Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min

Castello Banfi

Castello Banfi ligt in Montalcino (Poggio alla Mura). Dit Toscaanse dorp is beroemd vanwege zijn wijnproductie. Sinds de oprichting in 1978 door de Italiaans-Amerikaanse broers John en Harry Mariani behoort het wijngoed tot de beste van Montalcino. Het prachtige pand is gelegen tussen de rivieren de Orcia en Ombrone.

Meer lezen
Panorama van Castello Banfi met wijnranken op de voorgrond
De locatie van Castello Banfi, Cristina Mariani-May in de wijnkelder, Sangiovese druiven

Quick Info

  • Italië
  • Toscane
  • sangiovese, moscadello, cabernet sauvignon, merlot, syrah, sauvignon blanc, pinot grigio, chardonnay, cortese

Falstaff over het wijngoed
"Banfi is wereldwijd bekend om zijn Brunello en is eigendom van de familie Mariani, die tussen 1978 en 1983 Castello Banfi in Montalcino oprichtte. Een fabelachtig landgoed met een totale oppervlakte van 2830 hectare. Ongeveer een derde ervan is beplant met wijnstokken en de rest met bossen, olijfbomen, pruimen, granen en andere botanische gewassen. In 1979 kocht de familie Mariani een historische Piemontese wijnmakerij, nu Banfi Piemonte, die het perfecte huwelijk vormde tussen de eeuwenoude Piemontese mousserende wijntraditie en de oenologische ervaring die in Toscane was opgedaan."

Bibenda
"De belangrijke rol die Banfi heeft gespeeld (en nog steeds speelt) in de verspreiding van de Brunello mythe wereldwijd is onmiskenbaar."

1 rode ster voor Castello Banfi Winery in Gambero Rosso 2018 (na 18 keer 'Drie Glazen').
"John en Harry Mariani zijn verantwoordelijk voor de creatie van dit wereldberoemde Italiaanse merk. De twee broers, Italiaans-Amerikanen, erkenden het grote allround potentieel van montalcino en zijn emblematische wijn en startten het Castello Banfi project in 1978, in samenwerking met Ezio Rivella. Verdere vestigingen in Piemonte, Chianti Classico en Bolgheri creëerden een imperium dat nog steeds zijn zwaartepunt heeft in Poggio alla Mura, waar de meeste van de 800 hectare wijngaarden liggen. De productie is onderverdeeld in tientallen soorten, maar de rode wijnen uit sangiovese-streken springen er duidelijk uit, met hun stevige karakter. Geweldige prestatie van het Banfi kelderteam en niet alleen bij Brunello."

De indrukwekkende wijnkelder van Castello Banfi

Castello Banfi

Castello Banfi omvat ongeveer 2.830 hectare, waarvan een derde wijngaarden zijn. De rest omvat olijfgaarden, graanvelden, pruimenbomen en bossen. De belangrijkste druif is hier de sangiovese, samen met een inmiddels zeldzame soort, de moscadello, en typische internationale druiven, zoals cabernet sauvignon, merlot en syrah. Hieruit worden prachtige Toscaanse wijnen gevinifieerd. De kelder is perfect met een zeer hoog technisch en esthetisch niveau. Met meer dan 7.000 vaten en talloze grote vaten vormt de kelder de kern van Castello Banfi.

In totaal werden hier drie Brunello di Montalcino's, twee Rosso di Montalcino's en vier Super-Tuscans (Belnero, Cum Laude, Summus & Excelsus) geproduceerd. De reputatie van de Castello Banfi wordt bevestigd met dit citaat van Robert Parker's Wine Advocate: "That investment (1978) by the Mariani brothers would forever change the Montalcino winescape, and would contribute significantly to the explosive growth and overall success of one of the most iconic wine appellations on the planet."

Dit komt niet alleen doordat de Mariani's, nu vertegenwoordigd door Cristina Mariani-May, relatief vroeg zijn begonnen met het bestuderen en reproduceren van de historische sangiovese. Zij hebben ook bijzondere aandacht besteed aan duurzame teelt, waarvoor zij als eerste wijnhuis ter wereld een prijs hebben gekregen. Laten we hopen dat dit blijft aanhouden! Tegelijkertijd heeft Castello Banfi zich uitgebreid door het verwerven van extra wijngaarden in Chianti, Bolgheri en Piemonte. Naast Brunello omvat de productportfolio van het domein diverse Chianti's, super Tuscans, voortreffelijke witte wijnen zoals pinot grigio en diverse mousserende wijnen.