Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min

Weingut Meier

Het charmante wijngoed Meier ligt aan de rand van het Pfälzer Woud, hoog boven de pittoreske Duitse wijnroute. Het wordt gerund door Helmut en Barbara en hun zoon Georg Meier, die sinds 2005 verantwoordelijk is voor de kelder. Het familiebedrijf werd opgericht door Georg's betovergrootvader Valentin Ziegler, die in 1885 de eerste steen legde in het historische plaatsje Weyher.

Meer lezen
Drie generaties van de familie Meier voor houten vaten in de wijnkelder
 
  • discovery_nl
  • promotion_24p_nl
Weingut Meier Ordensgut Grauburgunder Pfalz 2020
Ordensgut Grauburgunder Pfalz 2020
Weingut Meier
witte wijn • Duitsland • Pfalz
 
  • discovery_nl
  • promotion_15p_nl
Weingut Meier Ordensgut Riesling Pfalz 2020
Ordensgut Riesling Pfalz 2020
Weingut Meier
witte wijn • Duitsland • Pfalz
  • discovery_nl
Weingut Meier '12 flessen pakket' Ordensgut Grauburgunder Pfalz 2020
Ordensgut Grauburgunder Pfalz 2020 pakket
Weingut Meier
witte wijn • Duitsland • Pfalz
Collage: Entree bord van wijngoed Meier, vader en zoon Meier in de zonnige wijngaard

Quick Info

  • Duitsland
  • Palts
  • Riesling, weiß- en grauburgunder, chardonnay, spätburgunder, merlot, cabernet sauvignon

Vinum Wijngids Duitsland 2021
"Zijn [Georg Meiers] rieslings zijn maar één ding: consistent. De man is ook niet bang voor zuren. Dit geldt zeker voor jaargang 2019 van de Rotliegendem, Schiefer en Ranit, die een heerlijk glinsterende, bijna vibrerende structuur hebben. Nee, dit is niet voor iedereen, maar als je van knapperigheid houdt, vind je hier genoeg. Het is echter niet zo dat alleen de versheid het belangrijkste aspect is. De wijnen van Michelsberg of Altenforst, dat wil zeggen van de echt minerale locaties, hebben echte diepte en rijpen perfect."

Eichelmann Duitsland wijnen 2020
"Zoon Georg, die in de leer was bij onder meer Siegrist en Christmann, is sinds 2005 verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de wijnen. De wijngaarden bevinden zich in Weyherer Michelsberg (rode zandsteen), in Burrweiler Altenforst (graniet en rood liggend), in Hainfeld Letten (mergel van klei en kalksteen), in Rotschbacher Rosenkranzel en in Rhodter Rosengarten. Sinds jaargang 2016 is het assortiment onderverdeeld in basiswijnen, lokale wijnen en single vineyard wijnen. De omschakelingsfase naar biologische teelt is momenteel aan de gang."

Gault & Millau Wijngids Duitsland 2020
"Georg Meier is een specialist in frisse wijnen met een hoog gehalte aan wijnsteenzuur. Dit past perfect bij de warme jaargang 2018. De wijnen hebben meer power, wat goed bij ze past, maar dit wordt gedragen door een stevige, fijne zuurgraad."

Close-up van de bodems in de wijngaard Meier in Weyher in de Palts

Weingut Meier

De huidige generatie zet met succes de Zuidelijke Wijnroute op de kaart. Dit deel van de Palts werd door veel wijndrinkers lange tijd beschouwd als een regio met enkel goedkope bulkwijnen. Dit geldt echter absoluut niet voor de wijnen van Meier! Sinds Georg in de wijnkelder met de scepter zwaait, is de kwaliteit met sprongen vooruitgegaan. Geen wonder, hij leerde het vak bij grote namen als Siegrist en Christmann, die als leden van de VDP (Vereniging van Duitse Prädikatsweingüter) als geen ander weten hoe ze topkwaliteit moeten produceren.

In de wijngaard is de kwaliteit compromisloos: dubbele scheuten worden verwijderd om bijzonder aromatische bessen te produceren en de druiven worden vroegtijdig ontbladerd, zodat er voldoende zonlicht op de wijnstokken valt. Voor bijna alle wijnen worden de druiven selectief met de hand geplukt in verschillende rondes. Het assortiment bestaat uit basis-, landgoed-, lokale en single vineyard-wijnen. Het bedrijf is momenteel aan het omschakelen naar biologische teelt.

Het druivensoort-portfolio is erg breed, typisch voor een wijnmakerij in het "Toscane van Duitsland". Op het twintig hectare grote terrein zijn zeventien druivensoorten aangeplant, waarbij de klassieke rassen domineren. Qua witte druivensoorten wordt er gewerkt met riesling en Bourgondische variëteiten zoals pinot blanc, pinot gris en chardonnay, qua rode druivensoorten met pinot noir, merlot en cabernet sauvignon. De bodemgesteldheid is zeer divers: de wijngaarden liggen voornamelijk in de Weyherer Michelsberg (rode zandsteen), in de Burrweiler Altenforst (graniet en rotliegendes) en in de Hainfeld Letten (klei en kalksteen mergel).

De rieslings zijn extreem droog, met een bijna vibrerend wijnsteenzuur, de witte Bourgognes daarentegen barsten van de kracht. Net als de rode wijnen worden deze laatste daarom lang gefermenteerd (tussen 30 en 35 dagen) en krijgen ze voldoende tijd om op de droesem te rusten. De rode wijnen rijpen in barriques om veel structuur, volheid en rijpingspotentie te creëren. Zoveel expertise en aandacht voor detail blijft niet onopgemerkt: in 2020 werd de getalenteerde Georg Meier in de top 20 van jonge wijnmakers in de Palts geplaatst. Hier is een aanstormend talent aan het werk waar we nog veel van zullen horen!