Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min
Pierre Seillan, Vérité

Pierre Seillan - Wijnmaker Icoon

Pierre Seillan is een van de grote wijnmakers van onze tijd. Alleen al voor de drie wijnen die hij vinificeerde in zijn Vérité wijngoed, ontving hij vijftien keer 100 punten van Robert Parker. Dit in minder dan twintig jaargangen!

Seillan werkt niet alleen voor zijn wijnmakerij in Californië, maar is ook verantwoordelijk voor de wijnen van het Toscaanse Tenuta di Arceno, waar de Super Tuscans onder de naam Arcanum vandaan komen, en het Bordelaise wijngoed Château Lassègue in Saint-Émilion. De basis van zijn grote talent ontstond echter in zijn thuisregio Gascogne. Daar bezit zijn familie de wijnmakerij Bellevue-Seillan in de zesde generatie.

Pierre Seillan in één oogopslag

  • Pierre Seillan is een internationale ster-oenoloog die gespecialiseerd is in het terroir van Sonoma County, Bordeaux en Toscane.
  • Sinds midden jaren negentig werkt hij samen met de Amerikaanse wijnexperts Barbara Banke en Jess Jackson (tot 2011).
  • Voor zijn Vérité-wijnen ontving hij al vijftien keer de droomscore van 100 punten van Robert Parker's Wine-Advocate.
Pierre Seillan Portrait

Pierre Seillan en zijn micro-cru-filosofie

Pierre Seillan komt uit de Gascogne en is een van 's werelds beste oenologen. Hij hanteert het terroir-principe met hart en ziel en zegt over zichzelf: "Ik ben de dienaar van de aarde". Hij wil de uitdrukking van elk perceel begrijpen en op de fles brengen. Het terroir waarmee hij werkt, verdeelde hij afhankelijk van verschillende micro-klimaten vloerconstructies en micro-cru's, om de essentie van het terroir in de wijn naar voren te brengen.

Pierre Seillan, Château Lassège, Vérité, Arcanum Winery

Château Lassègue

Château Lassègue werd al in de 17e eeuw gebouwd in het stadje Saint Émilion. Het wijnhuis met zijn prachtige façade ligt te midden van de wijngaarden met hun typische kalkhoudende en kleiachtige bodems. Op deze plek heersen de beste omstandigheden om een Bordeaux van hoge kwaliteit te maken. Toch was Château Lassègue eeuwenlang verzonken in een Doornroosjeslaap. Er was niemand die eraan dacht het wijnhuis weer wakker te kussen.

Tot 2003! De legendarische oenoloog Pierre Seillan - die in de loop van zijn carrière maar liefst 15 keer de 100 Parkerpunten heeft ontvangen - kocht samen met Barbara Banke en Jess Jackson het wijnhuis. Al eerder zorgde het perfect op elkaar ingespeelde trio voor furore met wijnprojecten als ‘Vérité’ of ‘Anakota’ in Californië. Met de aankoop van Château Lassègue en zijn grand cru status openden de drie wijnliefhebbers een nieuw hoofdstuk in hun samenwerking.

Het pronkstuk van Château Lassègue is zonder twijfel de Saint-Émilion grand cru - een assemblage van merlot, cabernet franc en cabernet sauvignon. Pierre Seillan zelf is nog steeds verantwoordelijk voor de vinificatie. Inmiddels helpen zijn kinderen Nicolas en Hélène hem in het bedrijf. Hetzelfde geldt voor Barbara Banke en haar drie kinderen Katie, Julia en Christopher. Samen vormen ze een eersteklas team dat eersteklas wijnen maakt.


Bellevue-Seillan

Het wijngoed ligt in Montestruc-sur-Gers in de regio Armagnac en heeft een uitstekend terroir van tien hectare groot. De wijngaarden profiteren van een ideale oriëntatie op het zuid-westen, gematigde regenval en een natuurlijke bescherming van de wijngaarden door omliggende bossen die het klimaat regelen. De Pyreneeën beschermen de regio tegen te hete wind vanaf het Spaanse plateau.

Wat de wijngaarden hun unieke karakter geeft, is de samenstelling van klei, grind en 'peyrusquet'-gronden, een speciale vorm van kalksteen die alleen in Gascogne bestaat. Ook dragen de lokale winden, Vent d'Autan vanuit de Middellandse Zee, en Vent Marin vanuit de Atlantische Oceaan, bij aan de vermindering van vocht. In de loop van de tijd heeft Seillan het terroir op een perfecte manier uitgewerkt in de enige wijn die wordt geproduceerd in zijn eigen wijnmakerij.


Tenuta di Arceno

De naam Tenuta Arceno werd voor het eerst genoemd in 1504, toen de familie Taja de leiding overnam. Vanaf 1829 behoorde het wijngoed toe aan de beroemde familie Piccolomini uit Siena. Beiden lieten een indrukwekkend architecturaal erfgoed achter. De moderne geschiedenis begon in 1994 toen Jess Jackson en Barbara Banke van Jackson Family Wines de Tenuta di Arceno overnamen en volledig moderniseerden.

In 2002 kwam de gerenommeerde wijnmaker Lawrence Cronin, die het vak leerde bij bekende wijngoederen als Firriatto in Sicilië, Cloudy Bay in Nieuw Zeeland en Cape Mentelle in Australië, voor het wijngoed werken. Sindsdien zijn de wijnen van top-kwaliteit.


Vérité Winery

Vérité Vineyard is gevestigd in Healdsburg, Sonoma County, Californië, en werd opgericht door Jess Jackson (1930-2011), die ook het beroemde wijngoed Kendall-Jackson oprichtte. De naam Vérité suggereert terecht een hechte relatie met Frankrijk: sinds de eerste wijnoogst in 1998 heeft Pierre Seillan de leiding.

Voor Jess Jackson en Pierre Seillan, die nu wordt ondersteund door zijn dochter Hélène, was vanaf het begin de filosofie 'de tijdloze tradities van Frankrijk met de onbegrensde mogelijkheden van Californië' te combineren. Dit kan ook worden omschreven als een interactie tussen de structuur en textuur van Bordelaise Cru en het rijpingspotentieel van de unieke Californische vrucht.

Hoewel over het algemeen wordt aangenomen dat de beste wijnen van Californië in Napa Valley groeien, bewijzen de makers van Vérité anders. Ze zochten en vonden ideale percelen in de hooglanden van Sonoma County, in totaal zeventig micro-cru's beplant met cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, petit verdot en malbec.

Deze manier van werken wordt ook wel zijn micro-cru-filosofie genoemd en resulteerde in drie wijnen van Vérité, die elk vergelijkbaar zijn met de grote wijnen in Bordeaux. 'La Muse' is een Californische Pomerol, gedomineerd door merlot met kleine hoeveelheden cabernet franc en malbec. 'La Joie' herinnert aan zijn door cabernet sauvignon gedomineerde médoc, terwijl 'Le Desir' met zijn focus op cabernet franc doet denken aan Graves en Saint-Emilion.

Natuurlijk zijn dit volledig onafhankelijke wijnen geproduceerd door Vérité. Het zijn wijnen die niet helemaal overeenkomen met de blockbuster-mentaliteit van veel over geëxtraheerde Napa-wijnen. Ze verenigen feitelijk het beste van beide werelden en worden wereldwijd gevierd. Robert Parker heeft de drie wijnen van Vérité in de loop van hun korte geschiedenis al vijftien keer de 100 punten toegekend! Dat doet geen andere wijnmakerij hem na.

Pierre Seillan, Tenuta di Arceno