Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min

Xavier Vignon

Hij weet van aanpakken! De begaafde oenoloog Xavier Vignon reisde lange tijd de wereld over. Hij adviseerde meer dan 200 bedrijven, verspreid over de hele wereld, en pendelde daardoor voortdurend van het noordelijk naar het zuidelijk halfrond. Hij kent de internationale wijnwereld op zijn duim, maar koos er uiteindelijk voor zich te vestigen in de zuidelijke Rhône.

Meer lezen
Xavier Vignon Wijngoed
 
  • Robert Parker's Wine Advocate - 94
  • promotion_21p_nl
Xavier Vignon 'SM' Côtes du Rhône Non Vintage
'SM' Côtes du Rhône Non Vintage
Xavier Vignon
rode wijn • Frankrijk • Rhône
  • Robert Parker's Wine Advocate - 90
Xavier Vignon '100%' Côtes-du-Rhône 2019
'100%' Côtes-du-Rhône 2019
Xavier Vignon
rode wijn • Frankrijk • Rhône
  • Jeb Dunnuck - 95
Xavier Vignon 'Arcane - L'Etoile' Beaumes de Venise NV
'Arcane - L'Etoile' Beaumes de Venise
Xavier Vignon
rode wijn • Frankrijk • Rhône
  • Robert Parker's Wine Advocate - 95-97
Xavier Vignon 'Cuvée Anonyme' Châteauneuf-du-Pape 2017
'Cuvée Anonyme' Châteauneuf-du-Pape 2017
Xavier Vignon
rode wijn • Frankrijk • Rhône
  • Robert Parker's Wine Advocate - 94
Xavier Vignon 'Arcane XV - Le Diable' Vin de France 2015
'Arcane XV - Le Diable' Vin de France 2015
Xavier Vignon
rode wijn • Frankrijk • Rhône
Xavier Vignon Wijnmaker

Quick Info

  • Frankrijk
  • Rhône
  • Syrah, Mourvèdre, Cinsault, Grenache

Robert Parker's Wine Advocate
"Probably one of the two most highly renowned oenologists in Chateauneuf du Pape as well as some of the surrounding Cotes du Rhone regions." Robert Parker

Jeb Dunnuck
"One of the leading consultants in the southern Rhône is Xavier Vignon and he releases a bevy of beautiful wines under his own label."

Xavier Vignon Wijngoed

Xavier Vignon

Wie is Xavier Vignon volgens de experts? “Xavier Vignon, along with Philippe Cambie, are probably the two most highly renowned oenologists in Châteauneuf du Pape as well as some of the surrounding Cotes du Rhone regions”, schrijft Robert Parker over de maker van de XIRAZ!. Xavier Vignon produceert wijnen met een opmerkelijke nauwkeurigheid. Hij werkte in de Elzas, Saint-Émilion, Champagne (Moët & Chandon), Australië en Nieuw-Zeeland (Cloudy Bay). Daarnaast werkte hij in de Rhône-regio voor een reeks excellente wijngoederen, zoals Usseglio, La Gardine, Jerome Quiot, Beaurenard, La Nerthe, Mont Redon, Maucoil en Roger Perrin. Zijn succes bleef niet onopgemerkt: Xavier Vignon werd in 2002 door goede vrienden gevraagd om wijnen onder zijn eigen naam te gaan maken.

Sindsdien veroorzaakt hij onder de naam Xavier Vignon sensatie met zijn excellente Rhône wijnen. Zijn portfolio bestaat uit rode wijn, rosé wijn en witte wijn. Hij produceert voornamelijk wijnen van zijn favoriete druif grenache, maar hij werkt ook met de variëteiten syrah, mourvèdre en carignan. Voor zijn witte wijnen werkt hij met de variëteiten clairette, grenache blanc en roussanne. Xavier Vignon streeft naar ultieme verbinding met het terroir. Zijn motto ‘goede wijn ontstaat in de wijngaard’ wordt nooit uit het oog verloren. Daarnaast staan zijn wijnen bekend om hun excellente prijs-kwaliteitsverhouding. “They are doing a top-flight job of getting impressive quality into the bottle. Moreover, there are some top values in their portfolio as well”, vat Robert Parker samen.

In gesprek met Xavier Vignon

Hij weet van aanpakken! De begaafde oenoloog Xavier Vignon reisde lange tijd de wereld over. Hij adviseerde meer dan 200 bedrijven, verspreid over de hele wereld, en pendelde daardoor voortdurend van het noordelijk naar het zuidelijk halfrond. Hij kent de wijnwereld op zijn duim, maar koos er uiteindelijk voor zich te vestigen in de zuidelijke Rhône. Wij gingen met hem in gesprek over wat deze regio en zijn wijnen zo bijzonder maakt en wat het voor hem betekent om naast zijn carrière als wijnmaker een oenologisch instituut te leiden.

Je adviseert meer dan 200 wijngoederen, je bent een van de meest gerenommeerde wijnproducenten van Frankrijk. Waar heb jij je eerste stappen gemaakt? Hoe is je carrière verlopen? Wat heeft jou het meest beïnvloed?

“Mijn eerste ervaringen in de wijnbouw waren met witte en mousserende wijnen, in de Elzas, daarna in de Champagne en in Bourgondië. Ik wilde echter ook mijn kennis over rode wijn uitbreiden. Daarom besloot ik naar Saint-Émilion, Montagne-Saint-Émilion en Médoc te gaan. Dat was een belangrijke stap in mijn wijnmakersleven. De methode om rode wijnen te produceren met een lange extractie inspireerde mij om nog meer over de druivensoorten en regio’s te leren. Ik begon daarom met het adviseren van wijngoederen op het zuidelijk halfrond. Ook ben ik in die tijd teruggekeerd naar de Champagne. De compilatie van cuvées fascineerde me. Hierbij moet een wijnmaker erin slagen de stijl van het huis te weerspiegelen en talloze verschillende wijnen te vormen! Dat was een belangrijke tijd in mijn leven, waarin ik veel geleerd over verschillende cuvées. Ik stond op het punt om voor altijd in Australië te blijven, maar ik miste Frankrijk. Dus kwam ik in 1995 naar de zuidelijke Rhône. Het plan was er voor een oogst te blijven, maar ik ben er nog steeds! Het is mijn favoriete werkplek. Ik vind het geweldig dat de oogst zich over een zeer lange periode uitstrekt, maar wat ik nog meer waardeer is het aanbod aan druivenrassen: je vindt er meer dan twintig verschillende soorten! Vooral de grenache intrigeert mij. Voor zover ik weet, is er geen andere plek op de wereld waar een wijnmaker gebruik kan maken van zoveel verschillende druivenrassen en terroirs. Elke herfst krijg je het gevoel twee of drie verschillende oogsten tegelijkertijd kan doen!"

Wat zijn de voordelen van het leven van een reizende wijnmaker? Zijn er nadelen in uw ogen?

"Er zijn vele voordelen! Het is een baan waarbij je kunt profiteren van talloze verschillende ervaringen. Hoe meer verschillende regio's, klimaten en mensen je tegenkomt, hoe beter! Je wordt constant aangemoedigd om jezelf uit te dagen. Als dat bij je past, zijn er nauwelijks nadelen, tenzij je niet van vliegen houdt."

Je werkt al lang bij Institut Oenologique, je bent daar manager. Wat onderzoek je en wat waren waren je grootste bevindingen tot nu toe?

"Het werk aan het instituut gaf me de mogelijkheid om een heel nieuw gebied van wijnbouwonderzoek te ontdekken en ontwikkelen. Het gaat daarbij om het terroir en mineraliteit-gehalte in een wijn. Ik kan er uren over vertellen, maar ik zal proberen het kort te houden. Wijn bestaat voor 85% uit water, maar alleen uit mineraalwater. Negen jaar onderzoek en duizenden analyses hebben aangetoond dat dit water een ongelofelijk diverse samenstelling heeft. Deze diversiteit is het directe resultaat van het bodemmilieu, maar dat niet alleen. De druivensoorten, de werkwijze in de wijngaard, het klimaat, de vinificatie en de veroudering hebben een effect op het uiteindelijke gehalte aan minerale zouten in de wijn. Het is letterlijk terroir-water. Minerale zouten beïnvloeden de basisaroma's, sommige benadrukken het wijnsteenzuur, anderen de bitterheid, anderen de zoetheid. Meestal geven ze een wijn echter alleen zoutheid. Zoals bij elke andere drank, is het vinden van de perfecte balans het belangrijkste voor wijn. Zout is een belangrijk onderdeel van die harmonie."

Wat betekenen deze inzichten voor jou als wijnmaker? Hoe combineer je laboratorium en wijngaard?

"Deze studies hebben mijn hele benadering van wijnbouw en vinificatie veranderd. Elke wijn moet de unieke aard van zijn streek weerspiegelen. Dit kan worden bereikt door de minerale zouten in een wijn te beïnvloeden. Ik heb veel ervaring meegenomen uit mijn eerdere werk voor verschillende wijngoederen en hoewel we nog een lange weg te gaan hebben, zien we veelbelovende resultaten."

Uw wijnen staan bekend om hun geweldige kwaliteit. Hoe wordt een Xavier-wijn gemaakt? Aan welke voorwaarden moet worden voldaan?

"Voordat alle componenten voor de toekomstige cuvée worden geproefd, moet er veel gebeuren. Alles begint met de wijnstok: ik observeer de vegetatieve cyclus, beperk de opbrengsten, probeer de bessen, selecteer oude wijnstokken en nog veel meer. Als alles klopt, en alleen dan, zoek ik verschillende wijnen voor mijn melanges uit verschillende tanks en vaten. Ik probeer de oogst niet alleen, ze ondergaat ook een grondige analyse in het laboratorium. Hierdoor kan ik een uitstekende harmonie en een veelbelovend rijpingspotentieel garanderen. Toen ik begon met het maken van cuvées, was dit een prioriteit voor mijn vrienden. Als ik vandaag de dag een van mijn cuvées probeer, dan moet ik nog steeds het gevoel hebben dat ik mijn vrienden deze wijn met een zuiver geweten kan inschenken en trots kan zijn op mijn werk."

Welke visie volg je voor het maken van je wijn. Wat kenmerkt je wijnen? Is er een gemeenschappelijke noemer in jouw assortiment?

"Mijn filosofie is vrij eenvoudig. De wijnstokken moeten een bepaalde leeftijd hebben bereikt. Een voet druiven mag niet meer opleveren dan een fles. Dit geldt vooral voor de grenache. Al mijn wijnen zijn droog en bevatten geen restsuiker. Ik ben op zoek naar zoute mineraliteit in een wijn.”

Als je een favoriet terroir zou moeten noemen, wat zou dat dan zijn? Waar werk je het liefst mee?

"Oh, dat is moeilijk, vooral omdat het terroir zich, afhankelijk van de jaargang, heel anders kan gedragen. Mijn favoriete terroir is dat wat past bij het klimaat van de jaargang.”

Wat is op dit moment je favoriete wijn?

"'Les Petits Moulins' 2012, een rode wijn uit Corbières, van het Château Lalis van Phillipe Estrade. Phillipe is een goede vriend van mij en een begaafd wijnmaker. Ik was onder de indruk van de harmonie van deze wijn en zelfs een beetje jaloers (lacht). De wijngaard ligt in het midden van enkele van de beste terroirs van Corbières aan de voet van de berg Alaric, een imposante plek."