Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min

Wijn uit Uruguay

Niet alleen in vergelijking met Frankrijk, Italië en Duitsland is Uruguay een heel jong wijnbouwland, maar ook in tegenstelling tot andere Zuid-Amerikaanse landen is Uruguay pas laat begonnen met het verbouwen van druivensoorten. De eerste druivensoorten kwamen aan het begin van de 18e eeuw aan in het land dat aan de Atlantische oceaan, tussen Brazilië en Argentinië ligt.

meer lezen
Uruguay
Wijnsoort
Land
Top resultaten
Italië (170) Frankrijk (130) Duitsland (106) Spanje (63) Oostenrijk (37)
Van A tot Z
Argentinië (13) Australië (37) Chili (9) China (1) Croatia (1) Duitsland (106) Frankrijk (130) Griekenland (2) Hongarije (3) Italië (170) Libanon (3) Moldavië (1) Nieuw-Zeeland (22) Oostenrijk (37) Portugal (14) Spanje (63) Verenigde Staten (29) Zuid-Afrika (35)
Regio
Druivensoort
Wijnstijl
Food Match
Wijngoed
Prijs
Geen filter geselecteerd
0 Producten

Wijn uit Uruguay

Niet alleen in vergelijking met Frankrijk, Italië en Duitsland is Uruguay een heel jong wijnbouwland, maar ook in tegenstelling tot andere Zuid-Amerikaanse landen is Uruguay pas laat begonnen met het verbouwen van druivensoorten. De eerste druivensoorten kwamen aan het begin van de 18e eeuw aan in het land dat aan de Atlantische oceaan, tussen Brazilië en Argentinië ligt. De wijnbouw in Uruguay ontstond door de invloed van Europese immigranten die vaak uit Italië, Frankrijk, Spanje en Duitsland kwamen. In 1819 werd Pascual Harriague in het Franse Baskenland geboren. Om precies te zijn in Hasparren, maar een paar kilometer zuidwestelijk van Bayonne. In 1840 emigreerde hij naar Uruguay en vestigde zich in de regio Salto. Omdat zowel de weersomstandigheden als de bodemgesteldheid perfect waren voor de wijnbouw besloot hij er druivenstokken neer te zetten. In 1870 liet hij een groot aantal zaailingen van de druivensoort tannat uit Frankrijk komen. Deze plantte hij op 200 hectare wijnbouwgrond en legde daarmee de basis voor de commerciële wijnbouw in Uruguay. Ook tegenwoordig nog wordt de tannat vaak harriague genoemd, vernoemd naar de wijnpionier. Wijn uit Uruguay wordt onderverdeeld in twee categorieën. De eerste wordt aangeduid als ‘vino común’, afgekort VC. 90% van alle in Uruguay gevinificeerde wijnen vallen onder deze categorie. Het zijn meestal roséwijnen. Deze wijnen zijn vergelijkbaar met de Duitse landwijnen. Er zijn geen bepalingen voor de productie of eigenschappen van deze wijnen. Ze worden in grote mandflessen (ook demi-john genoemd) of in tetra pakken verkocht. Deze wijnen zijn niet voor de export. Alleen wijnen uit de tweede categorie zijn voor de export. ‘Vino de calidad preferente‘, afgekort VCP, is kwaliteitswijn die alleen van edele druivenrassen gemaakt mag worden. De productie en opvoeding van de wijnen wordt streng gecontroleerd. Het Instituto Nacional de Vitivinicultura (INAVI) is verantwoordelijk voor het vastleggen en het nakomen van de strengste kwaliteitsrichtlijnen van Zuid-Amerika.

De wijnregio’s van Uruguay

In Uruguay wordt niet veel wijn geproduceerd. Op nauwelijks 10.000 hectare wordt wijn verbouwd. Maar toch is Uruguay de op drie na grootste wijnproducent van Zuid-Amerika. Alleen Argentinië, Chili en Brazilië produceren meer wijn. In totaal zijn er vijf wijnbouwgebieden in Uruguay. Deze worden voor het gemak midden, noordelijk, noordwestelijk, zuidwestelijk of zuidelijk gebied genoemd. Het zuidelijke gebied ligt om de hoofdstad Montevideo in het departement Canelones en is het grootste wijnbouwgebied. Hier vindt meer dan 60% van de totale wijnproductie plaats. 16 van de 19 departementen houden zich bezig met wijnbouw. De meeste wijnbouwgebieden liggen aan de rivieren Uruguay en Rio de la Plata. Dankzij de rivieren en de invloeden van de Atlantische oceaan lijkt het klimaat in Uruguay heel veel op het klimaat in Bordeaux of Médoc. Door de gemiddelde temperatuur van 18 tot 20° Celsius en de meer dan 220 dagen zon wordt de wijn optimaal gerijpt. De bodem bestaat grotendeels uit losse zand- of leemgronden. De wijn uit Uruguay lijkt veel op de bordeaux. Bij de klassieke wijnstijl worden ook traditionele wijnbouwmethodes gebruikt. Het merendeel is rode wijn die eerst in op de most vergist wordt en daarna in een klein houten vat rijpt (ook wel barrique genoemd). Maar een klein deel van de wijnen uit Uruguay wordt geëxporteerd. Meer dan 90% wordt in Uruguay zelf gedronken. Met een wijnconsumptie van 32 liter per hoofd van de bevolking wordt in Uruguay meer wijn per jaar gedronken dan in bijvoorbeeld Argentinië. Wijn die gemaakt is voor de export is meestal van zeer hoge kwaliteit. Dit is de enige mogelijkheid voor het kleine land om op te kunnen tegen de grote concurrentie van de buurlanden. Uruguay heeft zich gespecialiseerd in de export naar Brazilië, Amerika en Canada. Naast de inheemse zelfstandige wijnmakers die doorgaans maar weinig hectare bebouwen, zijn er in Uruguay steeds meer joint ventures tussen Uruguayaanse wijnmakers en grote, internationale productiebedrijven. Bijvoorbeeld: LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), Château Pape Clement of de Bright Brothers uit Australië.

De beroemde wijngoederen van Uruguay

Het merendeel van de druivensoorten in Uruguay groeit in het gebied rondom de hoofdstad Montevideo. Maar het koele, regenachtige klimaat en de leembodems maken het de wijnen niet gemakkelijk. De stevige, tannat-druif met een dikke schil is hier de nummer een, gevolgd door sauvignon blanc, cabernet franc en merlot. De belangrijkste wijnmakers van Zuid-Amerika zijn Juanicó en Pisano. Bij Bouza worden geraffineerde boutiquewijnen gemaakt. Ook de Bodega Garzón (met zijn Italiaanse adviseur Alberto Antonini), Alto de la Ballena, Finca Narbona en Marichal zijn namen om te onthouden. En Carrau, Castillo Viejo, Filguiera, Stagnari, Toscanini en Viñedo de los Vientos zijn de moeite waard.