De regio Pfalz is het op een na grootste wijnbouwgebied van Duitsland en de wijnen uit de Pfalz hebben in de laatste jaren dankzij enkele topproducenten een ongelooflijke kwaliteitsontwikkeling doorgemaakt. Op meer dan 23.000 hectare groeit een groot aantal verschillende druivenrassen, waarbij ook de wijnen uit Pfalz voor het grootste deel uit riesling gevinificeerd worden. Op de tweede plaats komt de dornfelder, altijd nog de meest geliefde rode wijn uit de pfalz.
meer lezenDe regio Pfalz is het op een na grootste wijnbouwgebied van Duitsland en de wijnen uit de Pfalz hebben in de laatste jaren dankzij enkele topproducenten een ongelooflijke kwaliteitsontwikkeling doorgemaakt. Op meer dan 23.000 hectare groeit een groot aantal verschillende druivenrassen, waarbij ook de wijnen uit Pfalz voor het grootste deel uit riesling gevinificeerd worden. Op de tweede plaats komt de dornfelder, altijd nog de meest geliefde rode wijn uit de pfalz, gevolgd door de müller-thurgau, de portugieser, de spätburgunder, de grauburgunder, de kerner en de weißburgunder. Zo verschillend als de druivenrassen zijn, zo verschillend is ook de kwaliteit. Het is daarom bij wijn uit de Pfalz vooral belangrijk, het juiste wijngoed uit te kiezen. Aan de veilige kant is men natuurlijk met de grote gewassen van de VDP-wijngoederen, die vooral in de Pfalz sterk vertegenwoordigd zijn. De kwaliteitsniveaus als Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese en Eiswein zijn bij de wijnen uit de Pfalz nog heel middelmatig. De categorieën Kabinett en Spätlese zijn doorgaans betrouwbaarder, vooral bij de betere wijngoederen kan bijvoorbeeld een droge Riesling spätlese heel goed zijn. Dat geldt ook voor de droge spätburgunder Spätlese en de droge weißburgunder Spätlese. Bij de wijnen uit de Pfalz wordt er weer steeds meer aandacht op de percelen gericht. Kies dus een betrouwbaar wijngoed en let op een goed perceel, dan kan wijn uit de Pfalz tot de beste van Duitsland behoren.
In de Pfalz liggen vaak op een plek meerdere percelen die belangrijk zijn. De percelen uit Forst zijn hierbij de meest legendarische met Jesuitengarten, Kirchenstück, Pechstein en Ungeheuer. Ook de Deidesheimse gebieden als Kalkofen, Kieselberg en Maushöhle hebben een goede naam, net als de Wachenheimse percelen Belz en Rechbächel, die vele wijnharten sneller laten kloppen. Naast Ruppertsberger Gaisböhl en Reiterpfad, zijn ook Dürkheimer Michelsberg, Spielberg en Ungsteiner Herrenberg, evenals Haardter Bürgergarten noemenswaardig. Dan is er nog de Birkweiler Kastanienbusch, het enige perceel met een rotsachtige, rode grond, de Burrweiler Schäwer, waar een leistenen ondergrond te vinden is en de Duttweiler Kalkberg. Daarmee is de cirkel van de beste Pfalz-wijngebieden gesloten. In ieder geval mag men de Kallstadter Saumagen niet vergeten, omdat hier het wijngoed Koehler-Ruprecht wonderbaarlijke riesling uit de Pfalz produceert. Maar ook de Mussbacher Eselshaut niet, want Müller-Catoir produceert hier grandioze wijnen.
De grootte van de Pfalz, de dynamische ontwikkeling van de kwaliteit en de verschillende waarderingen van de wijnjournalisten maken het opstellen van een objectieve lijst van de beste wijngoederen uit de Pfalz moeilijk. Afgaand op de belangrijkste bronnen zijn de volgende wijnmakers een goede keuze. Grote namen zijn Müller-Catoir, Dr. Bürklin-Wolf, Basserman-Jordan, Koehler-Ruprecht en Reichsrat van Buhl. Ook aan de top: Knipser, Ökonomierat Rebholz en Dr. Wehrheimr. Maar ook op de tweede rij overtuigt de Pfalz met een aanzienlijk team. Met wijnen van Faubel, Weegmüller of Bergdolt zit je bijna altijd goed bij wijn uit de Pfalz. De concurrentie zit ook niet stil. Wijngoederen als Dengler-Seyler, Matthias Gaul, of Zelt staan klaar om mee te doen.