clock timer
Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min

Loire

De Loire is een van de belangrijkste wijnbouwregio’s van Frankrijk. Wijnen uit de Loire spelen in Frankrijk zelf een belangrijke rol, maar ze zijn in Nederland niet zo bekend als de wijn uit de Bordeaux en Bourgondië. De regio Loire bevat ruim 73.000 hectare met bijna 13.000 wijnproducenten. Vooral de witte wijnen uit de Loire zijn bekend en populair. Zo hebben de appellations Sancerre en Pouilly-Fumé bij hoogwaardige witte wijnen de overhand.

meer lezen
Loire
3 Producten
Bouvet Ladubay 'Etienne' Crémant de Loire Brut
'Etienne' Crémant de Loire Brut
Bouvet Ladubay
mousserend • Frankrijk • Loire
Domaine de la Loge Pouilly-Fumé 2017
Pouilly-Fumé 2017
Domaine de la Loge
witte wijn • Frankrijk • Loire
  • exclusive_nl
  • mundus_vini_silver_nl
Domaine de Bellevue Sauvignon Blanc 'Tuffeau' Touraine 2016
Sauvignon Blanc 'Tuffeau' 2016
Domaine de Bellevue
witte wijn • Frankrijk • Loire

Loire

De Loire is een van de belangrijkste wijnbouwregio’s van Frankrijk. Wijnen uit de Loire spelen in Frankrijk zelf een belangrijke rol, maar ze zijn in Nederland niet zo bekend als de wijn uit de Bordeaux en Bourgondië. De regio Loire bevat ruim 73.000 hectare met bijna 13.000 wijnproducenten. Vooral de witte wijnen uit de Loire zijn bekend en populair. Zo hebben de appellations Sancerre en Pouilly-Fumé bij hoogwaardige witte wijnen de overhand. Terwijl muscadet, muscadet-sève-et-maine en de sauvignon blanc uit Touraine de relatief goedkope wijnen uit de Loire vertegenwoordigen.

Het appelationsysteem van de Loire

De regio Loire is in veel verschillende appellations ingedeeld, waarvan er maar weinig werkelijk bekend zijn in Nederland. De beroemdste zijn de al eerder genoemde Sancerre en Pouilly-Fumé, omdat hier de belangrijkste wijnboeren te vinden zijn: Didier Dagueneau, Pascal Jolivet en Château de Tracy in Pouilly-Fumé en Domaine Vacheron, Henri Bourgeois, Bally-Reverdy, Alphonse Mellot en Domaine Lucien Crochet in Sancerre. Alleen Bouvet-Ladubay, een van de belangrijkste producenten van mousserende wijn is te vinden in de appellation Saumur. Andere grote Loire-wijnen zijn te vinden in Savennières, van bijvoorbeeld Château de la Coulée de Serrant – een van de duurste wijnen uit de Loire. Ook Domaine du Closel en Clos de Coulaine zijn grote namen. In Anjou zijn de beide topwijngoederen Château de Tigne, dat eigendom is van de Franse acteur Gérard Depardieu, en Chateau de la Roulerie heel bekend. Ook de appellation Saumur-Champigny mag niet ongenoemd blijven en de appellation Bourgueil is absoluut het vermelden waard. Beide leveren hooggewaardeerde rode wijn uit de Loire van cabernet franc. Hier schitteren producenten als Château de Targé, Clos Cristal, Yannick Amirault of Delaunay. Wie goedkope wijnen uit de Loire zoekt, is aan het juiste adres bij de appellations als Chinon, Touraine, Quincy en Reuilly. Voor wie liever zoete Loire wijn drinkt, zijn Vouvray met zoete en droge wijnen van de chenin blanc, Quarts de Chaume, Bonnezeaeux en Coteaux du Layon de juiste appellations. Een specialiteit is de rosé uit de Loire. Voornamelijk Rosé d‘Anjou en Cabernet d’Anjou zijn hier de leidende appellations.