Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min

Château Pesquié

Château Pesquié kent een lange familiegeschiedenis, die in de jaren '70 begon, toen Odette en René Bastide een oude, vervallen wijnmakerij kochten. Vandaag de dag is de derde generatie verantwoordelijk voor het succes van Château Pesquié. Frédéric Chaudière heeft samen met zijn broer Alexandre en zijn ouders de leiding over het bedrijf.

Meer lezen
Wijnstokken van wijngoed Château Pesquié
  • exclusive_nl
Château Pesquié 'Édition 1912m' Rosé Ventoux 2021 - Bio
'Édition 1912m' Rosé Ventoux 2021 - Bio
Château Pesquié
rosé • Frankrijk • Rhône
  • exclusive_nl
Château Pesquié 'Édition 1912m' Blanc Ventoux 2021
'Édition 1912m' Blanc Ventoux 2021
Château Pesquié
witte wijn • Frankrijk • Rhône
  • Decanter - 96
Château Pesquié 'Artémia' Ventoux 2018
'Artémia' Ventoux 2018
Château Pesquié
rode wijn • Frankrijk • Rhône
  • Jeb Dunnuck - 91
Château Pesquié 'Édition 1912m' Ventoux 2019 - Bio
'Édition 1912m' Ventoux 2019 - Bio
Château Pesquié
rode wijn • Frankrijk • Rhône
De wijnmakersfamilie Pesquié: vier generaties

Quick Info

  • Frankrijk
  • Rhône
  • Syrah, grenache, cinsault, chardonnay, roussanne, viognier

Bettane & Desseauve
“Een serieuze en aanbevelenswaardige producent. Château Pesquié, dat sinds 3 generaties tot dezelfde familie behoort, produceert op een moderne en aansprekende manier gestructureerde wijnen. Het wijngoed is gevestigd in een traditioneel Provencaals slot en teelt negen verschillende druivensoorten op wijngaarden die tot 300 meter boven zeeniveau liggen en een klei- en kalksteen bevatten. De wijnen zijn nauwkeurig gevinificeerd en de laatste jaargangen bevestigen de goede indruk van kracht en fijnheid. Op het wijngoed wordt momenteel overgestapt naar biologische wijnbouw.”

4 (4/5) sterren Gault&Millau 2012
“C'est par amour et passion du vin que Paul et Edith Chaudière reprennent Château Pesquié en 1985. Pari d'autant plus difficile que le vignoble, situé en Côtes du Ventoux, compte peu de vignerons indépendants. Cela ne les arrête pas et incite même leurs fils et leur neveu à rejoindre l'aventure en 2003. Le vignoble est aujourd'hui en phase de conversion vers l'agriculture bio. D'années en années, le domaine signe des vins très bien faits, proposant notamment de la gourmandise. Domaine de très grande qualité: 4 étoiles.”

Decanter
"With its elegant 18th-century Provençal house, the show estate of the Ventoux is Paul Chaudière's Château Pesquié in Mormoiron, about 10km east of Carpentras. There are 72ha of vines spread acrosss even properties all within 5 km of the château, with 7.5 ha used for vin de pays. The wines live up to the image of the château. The principal varieties are Syrah, Grenache, Cinsault, Chardonnay, Roussanne and Viognier."

Houten vaten in de kelder, met het logo van Château Pesquié

Château Pesquié

Château Pesquié is vanaf de jaren ’70 geleidelijk gerenoveerd door Odette en René. Voornamelijk de wijngaarden werden verbeterd. De eerste twintig jaar werd de oogst afgestaan aan een coöperatie. Toen midden jaren ‘80 Odette's dochter Edith en haar man Paul Chaudière de leiding overnamen, waren de wijngaarden in zeer goede staat en was de zuidelijke Rhone in opkomst als kwaliteit wijnstreek. Zo kwam met de grote wijnoogst van 1990 de eerste Château Pesquié op de markt. In 2003 namen de twee zonen Alexandre en Frédéric, samen met hun neef Renaud, de scepter over. Zij wisten Château Pesquié in de top vijf van de appellation Ventoux te vestigen en indruk te maken op de internationale pers met een reeks geweldige jaargangen.

Het Château heeft een perfecte ligging, omdat het zich bevindt op de grens van de Alpen en de Middellandse Zee, in het buitengewone microklimaat van de Mont Ventoux. Dit staat garant voor kerngezonde druiven. De wijngaarden zijn met hun ca. 35 jaar nu op hun best. De grenache, syrah, cinsault, carignan, mourvèdre, roussanne, viognier, clairette en de chardonnay die er groeien, zijn typische druivensoorten voor het Rhônegebied. De wijnkelder is met de modernste technieken uitgerust.

“If you like southern Rhône reds but don’t like the price of most famous Châteauneufs, you should consider the great value and pleasure offered by Pesquié’s Les Terrasses”, schrijft Jancis Robinson. Zij geeft hiermee een veelzeggend oordeel over het niveau van dit wijngoed!

Wine in Black Interview met Frédéric Chaudière

Frédéric, wat zijn de belangrijkste kenmerken van wijnbouw aan de voet van de Mont Ventoux?

"De Mont Ventoux geeft ons een heel bijzonder, koel microklimaat, terwijl we tegelijkertijd profiteren van de vele uren zonneschijn in de Rhône vallei. Onze wijngaarden liggen 280 tot 400 meter boven de zeespiegel, waardoor we bij de gelukkigen van de Zuidelijke Rhône horen die relatief laat kunnen oogsten. Dit geeft de druiven een uitstekende balans van volledige rijpheid, grote concentratie en veel frisheid!"

Beschouwt u Château Pesquié als een echt Rhône wijngoed of voelt het meer als een Provençaals wijngoed?

"Wat betreft wijnaanbod, zijn we zonder twijfel een Rhône wijngoed. Onze druivensoorten als grenache, syrah, roussanne, viognier, cinsault en mourvèdre zijn typisch voor het Rhône gebied. Onze geografische ligging (we liggen slechts dertig kilometer ten oosten van Chateauneuf-du-Pape en op dezelfde breedtegraad), laat zien hoe sterk we met de Rhône wijnbouw verbonden zijn. Als je het echter vanuit cultureel perspectief bekijkt, dan zijn we 100% Provençaals. De Mont Ventoux, de 'Reus van de Provence', symbool van de regio en vereeuwigd in vele Provençaalse gedichten, vormt onze mentaliteit. Maar de Rhône en de Provence kunnen prachtig worden gecombineerd. Onze wijnen staan symbool voor de mix van deze twee culturen. De Ventoux is een plek van overgang, waar verschillende identiteiten al duizenden jaren samen leven!"

Het valt op dat u een grote voorliefde heeft voor de grenache-druivensoort. Is deze druif bijzonder goed te kweken in de Ventoux?

"Het is moeilijk om in de zuidelijke Vallée du Rhône geen passie te voelen voor de grenache: ze is hier de koningin van de druivensoorten: humeurig, moeilijk, maar heerlijk subliem en onderscheidend. In Ventoux zijn de omstandigheden voor het verbouwen van deze druif uitstekend, omdat ze veel zon nodig heeft om een volledige rijpheid te kunnen bereiken. Doordat de zon hier meer dan 2800 uur per jaar schijnt, zijn we in staat te werken met haar complexe karakter. Tegelijkertijd brengen de koele nachten door grote hoogtes evenwicht aan de wijnen."

Wat vindt u van bio-dynamische teelt?

"Bij ons is een groot deel van de wijngaarden al omgezet naar biologische landbouw en met de rest zijn we nog bezig. Daarnaast hebben we 1.500 m² zonnepanelen aangelegd. Toch zie ik ons niet als een bio-dynamisch bedrijf, ook al werken we niet met chemicaliën en doen we veel experimenten met de maandcyclus. Ons voornaamste doel is om met onze wijnen het grote terroir van de Ventoux uit te drukken."

De Rhône wordt voornamelijk beschouwd als een rode wijnstreek, maar we vinden uw witte wijnen ook erg goed. Wat maakt uw witte wijnen zo goed?

"De Ventoux wordt van oudsher beschouwd als een groot terroir voor witte wijn. We nemen vaak het woord 'fraîcheur' (frisheid, koelte) in de mond wanneer we spreken over de Ventoux. Door ons unieke microklimaat, samen met de arme grond en grote hoogten, is het ook de ideale locatie voor de klassieke witte druivenrassen in de noordelijke Rhône, zoals viognier en roussanne. Hoewel bij ons de focus ligt op rode wijnen, produceren wij witte wijnen met dezelfde zorg!"

Bent u eigenlijk fan van rijping op het vat of heeft u liever roestvrij stalen tanks

"Het is onmogelijk om een duidelijk antwoord te geven op deze vraag. Iedere jaargang en iedere druivensoort is anders. De leeftijd van de wijnstokken, de rijpheid van de druiven bij de oogst en de duur van het groeiseizoen spelen een belangrijke rol bij de rijping. Dit is elk jaar zeer complex en erg spannend! De rijping van onze wijnen is altijd gebaseerd op het vinden van de innerlijke balans van de wijn en elegante tannines. Soms bereik je dit met hout, soms met roestvrij staal of met een combinatie van beide."

Een persoonlijke vraag. Is het altijd gemakkelijk om met uw eigen familie te werken?

"Als ik nu ‘ja’ zou zeggen, dan weet iedereen dat ik niet helemaal de waarheid spreek. Onze samenwerking is echter harmonieus. Mijn broer Alexandre zorgt voor de wijngaarden en het produceren van de wijn, terwijl ik verantwoordelijk ben voor de marketing en het management. Daarnaast brengen onze ouders veel ervaring met zich mee! Het merendeel van de belangrijke beslissingen nemen we dan ook samen. We zitten natuurlijk niet altijd op dezelfde golflengte, maar een goed debat op zijn tijd kan helemaal geen kwaad."

Met de 'Edition 1912m' heeft u een nieuwe wijn gemaakt. Wat maakt deze wijn zo uniek?

"De naam is een verwijzing naar de hoogte van de Ventoux. Hij weerspiegelt ons terroir en vormt een heerlijke balans tussen grenache en syrah. De wijn heeft een warm, rijk en vol karakter, een volledig bouquet van verse rode vruchten en specerijen en, natuurlijk, de typische Pesquié frisheid!"

Stel dat u moest emigreren naar een onbewoond eiland en vijf flessen wijn mee mocht nemen, welke zouden dat dan zijn?

"Een grappige vraag, want ik droomde er altijd van om wijn te verbouwen op een eiland. Ik denk dat ik een vat, een pikhouweel en een paar zaadjes grenache, syrah en mourvèdre mee zou nemen. Wist u dat de Provence tijdens het Tertiair tijdperk werd overspoeld door een zee en de Ventoux zelf een eiland was?

Als ik een beetje meer ruimte in de bagage had zou ik een mooie syrah uit de noordelijke Rhône meenemen, een Montrachet uit Bourgondië, een Gigondas uit de zuidelijke Rhône, een volwassen Barolo uit Piëmont en zeker ook een fles Château Pesquié 'Artemia' 2010, als een eigen wijn is toegestaan tenminste!"

Heeft u een culinaire tip voor onze klanten? Wat past bij de rode Pesquié-wijnen en wat eet je bij de witte wijnen?

"Een mooie 'Daube provençale', een Provençaalse stoofpot met rundvlees en verse kruiden, is de ideale begeleiding bij onze rode wijnen. Onze witte wijnen smaken heerlijk bij een truffel omelet!"