Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min

Tenuta San Leonardo

Tenuta San Leonardo werd opgericht in 1974 en ligt precies op de grens tussen Trentino en Veneto, in de Lagarina Vallei. Het wijngoed is een van de belangrijkste wijnhuizen in Trentino-Alto Adige en verwierf vooral bekendheid met een bijzondere wijn die dezelfde naam draagt: de 'San Leonardo'.

Meer lezen
Tenuta San Leonardo met op de achtergrond een berg
Drie impressies van het Tenuta San Leonardo-team en hun wijnen

Quick Info

  • Italië
  • Trentino-Südtirol
  • cabernet sauvignon, carménère, merlot, chardonnay, sauvignon blanc

Gambero Rosso
"Wijngoed San Leonardo van Marchese Carlo en Anselmo Guerrieri Gonzaga is een kleine tempel van wijn en gezond verstand. Alles is in harmonie met de historische residentie waar de kelder is gevestigd en waar sinds het einde van het jaar duizend wijn wordt verbouwd. Alles heeft bijgedragen aan de historische en agronomische ontwikkeling van Trentino, zozeer zelfs dat het een bolwerk van cultuur is geworden."

Robert Parker's Wine Advocate
"Tenuta San Leonardo is located in that dreamlike sliver of geography where the flat plains of the Veneto rise to the dramatic Dolomites at the southern perimeter of Trentino. It is a stunning site because your entire perception of a horizontal landscape is suddenly flipped over into a vertical one within just a few kilometers. ... San Leonardo is one of the great wines of Italy." - Monica Larner

Vinous (Antonio Galloni)
"If you enjoy classic Bordeaux, if you enjoy the energy and verve of Italian wine, and if you crave experiencing history in a bottle, then you should seek out Tenuta San Leonardo." - Eric Guido

Uitzicht op de indrukwekkende wijnkelder

Tenuta San Leonardo

Deze blend van cabernet sauvignon, carménère en merlot werd in 1982 voor het eerst op de markt gebracht en vormde direct een inspiratiebron voor de wijnwereld. En terecht, want hij was van extreem hoge kwaliteit: de wijn kwam pas op de markt als hij voldeed aan de persoonlijke normen van de wijnmaker Marchese Carlo Guerrieri Gonzaga. Sinds 2001 beheert zijn zoon Anselmo Guerrieri Gonzaga het wijngoed. Ook hij produceert de 'San Leonardo', samen met oenoloog Carlo Ferrini, tot in perfectie.

Dit is echter niet de enige wijn die het dertig hectare grote en duurzame wijngoed produceert. Het assortiment bevat ook het fruitige broertje van de 'San Leonarido', de 'Terre di San Leonardo'. Daarnaast nog een 100% carménère en de cuvée 'Villa Gresti', met als dominante druif de merlot. De sauvignon blanc 'Vette' is volledig toegewijd aan de witte wijntraditie van de regio. De chardonnay mousserende wijn en de twee grappa-varianten in bolvormige glazen flessen vullen het portfolio zeer stijlvol aan.

Een bijzondere microklimaat zorgt ervoor dat de druiven van Tenuta San Leonardo perfect rijpen. De Lagarina Vallei maakt deel uit van de Adige Vallei, dat tussen de hellingen van de Monte Baldo en het Lessini gebergte ligt. Hoewel het klimaat continentaal is, verwarmen de winden van het nabijgelegen Gardameer het dal. Dit biedt extra bescherming tegen ziekten, omdat de warme wind de bladeren na een regenbui snel droogt. Tegelijkertijd veroorzaakt het continentale klimaat sterke temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Dit zorgt ervoor dat de druiven in alle rust kunnen rijpen en intense fruitige aroma's kunnen ontwikkelen. Het resultaat: de frisse witte wijnen en elegante rode wijnen waar San Leonardo zo beroemd om is!