Al meer dan 150 jaar is Reichsrat von Buhl een van de topwijngoederen van Duitsland. Het wijngoed is gevestigd in Deidesheim, in het centrum van de Paltz. Het ontstond uit een erfenis van het Jodron’schen wijngoed in 1849 en is opgericht door Franz-Peter Buhl. In korte tijd bouwde de jonge wijnmaker zowel in Duitsland als wereldwijd een goede reputatie op.
Meer lezen5 sterren (5/5) Falstaff Wine Guide 2020
"Richard Grosche en Mathieu Kauffmann verlieten de wijnmakerij Reichsrat von Buhl in augustus 2019. Kauffmann - net verkozen tot 'Falstaff Wijnmaker van het Jaar' - heeft von Buhl een kelder vol mousserende wijn nagelaten. [...] Het nieuwe team van von Buhl moet er nu voor zorgen dat de erfenis van Kauffmann geen flits in de pan wordt. De huidige stille wijnen laten allemaal hun terroir met grote helderheid zien, met Pechstein en Jesuitengarten vol diepte bovenaan."
4 druiven Gault & Millau WeinGuide Duitsland 2020 voor het wijngoed
"Het is een grote verdienste van Mathieu Kaufmann om opnieuw naar voren te brengen wat er in de nobele riesling-druivensoort zit. Blijkbaar was een blik naar het buitenland, in dit geval Frankrijk, nodig om de meest Duitse van alle druivensoorten te vinificeren op een manier die het beste bij haar past, vooral op deze uitstekende locaties in de Pfalz. Hij smaakt helder als bronwater en prachtig als het brandende licht op een middag in oktober. Chapeau, Monsieur Mathieu."
4,5 sterren (4,5/5) voor het wijngoed Eichelmann 2020
"De nieuwe directeur is Peter Hueflein-Seeger, de echtgenoot van Jana Seeger. De Zuid-Tiroolse Gregor Hofer [...] is verantwoordelijk voor de kelder. We kijken uit naar de verdere ontwikkeling die de wijnmakerij zal doormaken."
Sinds zijn oprichting werkt het wijngoed met alleen de beste rieslingdruiven. Zo kwam het toendertijd 29 hectare grote perceel Forster Ungeheur in het bezit van het wijngoed. Von Buhl zet deze traditie tot op heden voort. Hij is zelfs een van de oprichters van de Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter (VDP). Op dit moment beschikt hij over bijna 60 hectare van de meest gerenommeerde percelen van de Mittelhaardt, dat ook wel het 'paradijs voor edele wijnen' wordt genoemd. Naast mousserende wijn en witte wijn wordt er ook rode wijn, rosé en zoete wijn geproduceerd.
De druiven groeien in acht 'Großen Lagen': Pechstein, Jesuitengarten, Freundstück, Kirchenstück, Ungeheuer, Kieselberg, Reiterpfad Hofstück en In der Hohl. Daarnaast bezit het wijngoed ook over zes 'Ersten Lagen': Stift, Mäushöhle, Herrgottsacker, Paradiesgarten, Musenhang en Leinhöhle. Naast riesling (88%) worden er spätburgunder (8%) en andere druivensoorten (4%) verbouwd.
Zelfs in het verre Oosten heeft het wijngoed een goede reputatie. Van 1989 tot 2013 werd Reichsrat van Buhl aan de Japanse familie Tkuaka verpacht. Zij hebben de wijnmakerij en wijngaarden uitgebreid gerenoveerd. Sindsdien produceert het wijngoed op een natuurlijke en duurzame manier en worden geen hulpmiddelen bij de wijnstokken en druiven gebruikt.
In 2014 nam de familie Niederberger het traditionele wijngoed over. Eigenaar Nadja Niederberger nam een nieuwe algemeen directeur, Richard Grosche, en nieuwe keldermeester, Mathieu Kauffmann, in dienst. De inzet van Mathieu Kauffmann, niemand minder dan de voormalige Chef de Caves van het beroemde champagnehuis Bollinger, was een belangrijke stap in de rijke geschiedenis van het Reichsrat von Buhl.
De in de Elzas geboren keldermeester beïnvloedde een decennium lang de champagne-stijl bij Bollinger, maar wilde toch echt met riesling werken. Met zijn eerste productie maakte hij gelijk grote indruk. Wijnexpert Manfred Klimek beschreef het in de krant Der Welt enthousiast: "Dit is de eerste Duitse riesling-mousserende wijn, die ongetwijfeld kan concurreren met waardevolle merk-champagnes." Niet lang daarna, in 2019, riep het wijntijdschrift Falstaff Kauffmann uit tot "Wijnmaker van het Jaar". Als kers op de taart verkoos Gault & Millau Weinguide Kauffmann als wijnmaker van het jaar 2020! Kauffmann's doel is om zich holistisch te wijden aan de wijn en zijn bodem: "Het zou bijna oneerbiedig zijn een wijn te beperken tot zijn analytische gegevens".
Eind juli 2019 verliet voormalig co-managing director Richard Grosche het wijnhuis. De echtgenoot van de eigenaar Jana Seeger, Peter Hüftlein-Seeger, neemt nu de vacature over aan de zijde van Mathieu Kauffmann. Mathieu Kauffmann heeft het huis ook verlaten en richtte samen met Sophie en Steffen Christmann zijn eigen mousserende wijngoed op in Gimmeldingen.