Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min

Bordeaux

De regio Bordeaux behoort zonder twijfel tot de belangrijkste wijnbouwgebieden van hoogwaardige wijnen. Al in de 17e eeuw waren Bordeauxwijnen buitengewoon geliefd. Zo prees de Engelse schrijver Samual Pepys de wijnen van het vandaag nog beroemde Château Haut-Brion al in 1663 om hun uitstekende smaak. Later, toen Baron James Mayer Rothschild in 1868 de Château Lafite kocht, was de grote bekendheid van de Bordeauxwijnen definitief een feit.

meer lezen
Bordeaux
Wijnsoort
rode wijn (6)
Land
Frankrijk (6)
Regio
Top resultaten
Rhône (15) Champagne (11) Toscane (11) Pfalz (11) Rioja (7)
Van A tot Z
Abruzzo (3) Alexander Valley (1) Baden (5) Barossa Valley (3) Beaujolais (2) Bordeaux (6) Bourgondië (4) Calabrië (1) Calatayud (1) Californië (3) Campanië (5) Canelones (1) Champagne (11) Coastal Region (1) Constantia (2) Dão (1) Douro (1) Elgin (1) Franken (1) Islay (1) Jerez (1) Kamptal (1) Languedoc (5) Levante (1) Loire (5) Lombardije (1) Marlborough (6) Mendoza (5) Moezel (3) Montsant (1) Nahe (1) Náoussa (1) Navarra (1) Neder-Oostenrijk (2) Nelson (1) North Karelia (1) Northern Sweden (1) Penedés (1) Pfalz (11) Piëmont (6) Puglia (7) Rheinhessen (4) Rhône (15) Ribera del Duero (2) Rioja (7) Roussillon (4) Rueda (2) Sicilië (2) Steiermark (1) Stellenbosch (5) Swartland (2) Toro (3) Toscane (11) Umbrië (2) Västernorrlands län (1) Venetië (4) Vin de France (1) Vinho Verde (1) Waipara Valley (1) Washington State (2) West-Kaap (2) Yamaguchi (1) Zuid-Australië (4) Zuid-west (1)
Druivensoort
merlot (5) cabernet franc (3) cabernet sauvignon (3) petit verdot (1) malbec (1)
Wijnstijl
Top resultaten
eiken (2) rijk (2) complex (2) gerijpt (1) evenwichtig (1)
Van A tot Z
complex (2) eiken (2) elegant (1) evenwichtig (1) gerijpt (1) krachtig (1) rijk (2)
Food Match
rundvlees (5) lamsvlees (2) groenten (1) wild (1)
Wijngoed
Château Péricou (1) Château Palmer (1) Château La Gaffelière (1) Château Le Grand Moulin (1) Château Boutisse (1)
Prijs
€8 tot €10 (1) €10 tot €20 (2) Meer dan €50 (3)
6 Producten
Château Le Grand Moulin 'Collection Grande Réserve' Bordeaux 2015
'Collection Grande Réserve' Bordeaux 2015
Château Le Grand Moulin
rode wijn • Frankrijk • Bordeaux
Wine in Black 'Tour de Bordeaux' pakket
Wine in Black 'Tour de Bordeaux' pakket
 
rode wijn • Frankrijk • Bordeaux
Château La Gaffelière 'Premier Grand Cru Classé' Saint Émilion 2016
'Premier Grand Cru Classé' Saint Émilion 2016
Château La Gaffelière
rode wijn • Frankrijk • Bordeaux
Château Palmer 'Troisième Grand Cru Classé' Margaux 2009
'Troisième Grand Cru Classé' Margaux 2009
Château Palmer
rode wijn • Frankrijk • Bordeaux
 
Château Boutisse 'Baron de Boutisse' Saint-Émilion Grand Cru 2015
'Baron de Boutisse' Saint-Émilion Grand Cru 2015
Château Boutisse
rode wijn • Frankrijk • Bordeaux
Château Péricou 'Grand Vin de Bordeaux' 2010
'Grand Vin de Bordeaux' 2010
Château Péricou
rode wijn • Frankrijk • Bordeaux

Bordeaux

De regio Bordeaux behoort zonder twijfel tot de belangrijkste wijnbouwgebieden van hoogwaardige wijnen. Al in de 17e eeuw waren Bordeauxwijnen buitengewoon geliefd. Zo prees de Engelse schrijver Samual Pepys de wijnen van het vandaag nog beroemde Château Haut-Brion al in 1663 om hun uitstekende smaak. Later, toen Baron James Mayer Rothschild in 1868 de Château Lafite kocht, was de grote bekendheid van de Bordeauxwijnen definitief een feit. Vandaag de dag is wijn uit de Bordeaux eindeloos gevarieerd. Van eenvoudige witte wijnen tot peperdure Premier Cru Classé is er voor ieders smaak iets bij.

Het appellationsysteem van Bordeaux

De grootte van de regio Bordeaux heeft ertoe geleid dat er heel veel verschillende appellations zijn. De beroemdste daarvan zijn Pauillac en Margaux, omdat hier 4 van de 5 Premier Cru-Châteaux te vinden zijn: Château Lafite-Rothschild, Château Latour en Château Mouton-Rothschild in Pauillac en Château Margaux in Margaux. Alleen Château Haut-Brion behoort tot Pessac-Léognan. Meer grote Bordeauxwijnen zijn te vinden in Pomerol, vooral Château Pétrus, – een van de duurste wijnen uit de Bordeaux – L’Évangile en La Conseillante zijn hier het vermelden waard. In Saint-Émilion zijn de beide top-Bordeauxwijnen Château Ausone en Château Cheval Blanc een begrip. Deze wijnen zijn als Grand Cru gekwalificeerd. Ook de appellation Saint-Estèphe en de appellation Saint-Julien moeten worden genoemd. Onder de liefhebbers van bordeaux-wijn zijn dit welbekende namen, omdat hier cultwijnen als Léoville-las-Cases, Montrose, Cos d’Estournel, Lagrange of Calon-Ségur vanaf komen. Maar ook de goedkopere wijnen uit de Bordeaux hebben appellations als Médoc, Haut-Médoc, Listrac en Moulis. Voor degenen die liever zoete Bordeauxwijnen drinken, is Sauternes met Château d'Yquem voorop het beste adres.

De druivensoorten van Bordeaux

De regio Bordeaux is ook het thuis van de twee belangrijkste druivensoorten van de wereld, die niet alleen in Frankrijk tot de beste resultaten leiden, maar ook wereldwijd voor sensatie zorgen. De koning van het Bordeaux-gebied is de cabernet sauvignon, waarbij vooral de wijnen met de naam Rothschild domineren. Een goede tweede is de merlot, die de Bordeauxwijnen van Pomerol en Saint-Émilion hun onmiskenbare karakter geeft. Als derde belangrijke druif uit de Bordeaux moet de cabernet franc worden vermeld. Nauwelijks bekend, maar ook bij de Bordeaux-wijnen toegestaan zijn de petit verdot en de malbec. Witte wijnen uit de Bordeaux worden van de sauvignon blanc en de sémillon gevinificeerd.