Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min

Zuccardi

De familie Zuccardi, die aan het eind van de 19e eeuw uit Italië emigreerde, heeft de Argentijnse wijnbouw behoorlijk beïnvloed. Aanvankelijk hield de familie zich bezig met irrigatiesystemen, zonder welke de wijnbouw in Mendoza onmogelijk is. Parallel aan het onderzoek naar doeltreffende irrigatie, waarbij de Zuccardi de Inca-systemen optimaliseerden, verwierf Alberto Zuccardi in de jaren zestig zijn eerste wijngaard in het oosten van Mendoza.

Meer lezen
Zuccardi's spectaculaire wijnmakerij bij nacht
  • Guía Descorchados - 99
  • Robert Parker's Wine Advocate - 97
Familia Zuccardi Piedra Infinita 'Supercal' Valle du Uco 2017
Piedra Infinita 'Supercal' Valle du Uco 2017
Zuccardi
rode wijn • Argentinië • Valle de Uco
  • James Suckling - 99
  • Robert Parker's Wine Advocate - 98
Familia Zuccardi Piedra Infinita 'Gravascal' Valle du Uco 2017
Piedra Infinita 'Gravascal' Valle du Uco 2017
Zuccardi
rode wijn • Argentinië • Valle de Uco
  • Robert Parker's Wine Advocate - 98
Zuccardi Malbec Aluvional Gualtallary Valle de Uco 2018
Malbec Aluvional Gualtallary Valle de Uco 2018
Zuccardi
rode wijn • Argentinië • Valle de Uco
Collage: wijngaarden in de Valle de Uco, Sebastián Zuccardi, bodemdetail

Quick Info

  • Argentinië
  • Mendoza, Valle de Uco
  • malbec, bonarda oder torrontés, cabernet sauvignon, cabernet franc, chardonnay, cémillon

Robert Parker's Wine Advocate
"The Zuccardis are one of the most thriving winemaking families in Argentina and the world. I have praised their achievements many times in the past, and I can only praise them again now. Their wines just keep getting better." - Luis Gutiérrez

Decanter
"Sebastián took over from his father, José, in 2009 after spending seven vintages working overseas.The result has been a remarkable transformation in the winery’s focus and fortunes, moving away from its traditional base in the heat of eastern Mendoza to the cooler Uco Valley. Under his leadership, the Zuccardis have made a string of exceptional, terroir-driven wines, most notably under the Aluvional and Piedra Infinita brands. More recently, Polígonos, sourced from young vineyards in San Pablo, is very promising too."

James Suckling
"The old school style of winemaking in Argentina is losing ground. I find it as a wine critic harder and harder to like. Why hide great fruit and terroir with overripe fruit, over-extraction and sweet and overpowering oak? You lose the purity and sense of place with wines that are blockbusters, as they were so fondly called years ago, and many of us could not finish a glass. I have met many young winemakers who despise the old style such as Sebastian Zuccardi ... They want to show the world the amazing vineyards they have through refined, focused and clear wines. I applaud them."

Betonnen tanks in de wijnkelder van Zuccardi

Zuccardi

De wijnen van Zuccardi waren zo'n succes dat ze in de jaren negentig de wijngaarden uitbreidden tot 600 hectare. In 1990 nam Alberto's zoon José de leiding over en begon met de internationale export van de wijnen wat direct aansloeg, omdat de wijnen van Zuccardi precies overeenkwamen met hoe men zich in andere landen een Argentijnse malbec voorstelde: van een intense donkere kleur en met geroosterde noten van rijping in nieuwe eiken vaten.

Toen was daar Sebastián Zuccardi, Alberto's kleinzoon. Dit betekende een derde generatie aan het begin van de jaren 2000, waarmee er een frisse wind waaide door het wijngoed. De jonge wijnmaker behoorde tot een kleine groep die een revolutie wilde ontketenen in de Argentijnse wijnwereld. Hun gemeenschappelijke doel was topwijnen te creëren die hun omgeving zouden weerspiegelen en internationaal opzien zouden baren. Terroirwijnen uit Argentinië.

Voor Sebastián was het duidelijk dat de bestaande wijngaarden van Zuccardi niet uniek genoeg waren voor wat hij in gedachten had, dus zocht hij naar een nieuwe locatie die aan zijn wensen voldeden Hij vond wat hij zocht 160 kilometer naar het zuiden, in de Valle de Uco, een koel deelgebied van Mendoza. Daar bereiken de wijngaarden hoogtes tot maar liefst 1.400 meter aan de voet van het indrukwekkende Andesgebergte.

Dit is duidelijk een extreme plaats voor wijnbouw: de wijngaarden liggen in een woestijnlandschap, geïrrigeerd met water van twee rivieren die door de Valle de Uco stromen en smeltwater uit de bergen. De kalkrijke bodems, gekenmerkt door grote stenen, zijn ook beïnvloed door de bergen, dus het is niet verwonderlijk dat Sebastián zijn wijnen "bergwijnen " noemt. Door de hoogte ontvangen de wijnstokken overdag intens zonlicht en 's nachts zeer koele temperaturen. De druiven rijpen langzaam, zijn klein en hebben een intens aroma, waardoor de wijnen aromatisch, dicht en elegant zijn.

Natuurlijk wordt de Argentijnse malbec verbouwd, maar ook de internationale rode variëteiten cabernet sauvignon en cabernet franc, evenals de witte chardonnay en sauvignon blanc. Minder bekende rassen zoals de rode Spaanse tempranillo, de rode Italiaanse bonarda en de witte Bordeaux-variëteit sémillon groeien ook in de wijngaarden. Het Zuccardi-portfolio is gebaseerd op het Franse wijngaardmodel en varieert van wijnen die de streek weerspiegelen tot wijnstokken van single-vineyards, de absolute topkwaliteit.

De Zuccardis hebben elke hoek van hun wijngaarden geologisch tot in de kleinste details laten onderzoeken om de perfecte combinatie van bodem en druivenrassen te vinden. Het jonge team van Sebastián bestaat uit wijnmaker Laura Principiano en wijnmaker Martin di Stéfano, die samen het werk in het eigen onderzoeksinstituut van de wijnmakerij aansturen.

In de wijnkelder grijpen ze zo weinig mogelijk in; de wijnen worden spontaan vergist. Voor de rijping worden epoxyvrije betonnen tanks en grote gebruikte houten vaten gebruikt om de eigen smaken van de druiven zo zuiver mogelijk tot uiting te laten komen. Uiteraard blijven deze precisie en passie niet onopgemerkt: de wijnen worden regelmatig hoog gewaardeerd door internationale critici. Al twee keer zijn Zuccardi wijnen bekroond met de legendarische 100 Parker punten!

Zelfs in de moderne wijnmakerij, die aan de traditie en de omgeving is aangepast, zijn kosten noch moeite gespaard om eigentijdse wijnen met veel karakter te creëren. De indrukwekkende architectuur van kalksteen en beton, die elegant opgaat in de spectaculaire achtergrond van de Andes, is voor het derde jaar op rij uitgeroepen tot "Beste wijngoed ter wereld"". Wat een omgeving voor wijnen van wereldklasse op grote hoogte!