinvolle manier af.

Gambero Rosso

Gault&Millau WeinGuide Deutschland

Beoordelingssysteem: 50-100 en 1-5 Druiven
Land: Duitsland

Gault & Millau WeinGuide is de meest invloedrijke Duitse wijngids en wordt sinds 2020 jaarlijks gepubliceerd. Naast de beoordelingen van de wijnen, is er een korte beschrijving en een lijst van de belangrijkste feiten voor elke wijnmakerij. Wijnhuizen uit alle dertien Duitse teeltregio's zijn vertegenwoordigd. De beoordeling is gebaseerd op het internationale 100 puntensysteem. Daarnaast kent de Gault & Millau 1 tot 5 Druiven toe voor de algehele prestaties van een wijnmakerij. Ten slotte zijn er onderscheidingen in verschillende categorieën voor uitstekende persoonlijkheden in de Duitse wijnbouw. Sinds 2021 worden er regionale edities uitgegeven, te beginnen met een wijngids voor de regio Baden & Württemberg.

Gault&Millau WeinGuide Deutschland

Gault & Millau

Beoordelingssysteem: 10-20 punten
Land: Frankrijk

Gault & Millau, de Franse gastronomische instelling, gaat met zijn wijnafdeling geheel zijn eigen weg. Niet alleen omdat de wijnbeoordelingen in het 20-puntensysteem sinds enkele jaren alleen online op het internetplatform worden gepubliceerd. Naast de grote namen krijgen steeds meer onbekende en goedkope wijnen de ruimte. Organische en biodynamische wijnen krijgen ook veel aandacht. Dit is vooral te danken aan Pierre Guigui, de ‘Mr Vin du Gault Millau’. De sympathieke en non-conformistische chef-proever hecht veel waarde aan authentieke wijnen die worden gekenmerkt door de natuur en het terroir. Als een wijn een hoge waardering van hem krijgt, kun je er zeker van zijn dat hij het geld meer dan waard is.

Gault & Millau

Gilbert & Gaillard Guide des Vins France

Beoordelingssysteem: 50-100 punten
Land: Frankrijk

François Gilbert en Philippe Gaillard zijn twee van de bekendste Franse wijncritici. Beiden waren afdelingshoofd bij de grote uitgeverij Presses de la Cité in Parijs. Sinds 1991 publiceren ze hun eigen wijngids en een tijdschrift, inclusief hun Guide des Vins, die oorspronkelijk alleen Frankrijk bestreek, maar sindsdien een wereldwijde wijngids is geworden. Het boek bevat een zorgvuldig samengestelde verzameling wijnen die worden geproefd door een internationaal team en beoordeeld volgens het 100-puntensysteem. De beoordelingen worden als extreem objectief beschouwd - als een wijn hier een hoge score haalt, dan is hij ook uitzonderlijk goed.

Gilbert & Gaillard Guide des Vins France

Guía de Vinos Gourmets

Beoordelingssysteem 80-100 punten
Land: Spanje

De wijngids van het traditionele tijdschrift Club de Gourmets, dat ook de belangrijkste restaurantgids van Spanje publiceert, is een van de oudste van het land. Hij verscheen voor het eerst in 1983 en beoordeelde wijnen uit vrijwel alle Spaanse teeltgebieden. De proeverijen worden blind gehouden en volgens bovengemiddeld strenge regels. Er worden niet meer dan twintig wijnen per proeverij geproefd en van elke wijnmakerij wordt slechts een selectie van wijnen beoordeeld. De wijnbeschrijvingen zijn relatief lang en laten zien dat het proeverijsteam uitzonderlijk veel tijd neemt voor elke wijn. Tot de 2013 editie maakte het team gebruik van een eigen 10 punten-systeem, met kwart-decimalen. Sinds 2014 wordt de internationaal erkende 100-puntenschaal gebruikt.

Guía de Vinos Gourmets

Guía Peñín

Beoordelingssysteem: 50-100 punten en 3-5 sterren
Land: Spanje

Guía Peñín van de Spaanse wijncriticus José Peñín wordt beschouwd als het jaarlijkse naslagwerk over Spaanse wijn. José Peñín heeft ongeveer dezelfde status in zijn thuisland als Robert Parker in de Verenigde Staten. Beroemd zijn zijn proeverijen, die waarschijnlijk tot de meest uitgebreide in de hele wijnwereld behoren. De beoordelingen zijn gebaseerd op de internationale 100 punten-schaal, met een algemene beoordeling van de jaargang per regio.

Guía Peñín

Guía Proensa

Beoodelingssysteem: 50-100 punten
Land: Spanje

Andrés Proensa is naast José Peñín een van de veteranen van de Spaanse wijnkritiek. Als oud hoofdredacteur van het zeer populaire Guía de Vinos Gourmets in Spanje, heeft hij een zeer goede reputatie in zijn thuisland. Zijn eigen wijngids, Guía Proensa de los mejores vinos de España, bestaat sinds 2000 en heeft zich naast Guía Peñín gevestigd als de belangrijkste wijngids in Spanje. De rating is gebaseerd op de internationale 100 punten-schaal, waarbij Andrés Proensa een van de weinigen is die dit ook daadwerlijk doet voor alle prijsklassen door elkaar. Dit wordt vaak bekritiseerd omdat zelfs een wijn van €20 100 punten kan krijgen en een wijn van €100 slechts 85 punten. Hij verschuilt zich in elk geval niet achter dezelfde gemiddelde scores ergens tussen 88 en 93 punten, welke door andere wijncritici voor 90% van de beoordeelde wijnen gebruikt.

Guía Proensa

Le Guide Hachette des Vins

Beoordelingssysteem: 1-3 Sterren en Coup de Cœur
Land: Frankrijk

Sinds 1985 jaarlijks uitgebrachte wijngids, die zeer hoog aanzien geniet, vooral in Frankrijk. Met 10.000 geproefde wijnen een zeer waardevolle bron van informatie over Franse wijn. De Guide Hachette heeft de reputatie zeer onafhankelijk te zijn. Het maakt gebruik van een sterrensysteem (1-3 Sterren), naast de zogenaamde Coup de Cœur, die wordt vertegenwoordigd door een hart en een legendarische reputatie heeft in Frankrijk. Wijnen met deze prijs worden als bijzonder aantrekkelijk beschouwd, ook omdat veel zeer goede goedkope wijnen worden gewaardeerd. Als u geïnteresseerd bent in Franse wijnen, dan is Guide Hachette de gids voor u!

Le Guide Hachette des Vins

James Suckling

Beoordelingssysteem: t/m 100 punten
Land: Verenigde Staten

Hij is naast Robert Parker de meest invloedrijke wijncriticus ter wereld: James Suckling. De publicist kwam in 1981 naar het tijdschrift Wine Spectator, waar hij decennialang als hoofdredacteur werkte. Zijn homepage jamessuckling.com, die in 2010 werd gelanceerd, heeft zich snel gevestigd als een belangrijke stem. Zijn proeverijen (tot 4.000 wijnen per jaar) zijn legendarisch, zijn recensies genieten hoog aanzien. Bovendien is zijn proeverijteam, met onder andere riesling expert Stuart Pigott, zeer snel en professioneel: de afgelopen jaren was het bijna altijd zijn startpagina, die als eerste over actuele jaargangen schreeft.

Ervaar meer
James Suckling

Jancis Robinson

Beoordelingssysteem: 12-20 punten
Land: Groot-Brittannië

Jancis Robinson is de beroemdste wijncriticus ter wereld en weet al tientallen jaren haar onberispelijke reputatie in stand te houden. Al in1984 kreeg ze de legendarische titel Master of Wine. Met The Oxford Companion to Wine richtte ze een onovertroffen wijnencyclopedie op. Het aantal prijzen dat de encyclopedie uitreikt is ontelbaar, de goed onderhouden homepage is een van de beste wijn-websites in ee wereld. Beoordeling is gebaseerd op de 20-puntenschaal. Jancis Robinson is zeer kritisch en reikt maar zelden de maximum haalbare punten uit. Maar alles vanaf 16 punten kun je vol vertrouwen proberen. De beoordelingen van Jancis Robinson en haar team zijn over het algemeen zeer accurraat en diepgaand.

Jancis Robinson

Jeb Dunnuck

Rating systeem: 50 - 100 punten
Land: Verenigde Staten

Niemand heeft in zo'n korte tijd zoveel wijnen geproefd en beoordeeld voor Robert Parker's Wine Advocate als Jeb Dunnuck. Voordat de voormalig ruimtevaartingenieur in 2013 bij Parker begon, was hij al gespecialiseerd in wijnen uit de Rhône, Bordeaux, Zuid-Frankrijk, de staat Washington en Californië. Hij bouwde zijn reputatie verder op bij de Wine Advocate. Vandaag de dag publiceert Jeb Dunnuck, die nu Rhône-expert bij uitstek is, zijn beoordelingen op jebdunnuck.com. Wijnen die van hem een hoge beoordeling ontvangen, kunnen rekenen op grote populariteit!

Ervaar meer
Jeb Dunnuck

K - T

Oz Clarke Pocket Wine Book

Beoordelingssysteem: 1-3 Sterren
Land: Groot-Brittannië

Robin "Oz" Clarke is een zeer veelzijdig wijncriticus. Hij begon zijn carrière als acteur en zanger tot hij zich meer en meer aan de wijnwereld wijdde. Hij was wijncorrespondent voor de Sunday Express en de Daily Telegraph, werkte voor de BBC en schreef een aantal uitstekende wijnboeken geëerd voor hun kwaliteit. Voor zijn diensten aan de Franse wijn kreeg hij van de Franse overheid de titel Officier de l'Ordre du Mérite Agricole. Een van zijn boekklassiekers is het Oz Clarke Pocket Wine Book, dat sinds de eerste editie in 1993 jaarlijks verschijnt. In deze alfabetisch gerangschikte encyclopedie worden wijnen en wijnmakerijen beoordeeld met 1 tot 3 Sterren. Deze wijngids in zakformaat heeft een aangename persoonlijke touch.

Oz Clarke Pocket Wine Book

Platter's Zuid-Afrikaanse wijngids

Beoordelingssysteem: 50-100 punten en 1-5 sterren
Land: Zuid-Afrika

Platter's Wine Guide, dat een keer per jaar wordt uitgebracht, is de meest gerenommeerde wijngids voor Zuid-Afrikaanse wijnen. De gids werd in de jaren '70 opgericht door Erica en John Platter en biedt wijnrecensies, proefnotities en informatie over wijnhuizen. Het magazine maakt gebruik van de internationale 100-puntenschaal en geeft speciale wijnen 1 tot 5 sterren.

Platter's Zuid-Afrikaanse wijngids

Robert Parker's Wine Advocate

Beoordelingssysteem: 50-100 punten
Land: Verenigde Staten

Diepgaande wijn kritiek à la Robert Parker! De Amerikaanse wijngoeroe, met zijn Wine Advocate en zijn uitmuntende team, blijft de maatstaf als het gaat om het beoordelen van wijnen. De beroemde 100-puntenschaal is geintroduceerd door Robert Parker en is door veel critici overgenomen. Robert Parker's Wine Advocate was lange tijd vooral belangrijk voor de Bordeaux-regio, tegenwoordig worden wijnen van over de hele wereld gewaardeerd.

Ervaar meer
Robert Parker's Wine Advocate

La Revue du Vin de France

Beoordelingssysteem: 12-20 punten en 1-3 Sterren
Land: Frankrijk

Het tijdschrift La Revue du Vin de France is een van de belangrijkste wijnpublicaties in Frankrijk. Het is daarnaast een van de oudste, omdat het werd opgericht in 1927. Michel Bettane en Thierry Desseauve waren meer dan twintig jaar de belangrijkste wijncritici van La Revue du Vin de France, maar toen het tijdschrift in 2004 werd overgenomen door de Marie Claire-groep, verlieten beiden de krant en richtten ze hun eigen wijnuitgeverij op. Naast het maandelijkse wijnmagazine geeft het twee wijngidsen uit: Le Guide de meilleurs vins de France en Le Guide des meilleurs vins de France à moins de 20€. Vooral de eerste wordt beschouwd als een belangrijke bron van informatie over Franse wijn. De beoordeling is gebaseerd op de 20-puntenschaal en 1 tot 3 Sterren worden toegekend voor de algehele prestaties van een wijnmakerij. Naast de wijnrecensies is er ook informatie over de wijnhuizen, teeltgebieden en jaargangen.

La Revue du Vin de France

SlowWine

Beoordelingssysteem: Slak, Fles of Euromunt
Land: Italië

Bijna geen enkele wijngids is in zo'n korte tijd zo belangrijk geworden als die van de internationale Slow Food-beweging. Sinds de eerste editie in 2011 is de gids elk jaar aanzienlijk gegroeid en heeft nu de grootte van de Gambero Rosso bereikt. Het werkt niet met de gebruikelijke beoordelingsschalen. De slak, het Slow Food-logo, wordt uitgereikt aan een teler die werkt volgens de principes van Slow Food. De fles wordt uitgereikt aan wijnmakerijen, die tot de topbedrijven in het groeiende gebied behoren, en een euromunt aan wijnmakerijen die een uitzonderlijke prijs-kwaliteitsverhouden bieden. Voor de individuele wijnen zijn er ook drie onderscheidingen: Vino Slow voor wijnen met een onderscheidend terroir-karakter, geweldige persoonlijkheid en een goede prijs-kwaliteitsverhouding, Grande Vino voor premium wijnen en Vino Quotidiano voor wijnen voor elke dag, met een optimale prijs-kwalitietsverhouding. Gedetailleerde en vermakelijke portretten van de wijnmakerijen ronden deze verfrissende en onafhankelijke wijngids af.

SlowWine

Tim Atkin

Beoordelingssysteem: t/m 100 punten
Land: Engeland

Tim Atkin is een echte allrounder! Hij is wijnjournalist, wijnfotograaf, wijnpresentator, wijnjurylid en natuurlijk wijncriticus. Als hij niet schrijft voor specialistische publicaties zoals Decanter Magazine, is de begeerde criticus medevoorzitter van de International Wine Challenge (IWC), 's werelds meest streng beoordeelde blindproefwedstrijd. Ook zijn landverslagen, die hij regelmatig op zijn website timatkin.com publiceert, zijn legendarisch. Niet alleen kan de Brit putten uit zijn meer dan 35 jaar ervaring in de industrie, ook is hij in het bezit van de titel Master of Wine. Deze wijnopleiding wordt beschouwd als de moeilijkste ter wereld. Aktin evalueert met het 100-punten-schema - en doet dat uiterst precies. Een wijn die hij beoordeelt met meer dan 95 punten kan met overtuiging legendarisch worden genoemd!

Ervaar meer
Logo Tim Atkin

U - Z

I Vini d'Italia

Beoordelingssysteem: 1-5 Flessen und 1-3 Sterren
Land: Italië

De wijngids I Vini d'Italia wordt elk jaar uitgegeven door het Italiaanse mediabedrijf Gruppo Editoriale L'Espresso in Rome, dat de belangrijkste dagelijkse krant La Repubblica bezit. De wijngids van dit huis heeft een hoge reputatie verworven sinds de eerste editie in 2002. Dit onafhankelijke wijnmagazine zwemt met zijn beoordelingen graag tegen de stroom in. Jaarlijks proeft het team meer dan 25.000 wijnen blind en beoordeelt ze met 1 tot 5 flessen - de 5 flessen-wijnen zijn vandaag in dezelfde adem als de 3-glazen wijnen van de concurrent Gambero Rosso genoemd. Wijngaarden met een hoog kwaliteitsniveau en een onderscheidende, consistente stijl krijgen bovendien 1 tot 3 sterren.

I Vini d'Italia

Vinaria Weinguide

Beoordelingssysteem: 1-5 Sterren en 1-5 Kronen
Land: Oostenrijk

Hij staat naast de Falstaff-wijngids en de a la carte wijngids, een van de toonaangevende wijnbijbels van Oostenrijk: de Vinaria-wijngids van hetzelfde tijdschrift, die al meer dan 30 jaar wordt gepubliceerd. Sinds de eerste editie van 2000/01 heeft dit wijnboek een goede reputatie opgebouwd, omdat het hoge eisen stelt aan de journalistieke kwaliteit van de publicatie en het vinofiele niveau van de geregistreerde wijnhuizen. Deze worden beschouwd met 1 tot 5 kronen en gepresenteerd met een aantrekkelijk portret. Voor de wijnen zelf zijn er 1 tot 5 sterren en andere onderscheidingen: FUN voor hoog drinkplezier, PLV voor een goede prijs-kwaliteitsverhouding, TOP voor topkwaliteit en TIP voor de aanbevelingen van proevers.

Vinaria Weinguide

Vinum WeinGuide Deutschland

Beoordelingssysteem: 75-100 punten en 1-5 sterren
Land: Duitsland

Vinum is een Europees wijnmagazine dat sinds 2018 deze gerenommeerde Duitse versie uitgeeft. De wijnen worden geproefd en beoordeeld volgens de 100-puntenschaal. Bovendien krijgen wijnmakerijen een beoordeling van één tot vijf sterren. Jaarlijks worden wijnen van zo'n 1.000 wijnmakerijen uit alle dertien Duitse wijnbouwgebieden geproefd. Een gigantische taak waarvoor hoofdredacteuren Joel Payne, Matthias F. Mangold en Harald Scholl samenwerken met een jury van twintig experts. Er is extra aandacht voor huidige wijntrends en getalenteerde jonge wijnmakers.

Vinum

I Vini di Veronelli

Beoordelingssysteem: 1-3 Sterren plus 50-100 punten
Land: Italië

De Veronelli, zoals het wordt genoemd, ligt naast de Gambero Rosso, de belangrijkste Italiaanse wijngids waarvan de beoordelingen in Italië zelf een hoge prioriteit hebben, die bekend is in Duitsland, maar vaak alleen Italiaanse insiders. Vergelijkbaar met de Gambero Rosso beloont men 1 tot 3 sterren (in plaats van 1 tot 3 glazen), schrijft echter ook de score na de 100-Punkte-Skala. Bovendien, een prijs voor bijzonder succesvolle wijnen - ongeacht hun smaakresultaat - een zon. De naamgenoot Luigi Veronelli was een van de toonaangevende wijn- en restaurantcritici in Italië, vandaag wordt de Veronelli geschreven door Gigi Brozzoni en de in Florence gevestigde Amerikaan Daniel Thomases.

I Vini di Veronelli

Weinwisser

Beoordelingssysteem: 10-20 punten
Land: Duitsland

De Weinwisser is een instelling in de wereld van wijnkritiek. De 11x jaarlijkse publicatie is tot op zekere hoogte het Duitse equivalent van Robert Parker's Wine Advocate en geniet een uitstekende reputatie. Weinwisser werd in 1992 opgericht door de gerenommeerde Zwitserse wijncriticus René Gabriel en de gastronomie- en wijnjournalist Wolfram Meister. Bordeaux-expert Gabriel is nog steeds de auteur van het tijdschrift en zijn beoordelingen zijn erg belangrijk. Als hij een wijn de hoogste score van 20 punten geeft, is dat gelijk aan een ridderorde. Elk jaar worden ongeveer 4.000 wijnen geproefd, beoordeeld en gepresenteerd met gedetailleerde proefnotities. Deze wijnen hebben een aangenaam verschil in reikwijdte en stijl.

Weinwisser
 
  • Mundus Vini -
'9 flessen + magnum' pakket Ponte Prosecco Spumante Extra Dry NV
'9 flessen + magnum' pakket Ponte Prosecco Spumante Extra Dry NV
Viticoltori Ponte
mousserend • Italië • Friuli-Venezia Giulia
 
  • promotion_23p_nl
Wine in Black 'Sauvignon Blanc Lover' pakket + gratis flesopener
'Sauvignon Blanc Lover' pakket + gratis flesopener
Wine in Black
witte wijn
 
  • Guide Hachette des Vins - 2
  • wine_of_the_week_nl
Vignerons de l'Île de Beauté 'Prestige du Président' Corse 2017
'Prestige du Président' Corse 2017
Union des Vignerons de l’Île de Beauté
rode wijn • Frankrijk • Corsica
 
  • promotion_24p_nl
Wine in Black 'Outstanding Spanje' pakket + gratis flesopener
Wine in Black 'Outstanding Spanje' pakket + gratis flesopener
Wine in Black
rode wijn • Spanje