In verband met de verhuizing van ons magazijn kan er sprake zijn van vertraagde leveringen.
Castellare di Castellina is één van de beroemdste wijngoederen van de Toscane. Het is omringd door een natuurlijk amfitheater en beschikt over ongeveer 80 hectare in het hart van het Chianti Classico-gebied. Krap 33 hectare daarvan zijn wijnbouwgebied.
Meer lezenRobert Parker’s Wine Advocate
"Over the decades and under his steady leadership, Castellare earned an unquestionable reputation for consistency and excellence. Winemaker Alessandro Cellai, with the estate since 1997, plays a pivotal role in guaranteeing that status. Castellare di Castellina is one of the great estates of Tuscany."
Gambero Rosso
"Al tijdens de eerste bottelingen van de I Sodi di San Niccolò uit 1979 gaf het wijnbedrijf de voorkeur aan een klassiek ontwerp voor mode-georiënteerde avontuurtjes. Een stijl die ook bepalend is voor de huidige productie en het merk een model maakt voor het hele gebied. "
Castellare di Castellina is één van de beroemdste wijngoederen van de Toscane. Het is omringd door een natuurlijk amfitheater en beschikt over ongeveer 80 hectare in het hart van het Chianti Classico-gebied. Krap 33 hectare daarvan zijn wijnbouwgebied. De wijngaarden liggen op een gemiddelde hoogte van 370 meter boven de zeespiegel en zijn tussen de 5 en 30 jaar oud. Behalve wijngaarden heeft het bedrijf ongeveer 12 hectare met olijfbomen en 15 hectare met een gemengde cultuur. Het overige gebied is bos. Castellare di Castellina is in 1968 ontstaan door het samengaan van 5 bedrijven. De gunstige, naar het zuiden gerichte ligging met veel zonuren, een complexe bodemstructuur met kalkhoudende mergel en klei en voldoende regenval zorgen voor ideale omstandigheden voor grote wijnen. Wat de verbouwde druivenrassen betreft gaat het wijngoed zijn eigen weg. De nadruk ligt op de klassieke Toscaanse druivensoorten zoals sangioveto, malvasia nera, canaiolo en ciliegiolo, aangevuld met merlot, cabernet sauvignon, chardonnay en sauvignon blanc.
Anders dan inmiddels gebruikelijk in de Toscane wordt hier niet gemengd. Bij de Chianti Classico, de Chianti Classico Riserva, de van één perceel afkomstige ‘Il Poggiale Riserva’ en de Super-Tuscan ‘I Sodi di San Niccolo’ worden uitsluitend inheemse druivenrassen toegepast. De Franse druivensoorten worden apart gevinificeerd en hieruit ontstaan de niet minder indrukwekkende Super Tuscans Coniale en Poggio ai Merli. Eigenaar Paolo Penerai zorgt ervoor dat ook in de kelder alles perfect in orde is. Hij is een principiële visionair die bewijst dat traditie en moderne techniek prima samengaan. Op temperatuur gecontroleerde roestvrijstalen tanks, persen die de druiven ontzien, een uiterst hygiënisch afvulstation en een imposant aantal barriques van Allier-, Tronçais-, Nevers-, Limousin-, en Vosges-eikenhout sieren de kelders. Samenwerkingen met de Universiteit van Milaan, de Universiteit van Florence en met het Instituut San Michele in Zuid-Tirol stimuleren de ontwikkeling van de wijnbouw en het oogstgoed.
Alessandro Cellai is één van de meest ervaren en markantste oenologen van Italië. Het is dus geen wonder dat het wijngoed al tientallen jaren internationaal hoog in aanzien staat. De laatste jaren behoort het zelfs tot de absolute top. “As excellent as the wines often are, my impression is that quality and consistency have both increased in a big way over the last few years.”, aldus Antonio Galloni van Wine Advocate. Kort maar krachtig!