Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min

Domaine Gitton Père & Fils

In het hart van de beroemde wijnregio Centre-Val de Loire ligt het 300 inwoners tellende dorpje Ménétréol-sous-Sancerre. Hier richtte Marcel Gitton in 1945 zijn wijnhuis op, dat toen slechts een halve hectare wijngaard omvatte. Vandaag de dag is Domaine Gitton Pere vooral bekend vanwege zijn beroemde vuursteen bodems, waar de sauvignon blanc druif prachtig tot hun recht komt.

Meer lezen
De wijngaarden van Domaine Gitton Père & Fils aan de Loire
  • tipp_nl
Domaine Gitton 'L'Amiral' Sancerre 2020
'L'Amiral' Sancerre 2020
Domaine Gitton Père & Fils
witte wijn • Frankrijk • Loire
  • main_badge_nl
Domaine Gitton 'Galinot' Sancerre Silex 2020
'Galinot' Sancerre Silex 2020
Domaine Gitton Père & Fils
witte wijn • Frankrijk • Loire
Wijnstokken in Sancerre, Pascal Gitton en zijn vrouw Denise

Quick Info

  • Frankrijk
  • Loire
  • Sauvignon blanc, pinot noir

Gilbert & Gaillard
"Het Domaine Gitton Père & Fils, dat nu wordt geleid door Pascal en zijn vrouw Denise, dankt zijn prijzen aan een harmonieuze alliantie: respect voor traditie en ondernemerschap. De wijngaarden zijn een waar mozaïek, dat elk jaar met dezelfde passie weer in elkaar wordt gezet, gevoed door geduld en liefde voor de regio."

360 graden uitzicht op de wijnkelder van Domaine Gitton

Domaine Gitton Père & Fils

Door de fascinerende bodems, gekenmerkt door vuursteen en kalk, wilde Marcel Gittons van begin af vooral het karakter van het terroir in zijn wijnen naar voren laten komen. Zo verwierf hij de reputatie van uitmuntend terroir-expert en inspireerde hij toekomstige generaties wijnboeren met zijn nauwgezette werk. Een van zijn bewonderaars was de veel te vroeg gestorven cult wijnmaker Didier Dagueneau, die met zijn Loire-wijnen wereldwijd voor furore zorgde en die keer op keer benadrukte dat hij zijn beste wijnen naar het voorbeeld van Gitton maakte.

Inmiddels staat het wijngoed onder leiding van zoon Pascal Gitton en zijn vrouw Denise. Ook dochter Chanel werkt mee. In de loop der jaren is het bezit gegroeid tot 33 hectare wijngaarden, die naast in Sancerre, ook in Pouilly-Fumé, Pouilly-sur-Loire en Coteaux du Giennois te vinden zijn. Op 29 hectare groeit sauvignon blanc, de rest is beplant met pinot noir, waarvan rode en rosé wijnen worden geproduceerd. De wijnstokken zijn gemiddeld 45 jaar oud.

Voor de familie Gitton staat het terroir nog steeds op de eerste plaats. De druiven van de verschillende wijngaarden worden afzonderlijk gevinifieerd, zodat het karakter van de verschillende bodems behouden blijft. Bovendien is het voor de familie vanzelfsprekend dat in de kelder alleen met wilde gisten en zonder enzymen wordt gewerkt.

De verschillen tussen Sancerre wijnen zoals de 'Les Belles Dames' of de 'L'Amiral' tonen duidelijk de diversiteit van de bodems van de Loire. Ze brengen veeleisende wijnliefhebbers over de hele wereld in vervoering met hun aromatische complexiteit.