Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min

Neusiedler meer

De wijnregio Neusiedler Meer ligt aan het gelijknamige meer het Neusiedler Meer in het noordelijke Burgenland. De belangrijkste trekpleister van deze omgeving is het Nationalpark Neusiedler See-Seewinkel, dat dankzij complexe macro- en micro-klimaten bijzonder goede voorwaarden voor de wijnbouw biedt. Dit vinden mensen van over de hele wereld, zelfs wijnexperten als Robert Parker.

meer lezen
Neusiedler meer
Wijnsoort
zoete wijn (2)
Land
Oostenrijk (2)
Regio
Top resultaten
Toscane (48) Pfalz (41) Rhône (36) Puglia (23) Piëmont (23)
Van A tot Z
Abruzzo (9) Alto Adige (3) Andalusië (2) Aragón (1) Baden (7) Bairrada (2) Barossa Valley (8) Baskenland (3) Batroun (2) Beaujolais (4) Bekaa Valley (1) Bierzo (8) Bordeaux (20) Botrivier (1) Bourgondië (4) Burgenland (5) Cachapoal Valley (2) Calabrië (1) Calatayud (1) Californië (20) Campanië (13) Cape South Coast (1) Casablanca Valley (2) Castilië-La Mancha (6) Catalonië (1) Champagne (16) Coastal Region (1) Colchagua Valley (3) Constantia (1) Dão (1) Douro (8) Durbanville (3) Elgin (2) Elzas (2) Emilia-Romagna (4) Franschhoek (1) Friuli-Venezia Giulia (6) Galicië (3) Gardameer (1) Hawke's Bay (2) Hemel-en-Aarde (1) Jumilla (1) Kamptal (2) Kefalonia (1) Klein River (1) Korčula (1) Kremstal (8) Languedoc (14) Latium (1) Lazio (2) Levante (1) Lissabon (1) Loire (11) Lombardije (5) Macedonië (1) Mallorca (1) Marlborough (15) Martinborough (2) McLaren Vale (5) Mendoza (6) Mittelrhein (1) Moezel (15) Moezel-Saar-Ruwer (2) Montsant (1) Murcia (3) Nahe (8) Navarra (4) Neder-Oostenrijk (7) Nelson (3) Neusiedler Meer (2) Ning Xia (1) Normandie (2) Paarl (1) Pfalz (41) Piëmont (23) Priorat (2) Provence (9) Puglia (23) Rheingau (12) Rheinhessen (16) Rhône (36) Ribera del Duero (6) Rioja (13) Robertson (1) Roussillon (11) Santa Barbara (1) Sardegna (1) Sicilië (10) Sierra de Gredos (2) Sonoma Valley (1) Ștefan Vodă (1) Stellenbosch (11) Stiermarken (7) Südburgenland (1) Swartland (1) Szekszárd (1) Tokaij (2) Toro (2) Toscane (48) Trentino - Zuid-Tirol (1) Valle de Uco (7) Valle del Maule (2) Venetië (15) Victoria (5) Vinho Verde (2) Wachau (2) Walker Bay (1) Washington State (7) Wellington (1) West Australië (10) West-Kaap (7) Württemberg (2) Zuid-Australië (9) Zuid-Stiermarken (3)
Druivensoort
Roter Traminer (1) welschriesling (1) Muscat rose à petits grains (1) chardonnay (1)
Wijnstijl
eiken (2) krachtig (2)
Food Match
Dessert (2) Blauwe kaas (2) Chocolade (1)
Wijngoed
Weinlaubenhof Kracher (2)
Prijs
€20 tot €30 (2)
Neusiedler Meer
Filters verwijderen
2 Producten
  • Robert Parker's Wine Advocate - 94
Kracher Rosenmuskateller Beerenauslese 'Red Roses' 2018 - 0,375 l
Rosenmuskateller Beerenauslese 'Red Roses' 2018 - 0,375 l
Weinlaubenhof Kracher
zoete wijn • Oostenrijk • Neusiedler Meer
  • Wine Enthusiast - 95
Kracher Trockenbeerenauslese 'Noble Reserve' NV - 0,375 l
Trockenbeerenauslese 'Noble Reserve' NV - 0,375 l
Weinlaubenhof Kracher
zoete wijn • Oostenrijk • Neusiedler Meer

Neusiedler Meer

De wijnregio Neusiedler Meer ligt aan het gelijknamige meer het Neusiedler Meer in het noordelijke Burgenland. De belangrijkste trekpleister van deze omgeving is het Nationalpark Neusiedler See-Seewinkel, dat dankzij complexe macro- en micro-klimaten bijzonder goede voorwaarden voor de wijnbouw biedt. Dit vinden mensen van over de hele wereld, zelfs wijnexperten als Robert Parker. Het wijnbouwgebied Neusiedler Meer begint aan de noordelijke oever van het Neusiedler Meer en gaat naar oostelijke richting tot aan de zogenaamde Seewinkel. In dit gebied liggen de plaatsen Neusiedl en Gols aan de noordelijke oever, Podersdorf, Illmitz, Apetlon en Pamhagen in het zuiden en Andau, Frauenkirchen en Mönchhof in het oosten. Het 320 km grote meer ligt in de Kleine Hongaarse Laagvlakte . In het noordoosten vormen de uitlopers van de Alpen en het Leithagebergte de grens en in het noorden is de Parndorfer Platte de grens. Vanaf de wijnstad Gols is het 55 km ten noorden van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. De Hongaarse grens is ook dichtbij. Het Neusiedler Meer is een steppemeer (ongeveer hetzelfde als het Hongaarse Balatonmeer) in Midden-Europa en is het grootste meer van Oostenrijk. Het water van het meer bevat veel mineralen en vooral zout – in de zomer verdampt een groot deel van het meer. Dat het meer niet diep is, het brede rietland aan de oever en het milde klimaat met veel wind zorgden ervoor dat het gebied de titel cultuurlandschap Fertő/ Neusiedler See van de UNESCO Werelderfgoedlijst heeft gekregen. Het meer speelt als klimaatregelaar een onmisbare rol voor de flora en fauna van de regio.

Wijnen van de regio Neusiedler Meer

Het unieke klimaat en de 2000 zonuren per jaar zorgen ervoor dat het gebied ten noorden van het Neusiedler Meer een ideaal wijnbouwgebied is. Ongeveer 8000 hectare wordt hier door 5000 families voor de wijnbouw gebruikt. Er zijn veel verschillende druivensoorten die op löss, leem, zand, grind, kalk en zelfs zoute bodems groeien. De zomers zijn dankzij het Pannonische klimaat warm en droog, de winters koud en helder. In de wijnbouwregio’s worden zoveel druiven verbouwd dat ze ook in andere regio’s verkocht worden. Vaak worden ze ook als wijn in de gezellige wijnbars en proeflokalen verkocht. De belangrijkste druivensoort van het Neusiedler Meer is de rode druivensoort blauer zweigelt, die ook de meest verbouwde druivensoort van Oostenrijk is. Aan het Neusiedler Meer wordt hij meestal fruitig-kruidig, maar altijd harmonisch verbouwd en sinds 2012 bevestigt de herkomstaanduiding Neusiedlersee DAC deze veelzijdigheid. De Zweigelt Neusiedlersee DAC Reserve kan trouwens tot wel 40% andere inheemse druiven bevatten, maar de opvoeding in eikenhout is altijd vereist. Bij de rode druivensoorten zijn er naast de zweigelt nog de st. laurent, blaufränkisch en blauburgunder. Een jongere generatie wijnmakers houdt zich in het bijzonder bezig met rode wijnen die klassiek en krachtig verbouwd worden. Bij de witte druivensoorten domineren de welschriesling, de weißburgunder en de chardonnay. De omgeving staat erom bekend dankzij zijn bijzondere klimaat en lange, milde herfst wijnen met edele rotting te produceren. De hoge luchtvochtigheid en herfstige mist bevorderen het ontstaan van zogenaamde botrytis-druiven, waarvan uitstekende zoete wijnen gemaakt kunnen worden. In de jaren ’70 was het Neusiedler Meer al bekend om zijn Trockenbeerenauslese en ijswijnen. In de westelijke wijnregio Neusiedlersee-Hügelland wordt vooral de internationaal veel gevraagde zoete wijn Ruster Ausbruch gemaakt. De druivensoort van hier is de lichte furmint-druif, die ook bij het Hongaarse premium-product Tokajer gebruikt wordt. De kwaliteit heeft het wijnbouwgebied rondom het Oostenrijkse deel van het Neusiedler Meer snel wereldwijd bekend gemaakt en is een van de belangrijkste regionale drijvende krachten naast het toerisme.

Wijngoederen van het Neusiedler Meer

In een opsomming van de belangrijkste wijngoederen ten noordoosten van de oever van het Neusiedler Meer staan veel bekende namen van de lijst met de besten uit de wijnregio Burgenland. Bij de topbedrijven horen P. Achs, J. Beck, G. Heinrich, Kracher, J. Nittnaus, J. + R. Pöckl, Stiegelmar, J. Umathum en Velich. Ook Juris, Pittnauer, Preisinger, Hans Tschida – Angerhof, A. Gsellmann en de wijngroep Pannobile van de noordelijke oever zijn belangrijk.