Rode wijn is een van de oudste en populairste drankjes ter wereld. Uit vondsten blijkt dat er al sinds 5000 v. Chr. van druiven wijn gemaakt wordt. Of de wijn toen ook al zo uitstekend en facettenrijk was als tegenwoordig, blijft een raadsel. Ondertussen zijn er wereldwijd ontelbaar veel soorten rode wijn.
meer lezenRode wijn is een van de oudste en populairste drankjes ter wereld. Uit vondsten blijkt dat er al sinds 5000 v. Chr. van druiven wijn gemaakt wordt. Of de wijn toen ook al zo uitstekend en facettenrijk was als tegenwoordig, blijft een raadsel. Ondertussen zijn er wereldwijd ontelbaar veel soorten rode wijn. De bekendste en meest gevraagde zijn cabernet sauvignon, spätburgunder (pinot noir), merlot, malbec, schwarzriesling (pinot meunier, müllerrebe), syrah (buiten Europa bekend als shiraz), zinfandel (met zijn Italiaanse tweelingbroer primitivo), tempranillo (tinta de roriz of aragonez in Portugal), cabernet franc, nebbiolo, dornfelder, portugieser en saint laurent. Bij Wine in Black vindt u een groot assortiment rode wijnen, zogenaamde single grape wijnen, die van één enkele druivensoort zijn gemaakt, of blends van meerdere soorten. Gewoon rondkijken en genieten van de wereld van de wijnen.
Rode wijn wordt bijna overal ter wereld verbouwd en gevinificeerd. Niet alleen in de traditionele wijnlanden als Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal wordt uitstekende top rode wijn gemaakt, ook uit andere Europese landen als Duitsland, Oostenrijk, Kroatië en Zwitserland komen bekende rode wijnen. Wijnbouwregio’s in Zuid-Afrika, Canada, de Verenigde Staten, Chili, Argentinië, Australië en Nieuw-Zeeland produceren ook steeds meer kwaliteitswijnen, die concurrentie zijn voor de andere landen die al langer wijn produceren. Wine in Black biedt de perfecte mogelijkheid om top rode wijnen online te bestellen en ze meteen bij u thuis te laten bezorgen.
Maar hoe wordt de wijn eigenlijk rood? De rode kleur van de wijn zit niet in het vruchtvlees of het sap van de druiven, maar in de schil. Het kleurenspectrum van rode wijn is zeer facettenrijk. Het gaat van steenrood via robijnrood tot aan donker violet, dat bijna zwart is. Hoe intensief de kleur van de wijn is, hangt af van de duur van de mostgisting. Rode wijn wordt anders dan witte wijn meteen na de oogst geperst. Eerst worden de druiven gekneusd, zodat het sap uit de druiven kan lopen. Daarna wordt de wijn een aantal weken vergist en komt de natuurlijke rode kleurstof van de druivenschil in de jonge wijn. Rode wijn moet na de mostgisting verder rijpen. Dit gebeurt meestal in in rvs-tanks of houten vaten. Topwijnen rijpen in Franse eikenhouten vaten, of zogenaamde barriques. De rijping, in jargon 'opvoeding' van rode wijnen duurt ongeveer twee jaar, bij hele dure wijnen kan dit ook vijf jaar of langer in beslag nemen. Bij Wine in Black vindt u een groot assortiment aan premium rode wijnen. Bij elke rode wijn ontvangt u uitgebreide informatie, bijvoorbeeld over hoe de rode wijn heeft gerijpt, in een houten vat, in barriques of stalen tanks. De diverse rijpingsmethoden hebben allemaal hun eigen bijzondere eigenschappen.
Hoe de wijn smaakt, hangt van veel factoren af. De belangrijkste zijn de druivensoort, de locatie, het terroir, het klimaat, het weer, de moststandtijd, de manier en de duur van de opvoeding. Zo smaken rode wijnen die in rvs-tanks hebben gerijpt fruitiger en frisser. Wijnen die uit het houten vat komen, zijn vaak diep aromatisch, zwaarder of hebben zelfs een rokerige smaak. Rode wijnen zijn het lekkerst bij 14 tot 18 graden. De bekende aanbeveling van ‘kamertemperatuur’ slaat eigenlijk op de woonomstandigheden van meer dan 100 jaar geleden toen er nog geen centrale verwarming was. Een iets koelere omgeving is dus geen nadeel voor de rode wijnbeleving. Een geopende fles kunt u goed één of twee dagen in de koelkast bewaren. Voordat hij gedronken wordt, moet de wijn op tijd uit de koelkast gehaald worden, anders komt niet zijn hele aroma naar boven. Ook urenlang ‘ademen’ (vaktaal: decanteren) van de wijn moet vermeden worden. Niet elke wijn heeft zo veel contact met zuurstof nodig en verliest zijn smaak daardoor eerder. Het is voor sommige rijpere rode wijnen ook aan te bevelen ze van de fles over te gieten in een karaf. Daardoor kunt u bezinksel (vakterm: depot) gemakkelijk verwijderen. Daarbij gaat het om organische, vaste verbindingen, die heel natuurlijk zijn en de wijn sensorisch niet beïnvloeden. Bezinksel is niet slecht voor de gezondheid, maar kan op de tong zanderig aanvoelen. Daarom is het overgieten van de rode wijn zinvol. Rode wijn past uitstekend bij donker vlees zoals rund of wild, maar ook bij pasta. Als uw wijnflessen een natuurkurk hebben, kunt u ze het beste liggend opslaan bij een luchtvochtigheid van 60%. Alle andere flessen kunnen ook staand opgeslagen worden. Wijn moet koel en tegen licht beschermd worden bewaard. Ook schudden of temperatuurverschillen moet u vermijden. Dan beleeft u bij het openen het totale aroma van een goede rode wijn.