Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min

Müller-Catoir

Al vanaf 1744 is er aantoonbaar sprake van de naam Müller-Catoir bij de wijnbouw in de Pfalz. Het beroemde herenhuis in het stadsdeel Haardt in Neustadt - ongeveer midden tussen Mannheim en Kaiserslautern gelegen - stamt uit de 18e eeuw en werd rond de overgang van de 19e naar de 20e eeuw van de typisch neoclassicistische stijl voorzien. De opbloei tot een van de bekendste en beste wijngoederen van het land startte echter pas in de jaren 60, toen Jakob Heinrich Catoir samen met zijn keldermeester Hans Günter Schwarz vorm gaven aan een stijl die tot een legende werd. Sinds 2002 leidt zijn zoon Philipp David Catoir het wijngoed en heeft met Martin Franzen een oenoloog aan zijn zijde, die er langzamerhand in slaagt de Herculestaak te volbrengen om in de grote voetstappen van Hans Günter Schwarz te treden. De laatste jaargangen waren weer uitstekend en bovendien is het wijngoed sinds de jaargang 2015 ecologisch gecertificeerd.

Meer lezen
Eigenaar Philipp David Catoir met de manager en keldermeester Martin Franzen
 
  • exclusive_nl
  • promotion_10p_nl
Müller-Catoir Muskateller trocken 'Generation IX' 2020 - Bio
Muskateller trocken 'Generation IX' 2020 - Bio
Müller-Catoir
witte wijn • Duitsland • Pfalz
  • exclusive_nl
'12 flessen pakket' Müller-Catoir Muskateller trocken 'Generation IX' 2020 - Bio
'12 flessen pakket' Muskateller trocken 'Generation IX' 2020 - Bio
Müller-Catoir
witte wijn • Duitsland • Pfalz
  • exclusive_nl
Müller-Catoir Riesling trocken 'Generation IX' 2020 - Bio
Riesling trocken 'Generation IX' 2020 - Bio
Müller-Catoir
witte wijn • Duitsland • Pfalz
Collage: wijngoed Müller-Catoir en plukkerij in detail

Quick Info

  • Duitsland
  • Pfalz
  • Riesling, Burgunder

4 druiven (4/5) Gault&Millau WeinGuide
Duitse klasse. Het landgoed Müller-Catoir is een levende legende. Het is opgericht in 1744 en wordt gerund door de negende generatie van de familie. Bijna 100 jaar lang hebben vrouwen het bedrijf geleid. Toen de verantwoordelijkheid in 2002 overging op de huidige eigenaar van het domein, Philipp David Catoir, nam de in Moezel geboren Martin Franzen de leiding over de wijngaarden en de kelder op zich."

4 sterren (4/5) Eichelmann Deutschlands Weine
Uitstekende wijnmakerij. Riesling is veruit de belangrijkste druivensoort en beslaat 60 procent van het wijngaardoppervlak. Sinds het wijnjaar 2015 is de wijnmakerij biologisch gecertificeerd."

James Suckling
"De droge witte wijnen van Müller-Catoir blijven tot de beste van Duitsland behoren, vooral bottelingen zoals de 2020 Bürgergarten 'Im Breumel' GG."

Het gebouw van de Müller-Catoir wijnmakerij en de wijnkelder

Müller-Catoir

Al vanaf 1744 is Müller-Catoir een bekende naam binnen de wijnbouwscène van de Pfalz. Het beroemde herenhuis in het stadsdeel Haardt in Neustadt, zo’n beetje halverwege tussen Mannheim en Kaiserslautern, stamt uit de 18e eeuw en werd rond de overgang van de 19e naar de 20e eeuw van de typisch neoclassicistische stijl voorzien.

De wijngaarden van het wijngoed liggen allemaal op de Mittelhaardt. De overgrote helft van de druiven (70%) groeit op heuvels, de rest in het dal. De wijnen groeien hier niet alleen op verschillende hellingen, maar ook op verschillende soorten terroirs. Van zandsteen, tot leem tot löss en kleiachtig gravel, bij Müller-Catoir is er buitengewoon veel variatie te vinden.

Pas in de jaren ’60 ontwikkelde het wijngoed zich tot een van de bekendste en beste van het land, toen Jakob Heinrich Catoir samen met zijn keldermeester Hans Günter Schwarz een stijl ontwikkelde die uitgroeide tot een legende. Sinds 2002 leidt zijn zoon Philipp David Catoir het wijngoed en heeft met Martin Franzen een oenoloog aan zijn zijde, die er langzamerhand in slaagt de Herculestaak te volbrengen om in de grote voetstappen van Hans Günter Schwarz te treden. De laatste jaargangen waren weer uitstekend en bovendien is het wijngoed sinds jaargang 2015 ecologisch gecertificeerd! "Het landgoed Müller-Catoir is een levende legende," aldus Gault&Millau, die het VDP-domein een briljante beoordeling van 4 druiven toekent. U kunt u dus verheugen op de toekomst van Müller-Catoir.