Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min
Curtis Nova
Curtis Nova
Curtis Nova
Space
Magic

The mystic legend

De naam Curtis Nova opent een geschiedenisboek en leidt van de Romeinen naar de oude, Noord-Italiaanse adellijke familie Otbertiner, tot de Romeins-Duitse keizer Otto I. Afgeleid van Novi Ligure, een klein stadje in de Italiaanse provincie Alessandria, betekent het vrij vertaald 'Nieuwe Boerderij' of 'Nieuwe Nederzetting'. In Novi Ligure bezit de wijnmakerij Bollina enkele wijngaarden en zo is de naam geboren.

Roman roots

Waarschijnlijk opgericht als een eenvoudige Romeinse nederzetting in de buurt van de Romeinse stad Libarna, werd Novi Ligure na het einde van het West-Romeinse Rijk geannexeerd door Marca Obertenga, totdat het door Otto I werd geschonken aan het klooster van San Salvatore di Pavia en uitgroeide tot een kasteel. De stad hoorde vervolgens vanaf 1529 tot de Republiek van Genua en werd in 1805 geannexeerd door het Franse Keizerrijk. Na het Congres van Wenen in 1805 werd de stad samen met de Genuese Republiek toegevoegd aan het Koninkrijk Piemonte-Sardinië. Tegenwoordig maakt het deel uit van de Italiaanse Republiek.

Magic wines

Deze historische naam is zowel een belofte als een uitdaging, omdat wijnmaker en wetenschapper Andrea Bernardini met zijn rijke historische achtergrond heeft besloten om traditie en moderniteit op een aantrekkelijke manier te combineren. En dit vind je terug in de wijnen met het Curtis Nova-label. Aan de ene kant kijkt Bernardini naar de regio's en hun typische druivensoorten. Aan de andere kant schuwt hij niet om oude zaken overboord te gooien, als moderne wijnkennis het beste haalt uit de authentieke druivensoorten.

Moons
Interview Andrea Bernardini

Andrea Bernardini, het Curtis Nova-project brengt een historische naam samen met moderne wijnbouw, hoe houdt u beide uitersten in balans?

Innovatie kun je niet uit de weg gaan, net zomin als hetgeen dat de geschiedenis ons geleerd heeft. Voor mij werkt het perfect om naar onze tradities te kijken met een hedendaagse blik, waarbij we alle tools en kennis die op dit moment beschikbaar zijn inzetten. Het stelt ons in staat om onze druiven, die met veel liefde en aandacht verbouwd worden, te transformeren zonder onze roots daarbij uit het oog te verliezen. Daarbij is de wetenschap dat elke oogst en elke wijn uniek is, een prachtige drijfveer die ons jaar na jaar motiveert om te verbeteren en te blijven zoeken naar het best haalbare resultaat. In onze ogen is een combinatie van traditie en innovatie voor dit ‘Curtis Nova’ project de beste manier om succesvol te zijn.

Bestaat er zoiets als een Curtis Nova-filosofie?

Om maar eens af te trappen met een quote van getalenteerd sommelier Jean Arlott: “Wijn is een van de grootste prestaties van de mens waarbij ze een bederfelijke vrucht getransformeerd hebben tot iets blijvends.” Voor mij is wijn een buitengewone manier om te communiceren, een mogelijkheid om emoties over te brengen, een gevoel, een beetje van jezelf. Een goede wijn is hiertoe in staat en het is ons doel om die ‘wijnmagie’ iedere keer weer te laten gebeuren.

Wanneer bent u tevreden met een Curtis Nova wijn? Wat moet een wijn hebben om het label te mogen dragen?

Fundamenteel drie dingen: een strikte olfactorische puurheid, zacht en boeiend in de mond en vooral een hoog drinkplezier.

Klik hier als u het volledige interview wilt lezen.

Winery La Bollina
La Bollina quote
La Bollina Winery
Exclusive