Op dit moment kunnen wij onze gebruikelijke levertijden helaas niet garanderen. Voor meer informatie klik hier.
Het eerste en daarmee oudste champagnehuis ter wereld bestaat al sinds 1729 en is gezeteld in Reims, in het hart van de Champagne. Al meer dan 2 eeuwen leidt de familie Ruinart het bedrijf, waarbij zij ervoor zorgen dat het topniveau voortdurend gehandhaafd blijft.
Meer lezenHet eerste en daarmee oudste champagnehuis ter wereld bestaat al sinds 1729 en is gezeteld in Reims, in het hart van de Champagne. Al meer dan 2 eeuwen leidt de familie Ruinart het bedrijf, waarbij zij ervoor zorgen dat het topniveau voortdurend gehandhaafd blijft.
In 1817 al werden zij, terecht, in de adelstand verheven. Tegenwoordig is het huis eigendom van Moët Hennesy-Louis Vuitton S.A., kortweg L.V.M.H. Het feit dat het huis nu bij deze marktleider in luxeartikelen behoort, is een verdere positieve ontwikkeling voor deze unieke ‘Goût Ruinart’!
De champagne van Ruinart staat voor veel meer dan cava, prosecco, sekt of andere mousserende wijnen. Ruinart champagne heeft in het rijtje van edele champagnehuizen zelfs een uitzonderlijke positie. De geschiedenis van Ruinart begon bij een Franse visionair en bekwame monnik van de orde der benedictijnen. Zijn broer was lakenhandelaar en legde samen met zijn zoon Nicolas in 1729 de basis voor het champagnehuis. Dit is gevestigd in het Franse Reims, ongeveer 130 km ten noordoosten van Parijs. De stad was sinds de Romeinse tijd een belangrijk centrum voor handel en religie. Tussen 816 en 1774 werden de Franse koningen hier gekroond. In 1817 kreeg de familie Ruinart zelf de adellijke titel en heeft sindsdien de naam Ruinart de Brimont. Het toen ingevoerde wapen siert tegenwoordig nog de etiketten van de flessen. De bijzondere ronde vorm wijkt tegenwoordig duidelijk af van de gebruikelijke slanke champagneflessen. Het vormgeven van de Ruinart-flessen stamt van de tijd van de remuage (dat overigens bij de concurrentie ontdekt werd). In die tijd stak men de champagneflessen gewoon op de kop met hun hals in de grond, op deze manier bezonk de gist door zwaartekracht in de flessenhals. De grote omvang van de fles zorgde ervoor dat hij niet omviel. Zes jaar na de oprichting ging het al uitstekend met het bedrijf van de familie Ruinart. Daarom gaf Nicolas Ruinart de lakenhandel voorgoed op. In 1768 kochten ze kelders die tegenwoordig nog gebruikt worden en die tijdens het winnen van kalksteen in de Gallo-Romeinse tijd ontstonden. Bij een temperatuur van 11°C liggen hier de beste cuvées van het huis tussen de drie en tien jaar 38 meter onder de grond opgeslagen. De crayères zijn zo belangrijk voor de regio dat ze in 1931 zelfs tot historisch monument benoemd werden. Het unieke terroir is het handelsmerk van het huis, ook al is het sinds 1987 onderdeel van het luxe concern LVMH, waarvan Veuve Clicquot, Moët & Chandon en Maison Krug onderdeel zijn.