In verband met de verhuizing van ons magazijn kan er sprake zijn van vertraagde leveringen.
Dirk van der Niepoort, producent van de Niepoort wijnen, is de vijfde generatie van het 170 jaar oude traditierijke wijnhuis. De eigenzinnige wijnmaker zorgt tijdens het produceren voor een perfecte symbiose tussen traditie en moderniteit. Aan het eind van ieder wijnjaar presenteert hij indrukwekkende witte, rosé en rode wijnen.
Meer lezenFalstaff
"Dirk van der Niepoort is een van de motoren van vernieuwing in Portugal. Hij heeft zich lange tijd niet alleen beperkt tot de productie van eersteklas portwijnen, hij verhoogt ook jaar na jaar de lat voor witte en rode wijn."
Dirk van der Niepoort, producent van de Niepoort wijnen, is de vijfde generatie van het 170 jaar oude traditierijke wijnhuis. Hij is verantwoordelijk voor de perfecte symbiose tussen traditie en moderniteit en presenteert ieder wijnjaar eigenzinnige, indrukwekkende witte, rosé en rode wijnen.
Op het wijngoed groeien vooral rode druivensoorten, waaronder veel autochtone Portugese druivensoorten. Dirk Niepoort is heel geïnteresseerd in het terroir van zijn druiven, die met verschillende soorten door elkaar verbouwd worden en waarvan vooral cuvées gemaakt worden. Het mengen van druivensoorten vindt dus al plaats in de wijngaarden. Dat is typisch voor het Douro-gebied en dit proces zorgde er vroeger voor dat er genoeg rijpe druiven geoogst konden worden om een harmonische wijn te maken. De rode druivensoorten van Niepoort zijn touriga nacional, touriga franca, tinto roriz (de Portugese naam voor de Spaanse tempranillo, ook aragonez genoemd), tinta barroca, tinto cão, sousão en veel andere, deels zeer oude rode druivensoorten. De witte druivensoorten zijn fernão pires (Maria Gomes), arinto, bical, cercial, malvasia (malvasia fina) rabigato, gouveio en viosinho. Uit dit brede aanbod druivensoorten worden portwijnen, klassieke en krachtige rode wijnen, pittige witte wijnen en lichte rosé wijnen geproduceerd. Daarnaast voert Niepoort samen met andere wijnmakers ambitieuze-visionaire projecten uit, zoals met riesling. De wijn ‘Fabelhaft’ ontstond door zo’n project en heeft daarmee de Douro-wijnen in één klap een bijzondere reputatie gegeven.
Een bijzonder kenmerk van het productieproces bij het wijn- en porthuis is dat veel druiven nog steeds met de voet geperst worden. Het vinificeren van de most gebeurt meestal in rvs-tanks en barriques uit Frans eiken. Naast houten vaten met een inhoud van 300 en 500 liter, worden ook ongeveer 25% gebruikte barriques met dezelfde inhoud ingezet.