Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min

Tement

5 sterren van de belangrijke wijngids Falstaff, 5 kronen van Vinaria en een reeks top beoordelingen voor de wijnen van het wijngoed, inclusief lof van Robert Parker's Wine Advocate. Het wijnhuis van de familie Tement is een van de beste adressen in Oostenrijk en staat vooral bekend om zijn expressieve, heerlijk minerale sauvignon blancs!

Meer lezen
Het wijngoed Tement in het Stiermarkse wijn-heuvellandschap
De familie Tement met vier generaties

Quick Info

  • Oostenrijk
  • Steiermark
  • Morillon, sauvignon blanc, muskateller

5 sterren (5/5) Falstaff-wijngids 2020
"De broers Armin en Stefan zijn de derde generatie van de familie. Ze werken aan de zijde van vader Manfred en zijn klaar om het familiebedrijf voort te zetten met het gebruikelijke kwaliteitsbewustzijn en gevoel voor traditie. Biologisch gecultiveerde wijngaarden, de laagst mogelijke opbrengsten en selectief handwerk zijn de hoekstenen van hun werk en de voorwaarde voor op de oorsprong gerichte, elegante wijnen."

Robert Parker's Wine Advocate 2020
"I am possibly repeating myself in saying that Armin Tement (supported by brother Stefan and his wife Monika as well as his parents Manfred and Heidi) has made Weingut Tement to Austria's number one wine producer. Although it has been lead to one of the countries finest wine addresses already during the 1990s and 2000s by Armin’s father Manfred, the son has pushed the borders even further. In terms of size, sophisticated winemaking and the immense range of high-quality wines, I don’t see anybody else producing wine on this level in Austria, and even in other German-speaking countries, there is perhaps only Markus Molitor from the Mosel on those heights." - Stephan Reinhardt

À la Carte Wijngids 2020
"Vanaf het terras van het familiebedrijf op het plateau van Zieregg heeft u een adembenemend uitzicht op de wijngaarden tot aan Slovenië. Het is dankzij Manfred Tement dat de Oostenrijkse sauvignon blanc nu bij de beste wijnen van de wereld hoort. Zijn zoon Armin is niet minder geobsedeerd door kwaliteit."

Een blik in de wijnkelder

Tement

Het familiewijngoed Tement is een van de beste wijngoederen van Oostenrijk en ontving als enige wijngoed uit Stiermarken alle 5 sterren van de gerenommeerde wijngids Falstaff. Het wijngoed ligt in Berghausen in Zuid-Stiermarken, aan de grens met Slovenië, op een klein bergplateau, dat twintig miljoen jaar geleden een koraalrif was.

De ontwikkeling van Tement tot een van de beste adressen van de regio begon in 1979, toen de destijds negentien jaar jonge Manfred Tement de leiding kreeg. Hij breidde het wijngoed continu uit en werkte tegelijkertijd aan de kwaliteit. In 1986 richtte hij samen met negen andere wijngoederen de groep van de ‘Steirischen Klassik-Winzer’ op. Deze groep vertegenwoordigt de productie van frisse, fruitige witte wijnen van de traditionele regionale druivenrassen. Vandaag de dag heet de groep Steirische Terroir- und Klassikweingüter (STK) en bestaat uit twaalf leden. Ze hebben hun eigen keurmerk en hun eigen wijn- en wijngaardclassificatie: de basis wordt gevormd door de gebiedswijnen, gevolgd door de streekwijnen. Aan de top vind je de Riedenwijnen met de Erste STK Ried en tot slot, de hoogste classificatie, de Große STK Ried.

Inmiddels heeft het wijngoed circa tachtig hectare aan uitstekende locaties zoals Zieregg, Sernau en Grassnitzberg, en wordt Manfred Tement bijgestaan door zijn zonen Armin en Stefan. Er worden vrijwel uitsluitend witte wijnen gemaakt, waarbij de sauvignon blanc de belangrijkste is. Daarnaast verbouwt men de rassen welschriesling, gelber muskateller, morillon (zo wordt chardonnay hier genoemd) en weißburgunder. Voor de rode wijnen worden zweigelt en pinot noir verbouwd. Ten slotte moeten we nog vermelden dat Manfred Tement samen met Illa Szemes en F.X. Pichler de maker van de legendarische Arachon uit het Mittelburgenland is, een van de beste rode wijnen van Oostenrijk.

Sinds kort is het wijngoed actief aan de Sloveense kant van het historische hertogdom Stiermarken, waar de Zieregg-locatie zich verder uitstrekt. De afgelopen jaren plantte de familie Tement hier opnieuw druivenstokken; ook werd er in Slovenië een nieuw wijngoed opgericht, Domaine Ciringa. Hier wordt sinds 2009 een markante, mineralige sauvignon blanc geproduceerd, die de naam ‘Fosilni Breg’ (fossielenberg) draagt.

© Foto's van wijngoed Tement