Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min
Xiraz! Wijn uit de Rhône

Exclusieve Samenwerking met Xavier Vignon

Sinds de internationaal gerenommeerde wijnmaker Xavier Vignon zich in de Rhône vestigde, zorgt hij voor sensatie met zijn Rhône-wijnen! De krachtige syrah XIRAZ bijvoorbeeld! Het bijzondere aan deze wijn is dat het een monocépage is, een wijn die voor 100% is gemaakt van een bepaalde druif, in dit geval de syrah. Dit is uniek, omdat in de zuidelijke Rhône vooral blends worden gemaakt. Uiteraard selecteerde Xavier alleen de beste percelen voor zijn eersteklas syrah-druiven. Omdat wij al lange tijd met hem samenwerken, vinificeerde de terroir-expert zijn indrukwekkende syrah in Châteauneuf-du-Pape exclusief voor onze klanten!

Krachtige syrah uit de Rhône: XIRAZ!

Onze samenwerking begon toen Xavier Vignon zich afvroeg waarom hij in Châteauneuf geen syrah-wijn van verschillende wijngaarden naar keuze mocht maken. De regelgeving vereist dat men druiven gebruikt uit nauwkeurig gedefinieerde gebieden. In Australië, de thuisbasis van geweldige syrah-wijnen, gelden dit soort regels niet. De oplossing? Maak een wijn zonder herkomstaanduiding! En zo geschiedde: hij besloot om een 100% Rhône-achtige syrah te maken van de beste percelen die hij kon vinden en hij noemde het "Vin de France"! Een naam werd ook snel gevonden: aangezien syrah in Australië shiraz wordt genoemd is Xavier + Shiraz = XIRAZ!

PROEFNOTITIE

De dieppaarse kleur violette tinten bereid de drinken voor op een spektakel! Rood fruit zoals bramen, kersen, bosbessen en sleedoorns spelen samen in het fruitintensieve bouquet. Daarnaast is er een hartige kruidige toon en een bijna briesachtige hint van koele mineraliteit, die de fruitconcentratie onder controle houdt. In de mond met de beste terroir-fusie, komt alles op zijn plek in de afdronk.

Xavier Vignon en zijn Rhône wijn

Wijnmaker met internationale ervaring

Xavier Vignon vinifieert wijnen met opvallende PRECISIE. Niet zonder reden, want Xavier Vignon, geboren in 1969, deed wereldwijde ervaring op. Elzas, Saint-Émilion, Champagne (Moët & Chandon), Australië, Nieuw-Zeeland (Cloudy Bay) ... dit is slechts een greep uit zijn werk buiten de Rhône, waar hij werkte voor excellente wijngoederen als Usseglio, Roger Perrin en natuurlijk voor zijn eigen Xavier Vignon.

"Xavier Vignon, along with Philippe Cambie, are probably the two most highly renowned oenologists in Chateauneuf du Pape ... He is the consultant for such well-known domaines as Raymond Usseglio, Jerome Quiot, Marcoux, Grand Veneur and La Gardine." - Robert Parker

Wijn kunstwerk Frankrijk

Xavier Vignon over terroir

Xavier Vignon waardeert het effect dat terroir op zijn wijnen heeft. "Elke wijn weerspiegelt het unieke terroir van zijn regio." Dat geldt zeker ook voor de Xiraz!, waarvoor hij de beste terroirs koos om zijn verschillende, unieke syrah-druiven te cultiveren. Dit resulteerde in een uitgebalanceerde, complexe wijn.

Hoe dit werkt? Terroir wordt gevormd door verschillende factoren, waaronder klimaat, zonlicht, reliëf, geologie en hydrologie. Vooral de laatste is een belangrijk onderwerp voor Xavier. Voor het Institut Oenologique onderzocht hij het gehalte aan terroir en mineralen in wijn.

"Wijn bestaat voor 85% uit mineraalwater. Dit water heeft een erg diverse samenstelling. Het wordt beïnvloed door de bodem, het klimaat, de druivensoorten en de vinificatiemethoden. Al deze verschillende factoren bepalen het uiteindelijke gehalte aan minerale zouten van een wijn, die op hun beurt de basisaroma's beïnvloeden. Mineralen kunnen zuurheid, bitterheid of zelfs zoetheid toevoegen! Het vinden van de perfecte balans is het belangrijkste doel en het begrijpen van het terroir is een belangrijk onderdeel van die harmonie.''

De charme van de zuidelijke Rhône

Xavier Vignon reisde lange tijd de wereld rond. Hij adviseerde meer dan tweehonderd bedrijven over de hele wereld en pendelde daarom voortdurend van het noordelijk naar het zuidelijk halfrond. Na een succesvolle carrière in het buitenland miste Xavier Frankrijk en besloot hij terug te gaan naar de Rhône, de zuidelijke Rhône om meer specifiek te zijn. Hier kan Xavier zijn passie vervullen om te experimenteren en de ultieme verbinding met terroir te bereiken. "Voor zover ik weet, is er geen andere plek ter wereld waar een wijnmaker van zoveel verschillende druivensoorten en terroirs gebruik kan maken."

En verhuizen naar de zuidelijke Rhône maakt nogal een verschil, aangezien het noorden en het zuiden heel verschillend zijn qua klimaat, bodem, topografie en druivensoorten. Het zuiden is vlakker en heeft een meer mediterraan klimaat. De zomers zijn lang en warm en de winters mild. Er valt minder regen dan in het noorden en de beroemde Mistral Wind laat zijn sporen achter. Hoewel deze wind behoorlijk storend kan zijn, wordt hij altijd gevolgd door een heldere hemel en dus door royale hoeveelheden zon. Daarnaast blaast hij vocht en insecten van de druiven en zorgt hij voor koelere temperaturen in de zomer. Een ander kenmerk van deze regio is de aanwezigheid van Garrigue, een mediterrane vegetatie die bestaat uit grassen en lage planten.

Hoewel de zuidelijke Rhône over het algemeen als te warm wordt beschouwd om syrah te telen (grenache is de belangrijkste druivensoort), cultiveren sommige innovatieve wijnmakers, waaronder Xaiver Vignon, deze druivensoort toch. Bovendien, terwijl de meeste wijnmakers blends produceren in plaats van single grape wijnen, treedt Xavier Vignon buiten de lijn door een 100% syrah te produceren van verschillende terroirs. Het resultaat? Een zeer unieke Rhône-wijn!"

Syrah: een explosie van aroma’s

Syrah is een van de beste druivensoorten ter wereld, veeleisend voor zijn terroir en genereus met zijn aroma's van onweerstaanbare kruiden en donker fruit. Wijnliefhebbers dachten lang dat de kostbare druivensoort uit Perzië kwam, maar tegenwoordig is het duidelijk dat hij zijn oorsprong heeft in de Rhône Vallei. Geen wonder dat wijnbouwers daar vandaag de dag wereldklasse syrah maken. als je wijnkenners met ontzag 'syrah' hoort zeggen, dan hebben ze het naar alle waarschijnlijkheid over een wijn uit de Rhône-regio. AROMA-EXPLOSIE. Syrah-wijnen zijn meestal diep donkerrood en verleiden met de geuren van vers donker fruit, zoals pruimen, sappige bramen, bosbessen en donkere bessen. Ze kunnen behoorlijk kruidig, peperig zijn, met hints van viooltjes, zoethout en chocolade.

Syrah uit de Rhône, Franse wijn

Syrah uit de Rhône Vallei

Wat kan deze druivensoort zich ontwikkelen! Dankzij het hoge tanninegehalte kan syrah extreem lang worden bewaard en smaken zoals leer en truffels ontwikkelen. Aangezien de druivensoort in de RHÔNE-regio bijna altijd een cuvée-partner is, is Xavier’s Xiraz iets heel bijzonders. Waar pure Franse syrah zeldzaam is, komt het in Australië veel voor als shiraz. Kortom deze kleine druif biedt grote, krachtige wijnen!

De druivensoort syrah in Frankrijk