Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min

Donnafugata

Wijngoed Donnafugata kijkt terug op 170 jaar geschiedenis. Het was echter 1983, toen Gabriella en Giacomo Rallo de basis legden voor het succes van vandaag. Ze besloten het oude familiebedrijf in Marsala uit te breiden en te moderniseren door een nieuw wijngoed te bouwen in Contessa Entellina, ruim honderd kilometer landinwaarts. Dit is waar het moderne verhaal van Donnafugata begint!

Meer lezen
Familieportret op het platteland: Giacomo, Gabriella, Antonio und Josè Rallo
Collage van wijngoed Donnafugata: wijnstokken uit Sicilië, de historische wijnkelder in Marsala

Quick Info

  • Italië
  • Sicilië
  • Ongeveer twintig verschillende druivensoorten, waaronder lokale (nero d'avola, frappato, nerello cappuccio, nerello mascalese, carricante, zibibbo (muscat d'alessandria)) en internationale (petit verdot, syrah, merlot, cabernet sauvignon, chardonnay).

Robert Parker's Wine Advocate
"I believe the so-called 'Sicilian wine renaissance,' sparked in the late 1990s, started with Donnafugata’s night harvest. The Rallo family, including brother and sister Antonio and Jose, brought the wines of Sicily to the attention of an international audience. Their 'night harvest' was a public relations stunt, and a stroke of genius, that served to underline Sicily’s psychological shift away from quantity wine production towards quality. I believe it is one of the most important events on a timeline of modern Sicilian wine history." - Monica Larner

Gambero Rosso
"De wijncultuur van Sicilië heeft veel te danken aan wijlen Giacomo Rallo, een goed opgeleide, briljante en vooruitziende man die samen met zijn vrouw dit prestigieuze, internationaal bekende wijnbedrijf heeft opgericht. Hij bewees dat traditie, moderniteit, innovatie, respect voor het terroir en hoge ethische waarden met elkaar kunnen harmoniseren. Zijn weduwe en kinderen Antonio en José zetten zijn levenswerk voort en produceren tegenwoordig verfijnde, diepgaande wijnen."

Bibenda
"Donnafugata, een symbolisch wijngoed voor de Siciliaanse wijnbouw, staat bekend om zijn dynamische karakter. Dit blijkt uit de voortdurende en gepassioneerde zoektocht naar gebieden en ontwikkelingsmogelijkheden. Er zijn vier centrale locaties: Pantelleria, Contessa Entellina, Vittoria en Etna, waaruit wijnen van de hoogste kwaliteit, met veel territoriale waarde, worden geproduceerd die perfect de ziel van dit land belichamen."

Collage: Wijngoed Donnafugata, broer en zus Antonio und Josè, arbeiders in de wijngaard

Donnafugata

Het nieuwe wijngoed staat op historische grond, aangezien de koningin ('Donna') Maria Carolina hier tijdens haar ontsnapping ('Fugata’) een schuilplaats zou hebben gevonden. Met het nieuwe gebied veranderde men ook het portfolio. De productie van de likeurwijn Marsala werd aan banden gelegd en er werden nieuwe druivensoorten geteeld, wat een indrukwekkend scala aan wijnstijlen mogelijk maakte, met rode, rosé, witte en mousserende wijnen, maar ook de beroemde zoete eilandwijn Passito di Pantelleria.

Tegenwoordig bezit het familiebedrijf 410 hectare in alle belangrijke wijnregio's van Sicilië: 285 hectare in Contessa Entellina, 68 hectare op het vulkanische eiland Pantelleria, 36 hectare in het zuidoosten van Sicilië en 21 hectare in het vulkanische gebied Etna. In het historische wijngoed in Marsala zelf concentreert men zich op de rijping van de wijnen. De contessa entellina- en pantelleria-druiven rijpen in stalen en betonnen tanks of houten vaten, die op de schaduwrijke binnenplaats staan. Er zijn ongeveer twintig soorten houten vaten beschikbaar, waarbij de voorkeur uit gaat naar Frans eiken. Het portfolio van Donnafugata varieert vandaag de dag van alledaagse wijnen tot premium wijnen van afzonderlijke locaties. Beroemd zijn de iconen 'Mille e una Notte', een rode wijn op basis van de rode druif nero d'avola, de zoete wijn 'Ben Ryé' en de cru rode wijn 'Fragore Montelaguarda' uit de Etna regio.

Het wijngoed verbouwt twintig verschillende druivensoorten. De lokale variëteiten zijn bijvoorbeeld ansonica en zibibbo, de internationale variëren van cabernet sauvignon tot viognier. Witte druivensoorten zijn onder andere ansonica, catarratto, chardonnay, grillo, grecanico, fiano, petit manseng, sauvignon blanc en viognier. Enkele rode druivensoorten zijn nero d'avola, cabernet sauvignon, merlot, syrah, alicante bouchet, petit verdot, pinot noir en tannat. De verschillende wijnmakerijen van Donnafugata bieden elk verschillende voorwaarden voor de variëteiten en zijn daarmee een symbool van het dynamische Siciliaanse wijnlandschap.

Contessa Entellina

Contesse Entellina werd opgericht in 1983 en is de kern van Donnafugata. In totaal groeien hier zeventien druivensoorten op de heuvelachtige, leemachtige bodems met een hoog kalkaandeel. Hoge temperatuurverschillen tussen dag en nacht en grote hoogtes tot wel 600 meter koelen de mediterrane zomerhitte af en zorgen ervoor dat de druiven voldoende wijnsteenzuur vasthouden en aromatisch rijpen. De tien wijngaarden verschillen enigszins in hun microklimaat en bieden perfecte omstandigheden voor alle druivensoorten. Het paradepaardje van dit wijngoed is de 'Tancredi', een dichte blend die voornamelijk wordt gemaakt van nero d'avola en cabernet sauvignon. Daarnaast kijkt men uit over negen hectare aan olijfgaarden, waaruit Donnafugata zijn eigen olijfolie produceert.

Pantelleria

In 1989 verhuisde Donnafugata naar het vulkanische eiland Pantelleria. Het klimaat is hier heet, maar de aromatische witte zibibbo (moscato d’alessandria) profiteert hier van een verkoelende zeewind. De teelt is complex: de wijngaarden zijn aangelegd volgens de Alberello-methode op kleine terrassen die worden afgebakend door droge stenen muren van lavasteen. De wijnstokken, die wel honderd jaar oud zijn, groeien afzonderlijk in holtes die hen beschermen tegen de soms krachtige wind. De opbrengst is laag, maar uiterst aromatisch. De druiven vormen de basis voor de zeldzame, beroemde zoete wijn Passito di Pantelleria, die indruk maakt met aroma's van honing, abrikozen en noten. Voor het Passito-proces worden de met de hand geplukte bessen enkele weken gedroogd op houten roosters, voordat ze worden gefermenteerd.

Vittoria

De wijngaarden aan de zuidoostkust in Vittoria, waar Donnafugata in 2016 land verwierf, zijn relatief nieuw. De twee rode variëteiten frappato en nero d'avola groeien hier op kleiachtige bodems afgewisseld met tufsteen. Beiden gedijen in het warme mediterrane klimaat, dat constant wordt gekoeld dankzij de zeebries. De Siciliaanse sterdruivensoort nero d'avola en de autochtone frappato zijn de enige toegestane variëteiten voor de cuvée uit Cerasuolo di Vittoria, de enige DOCG van Sicilië en het hoogste kwaliteitsniveau in de Italiaanse wijnbouw. Net als Donnafugata's 'Floramundi' zijn deze wijnen fruitig en elegant. De rode druif frappato geeft de wijn, die het best jong gedronken kan worden, sappige aardbeientonen en een vers wijnsteenzuur.

Etna

In het uiterste oosten van Sicilië, bij de Etna, de grootste actieve vulkaan van Europa, bevinden zich vulkanische, mineraalrijke bodems. Hier groeien wijnstokken op tot wel 1000 meter hoogte, wat frisse cool climate wijnen oplevert. De top rode variëteiten in de DOC Etna zijn de lokale nerello cappuccio en nerello mascalese, die zorgen voor elegante wijnen die ook wel de Siciliaanse pinot noir worden genoemd. Na de millenniumwisseling zorgden deze wijnen voor een heropleving van de Siciliaanse wijnbouw en brachten ze het mediterrane eiland terug op de internationale wijnkaart. Donnafugata verwierf hier in 2016 percelen aan de noordkant van de vulkaan, op een hoogte van ongeveer 750 meter. Typisch voor de DOC worden rode wijnen hier gemaakt van de druivensoorten nerello cappuccio en mascalese, de frisse witte wijnen worden gemaakt van de lokale druivensoort carricante.

De rijkdom van Sicilië

Donnafugata staat bekend om zijn natuurlijke en duurzame werk. Het maakt voor een groot deel gebruik van zonne-energie en laat, volgens de EMAS Environmental Declaration, regelmatig de impact van het bedrijf op het milieu evalueren door een onafhankelijke deskundige. Om bodemerosie tegen te gaan, is de afgelopen jaren ook zo'n veertig kilometer lange droge stenen muur van lavasteen gerepareerd. Het wijnhuis is bovendien cultureel actief: het organiseert bijvoorbeeld jazzconcerten en historische excursies in het gebied rond het wijnhuis. Vandaag de dag runt Gabriella de wijnmakerij samen met haar twee kinderen José en Antonio. Een bezoek hier is vooral de moeite waard, aangezien de sympathieke broers en zussen Antonio en José Rallo u met hartelijke vriendelijkheid zullen begroeten. Wie de rijkdom van Sicilië wil leren kennen, moet de wijnen van Donnafugata zeker proberen!