Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min

La Rioja Alta, S.A.

Het jaar 1890: vijf Baskische wijnboeren uit de Rioja richten op 10 juli de ‘Sociedad Vinícola de la Rioja Alta’ in Haro op en leggen daarmee het fundament voor de productie van hoogwaardige wijnen. Vanaf het begin pakt men het professioneel aan. De Franse oenoloog Vigier werd in dienst genomen, omdat de Franse wijnkennis als gezaghebbend werd beschouwd. In 1891 kreeg het de definitieve naam 'La Rioja Alta'. Een legende was geboren!

Meer lezen
La Rioja Alta Wijngoed
La Rioja Alta Wijnmaker

Quick Info

  • Spanje
  • Rioja
  • Tempranillo, graciano

Robert Parker's Wine Advocate
"La Rioja Alta has tremendously improved its wines in the last few years while keeping faithful to the most classical style. They have always been hugely popular in Spain, but they seem to be selling their wines faster and don’t produce every cuvee in every vintage and as a result had very few new wines to show. Viña Ardanza jumped from 2001 to 2004, and the next vintage will be 2005. Followers of traditional Rioja are very lucky as both the 904 as the 890 coming on the market are from great vintages and are superb."

Decanter
"An exclusive, premium winery with an impressive history dating back to 1890, the philosophy of La Rioja Alta has always been to strive for perfection through both traditional and innovative processes. Offering a wide variety of unique, premium wines with an abundance of personality and charm, the Rioja Alta portfolio showcases the very best that Spain has to offer."

Johnsons wijngids
Een van de geweldige traditionele Rioja bodega's met zeer mooie Reservas en twee uitstekende Gran Reservas. Uitstekend, krachtig en met vanillesmaak, de Gran Reserva 904, fijn, meerlagig en gerijpt in eikenhout voor zes jaar, de Gran Reserva 890. "

La Rioja Alta Wijngoed

La Rioja Alta, S.A.

Het zou nog tot 1941 duren voordat de eerste wijn op de markt kwam. Dit was de beroemde Viña Ardanza, vandaag de dag nog steeds een van de belangrijkste wijnen van de Bodega. 1970 was een belangrijk jaar voor La Rioja Alta. Er werd een nieuwe kelder gebouwd, de wijngaarden werden uitgebreid en er werden eersteklas percelen aangeschaft. Deze factoren droegen bij aan de gestage ontwikkeling van het wijngoed, dat vandaag de dag één van de klassiekers is van de Rioja. Het betekende ook de geboorte van Viña Arana en Viña Alberdi. In 2002 werd een oude traditie in ere hersteld: het wijngoed is opnieuw begonnen met het maken van zijn eigen vaten. Wijnen van tempranillo, garnacha, graciano en mazuelo, de belangrijkste druivensoorten van het wijngoed, krijgen door rijping in deze vaten van Amerikaans hout een traditionele en tegelijkertijd unieke smaak. De ‘Gran Reserva 890’ en ‘Gran Reserva 904’ bieden bijvoorbeeld een onvergetelijke drink ervaring!

Wine in Black Interview met Julio Saenz

Julio, je zou kunnen zeggen dat je als oenoloog werkt aan een van de fundamenten van de Rioja of zelfs de Bodega's van Spanje. Na een kleine dip in de jaren negentig hebben de Spaanse wijnmakerijen de afgelopen jaren bijna de hele wereld opnieuw veroverd - en er komen er steeds meer bij. Hoe blijft een traditionele en gevestigde Bodega als Rioja Alta een van de hoekstenen in deze ontwikkeling?

"We kunnen dit doen door trouw te blijven aan onze stijl en onze traditie, die ons beroemd heeft gemaakt. We zien traditie als ervaring en we passen onze ervaringen aan de huidige tijd aan, evenals onze interne organisatie. We begrijpen hoe we de beste kwaliteit voor onze wijnen bereiken en we respecteren de unieke stijl van elk van onze druivensoorten, waarvan we alleen de beste gebruiken. Ook zijn we in staat geweest om onze wijnen zo te interpreteren dat ze goed overeenkomen met de ontwikkelingen in de gastronomie en de nieuwe smaakvoorkeuren, zonder het speciale karakter van onze wijngaarden te vergeten."

Wat zijn de meest succesvolle Rioja Alta wijnen?

"Drie in het bijzonder: ten eerste de Viña Ardanza, door Decanter verkozen tot een van de vier beste wijnen in Rioja. Daarnaast onze Gran Reserva 904 en Gran Reserva 890, die uitstekende beoordelingen hebben ontvangen in zowel Spanje als in het buitenland. Overigens werd de 890 verkozen tot de beste Rioja-Gran Reserva tijdens de Decanter World Wine Awards 2013."

Kunt u een nationale voorkeur voor uw wijnen identificeren? Welke wijn wordt in Spanje gedronken en welke in andere landen?

"De Spanjaarden zijn dol op onze Viña Ardanza. In tegenstelling tot de twee Gran Reserva's, waar meer vraag naar is vanuit andere landen."

Hoe verklaart u de extreem hoge kwaliteit van de Rioja-wijnen?

"Alle wijnbouwers hechten hier veel belang aan het cultiveren van onze druivensoorten, zoals tempranillo, garnacha, graciano en mazuelo, volgens hun genetische samenstelling. Dat wil zeggen: men cultiveert ze op de beste grond en onder de beste weersomstandigheden. Bovendien hebben de echt goede Bodega's in de afgelopen decennia en soms zelfs eeuwen een zeer indrukwekkende hoeveelheid kennis verworven."

Veel Rioja wijnen staan ​​bekend om het gebruik van hout. Welke stijl heeft jouw voorkeur? Ben je een voorstander van rijping in eiken vaten of niet?

"Ik houd persoonlijk van elegante wijnen die een mooie balans uitdrukken - waarbij niets teveel domineert en alles in harmonie is met elkaar."

Over eiken gesproken, bij Rioja Alta werk je met verschillende eiken vaten. Welke variëteit heeft uw persoonlijke voorkeur?

"Amerikaanse eik is mijn favoriet omdat het het beste werkt met Rioja wijnen."

Naast grote wijnlanden zoals Spanje, Frankrijk, Italië of Duitsland zijn er ook minder bekende landen waar hoogwaardige wijnen worden geproduceerd. Welk wijnland zou u aanraden?

"Down Under, zoals ze zeggen, Australië, is het eerste wat in me opkomt. Mijn speciale favoriet is de Grange van Penfolds!"

Welke van uw wijnen hebben jou de afgelopen tijd het meest verrast met hun kwaliteit?

"Jaargang 2001 van zowel de Viña Ardanza als de Gran Reserva 904. Ook de laatste Gran Reserva 890: de beste jaargang ooit!"

Welke vijf wijnen zou je kiezen als het je laatste waren?

"Ik ben bang dat ik een beetje in herhaling val. In elk geval de twee Gran Reservas 890 en 904, evenals onze Viña Arana, een zeer klassieke Rioja Reserva met 95% tempranillo. De Penfolds Grange, die ik zojuist noemde en, last but not least, La Tâche van het Domaine de la Romanée-Conti in Bourgondië. Deze wijn toont een zeer speciale vorm van wijn maken en onthult pas na minstens vijftien jaar zijn enorme potentie."

Ten slotte willen we je vragen naar jouw favoriete familierecept, dat goed past bij jouw Rioja Alta wijnen.

"Twee gerechten van mijn moeder! Ten eerste kort aangebraden vlees met een fles Viña Ardanza. Of ga voor Patatas a la Riojana, dat zijn aardappelen gebakken met knoflook, ui, chilipeper, paprika en worstjes, met een fles Viña Arana! "