Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min

Zoete en versterkte wijnen

Zoete wijn is vooral geschikt voor bij het dessert en kaas, maar gaat ook uitstekend samen met hartige hapjes zoals paté. In aanvulling op de bekende versies uit Duitsland en Oostenrijk, zoals de ijswijn, auslese en Spätlese zijn er prachtige zoete wijnen uit de Sauternes, Frankrijk, Tokaj uit Hongarije, Moscato uit Italië of Moscatel uit Spanje.

Meer lezen
Zoete wijnen
Wijnsoort
Top resultaten
rode wijn (377) witte wijn (218) mousserend (45) champagne (17) rosé (16)
Van A tot Z
champagne (17) mousserend (45) parelwijn (3) rode wijn (377) rosé (16) versterkte wijn (9) witte wijn (218) zoete wijn (5)
Land
Frankrijk (6) Portugal (3) Oostenrijk (2) Duitsland (2) Spanje (1)
Regio
Top resultaten
Roussillon (5) Douro (3) Neusiedler Meer (2) Moezel (2) Andalusië (1)
Van A tot Z
Andalusië (1) Bordeaux (1) Douro (3) Moezel (2) Neusiedler Meer (2) Roussillon (5)
Druivensoort
Top resultaten
Grenache Noir (5) tinta roriz (3) grenache gris (2) riesling (2) grenache blanc (2)
Van A tot Z
chardonnay (1) grenache blanc (2) grenache gris (2) Grenache Noir (5) macabeo (1) macabeu (1) Muscat rose à petits grains (1) Palomino (1) riesling (2) Roter Traminer (1) sauvignon blanc (1) sémillon (1) sousão (1) tinta amarela (1) tinta barocca (2) tinta roriz (3) tinto cão (1) touriga franca (1) Touriga Francesa (1) touriga Nacional (2) welschriesling (1)
Wijnstijl
Top resultaten
complex (7) gerijpt (7) krachtig (3) rijk (3) fris (3)
Van A tot Z
complex (7) eiken (2) elegant (1) fris (3) fruitig (2) gerijpt (7) krachtig (3) mineraal (2) rijk (3)
Food Match
Top resultaten
Blauwe kaas (10) Pure chocolade (6) Dessert (6) Chocolade (1) Delicatessen (1)
Van A tot Z
Aziatisch eten (1) Blauwe kaas (10) Chocolade (1) Delicatessen (1) Dessert (6) Milde kaas (1) Pittige kaas (1) Pure chocolade (6) Tapas (1) Vis (1)
Wijngoed
Top resultaten
Weinlaubenhof Kracher (2) Domaine La Sobilane (2) Selbach-Oster (1) Sandeman (1) Riveyrac (1)
Van A tot Z
Bodegas Álvaro Domecq (1) Château d'Yquem (1) Château Villargeil (1) Domaine La Sobilane (2) Günther Steinmetz (1) Philippe Gayral (1) Quinta do Noval Vinhos (1) Quinta do Passadouro (1) Riveyrac (1) Sandeman (1) Selbach-Oster (1) Weinlaubenhof Kracher (2)
Prijs
€10 tot €20 (2) €20 tot €30 (3) €30 tot €50 (2) Meer dan €50 (7)
versterkte wijn
zoete wijn
Filters verwijderen
14 Producten
  • Wine Enthusiast - 95
Kracher Trockenbeerenauslese 'Noble Reserve' NV - 0,375 l
Trockenbeerenauslese 'Noble Reserve' NV - 0,375 l
Weinlaubenhof Kracher
zoete wijn • Oostenrijk • Neusiedler Meer
  • James Suckling - 98
Günther Steinmetz Brauneberger Juffer Riesling Auslese Goldkapsel 2019
Brauneberger Juffer Riesling Auslese Goldkapsel 2019
Günther Steinmetz
zoete wijn • Duitsland • Moezel
  • Jancis Robinson - 18
Riveyrac Rivesaltes Vin Doux Naturel 1982
Rivesaltes Vin Doux Naturel 1982
Riveyrac
versterkte wijn • Frankrijk • Roussillon
  • Robert Parker's Wine Advocate - 94
Kracher Rosenmuskateller Beerenauslese 'Red Roses' 2018 - 0,375 l
Rosenmuskateller Beerenauslese 'Red Roses' 2018 - 0,375 l
Weinlaubenhof Kracher
zoete wijn • Oostenrijk • Neusiedler Meer
  • Decanter - 95
Sandeman Imperial Reserve Tawny Port
Imperial Reserve Tawny Port
Sandeman
versterkte wijn • Portugal • Douro
 
  • Robert Parker's Wine Advocate - 92-94
  • promotion_17p_nl
Quinta do Passadouro Vintage Port 2016
Vintage Port 2016
Quinta do Passadouro
versterkte wijn • Portugal • Douro
  • Decanter - 95
Quinta do Noval Tawny Port Colheita 2007
Tawny Port Colheita 2007
Quinta do Noval Vinhos
versterkte wijn • Portugal • Douro
  • Guía Peñín - 93
Álvaro Domecq Fino La Janda Sherry NV
Fino 'La Janda' Sherry NV
Bodegas Álvaro Domecq
versterkte wijn • Spanje • Andalusië

Zoete wijn

Zoete wijn is vooral geschikt voor bij het dessert en kaas, maar gaat ook uitstekend samen met hartige hapjes zoals paté. In aanvulling op de bekende versies uit Duitsland en Oostenrijk, zoals de ijswijn, auslese en Spätlese zijn er prachtige zoete wijnen uit de Sauternes, Frankrijk, Tokaj uit Hongarije, Moscato uit Italië of Moscatel uit Spanje.

Regio's

Waarschijnlijk zijn de bekende versies zijn de ijswijn, gedroogde bessenwijn, Auslese en Spätlese ** uit Duitsland. Frankrijk biedt met **Sauternes en Monbazillac, Sélection de grains nobles (Elzas, Loire) en zoete rode wijn uit Maury, Banyuls en Rivesaltes ook een goede selectie. In Oostenrijk staat het Burgenland bekend om zijn zoete wijnen. Hongarije voegt, met de Tokaj, nog een wereldster toe. Italië heeft enerzijds Passito, de beroemde Vin Santo, verschillende Moscatowijnen en de ietwat in vergetelheid geraakte Marsala. Ook in Spanje is veel Moscatel) te vinden in de vorm van Sherry (Cream en Pedro Ximénez) en ook Portugal heeft unieke zoete wijnen met haar port en madeira. Uit de verre wijnlanden, slaagt vooral Zuid-Afrika goed met de Vin de Constance. Vergeet ook Griekenland niet met een aantal uitstekende Moscatelwijnen (zelfs Samos kan uitstekend zijn). Helaas kan Oekraïne (nog) niet tippen aan haar oude glorietijd met Massandra zoete wijnen.

Productie

In de productie is onderscheid te maken tussen edelzoete wijnen en ijswijn. De laatste is gemaakt van druiven die worden geplukt bij een buitentemperatuur van -7 °C. Deze bevroren druiven worden dan onmiddellijk geperst, zodat het water dat zich in de bessen bevindt ijzig blijft, en alleen het zoetste sap, waarvan het vriespunt lager is dan dat van water, uit de druif komt en een sterk geconcentreerde most vormt. In het geval van ijswijnen wordt geprobeerd botrytis te vermijden en zo gezond mogelijke druiven als basis te gebruiken. Dit in tegenstelling tot nobelzoete wijnen die gebruik maken van deze schimmel "Botrytis cinera". Deze zogenaamde "nobele rotting" veroorzaakt waterverdamping in de druif, die vervolgens leidt tot een geconcentreerdere inhoud van de bessen. Beroemde voorbeelden zijn de Duitse Beerenauslese en de Franse Sauternes.

Opslag en drinkplezier

Voor zoete wijnen gelden andere eisen aan de hoeveelheid restantsuiker- en het alcoholgehalte, dus hebben edelzoete wijnen vaak een restsuikergehalte van 100 g of meer. Doordat deze resterende suikers van nature in de druif geconcentreerd zijn, is er altijd een uitgesproken zuurgraad die zorgt voor de balans en body in zoete wijnen. Het is niet ongewoon dat deze amberkleurige wijn hoofdzakelijk in halve literflessen verkocht wordt. Als gevolg van het uitgebreide plukken, het hoge risico dat tijdens de langere rijping de herfstige weersomstandigheden zoals regen en vorst de oogst beïnvloedt, en natuurlijk door de bijbehorende daling van de opbrengst, behoren zoete wijnen tot de duurste wijnen ter wereld. Dit wordt gecompenseerd door hun ongelooflijke kwaliteit en extreem lange houdbaarheid. Sommige zoete wijnen, vooral van riesling, zijn bijna oneindig duurzaam, 100 jaar of langer is niet ongewoon.