Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min

Bodegas Muga

Muga is veel meer dan een wijnmakerij! Deze Bodega, opgericht in 1932, maakt zo'n beetje deel uit van het Spaanse nationale culturele erfgoed en wordt in de derde generatie nog steeds gerund als een familiebedrijf. Het beheerst de balans tussen de grote tradities van de wereldberoemde Rioja en de methoden van moderne wijnbereiding tot in perfectie.

Meer lezen
De wijnfamilie van Bodegas Muga
  • Robert Parker's Wine Advocate - 94
Bodegas Muga 'Flor de Muga' Rioja Blanco 2018
'Flor de Muga' Rioja Blanco 2018
Bodegas Muga
witte wijn • Spanje • Rioja
  • James Suckling - 95
Muga Rioja Reserva 'Selección Especial' 2016
Rioja Reserva 'Selección Especial' 2016
Bodegas Muga
rode wijn • Spanje • Rioja
Schilderachtig herfstlandschap in Rioja

Quick Info

  • Spanje
  • Rioja
  • Tempranillo, garnacha, graciano,

Guía Proensa
"Dit huis is een samenvatting van 100 jaar geschiedenis van rioja. Ze behouden alle bijzondere traditionele karaktereigenschappen, die als fundament voor de toekomst dienen. Een betrouwbare speler voor de promotie van de Spaanse wijn."

Guía Gourmets
"Opgericht in 1932 door de broers Isaac en Manuel Muga, bieden hun zonen vandaag continuïteit in de traditionele wijnbereiding zonder de nieuwste technologische ontwikkelingen uit het oog te verliezen die systematisch de kwaliteit verhogen."

Blik op houten vaten in de wijnkelder van Bodegas Muga

Bodegas Muga

De Bodegas Muga ligt in het historische Barrio de la Estación (de stationswijk) in Haro. Het gebouw is tweehonderd jaar oud en bestaat overwegend uit steen en eikenhout. Dit laatste is sowieso van groot belang in de wijnkelder. Daar staan namelijk 14.000 vaten die zijn gemaakt van verschillende soorten eikenhout, hoofdzakelijk Frans eiken (Allier, Troncais of Jupilles), maar ook Amerikaans, Hongaars, Russisch en zelfs wat Spaans eiken. Muga is de enige wijnmakerij in Spanje met een eigen kuiper in dienst.

De wijngaarden liggen in de uitlopers van de Montes Obarenes in de Rioja Alta. Daar heerst een bijzonder klimaat: invloeden van de Middellandse Zee, de Atlantische Oceaan en van het continent vormen een ideale mix: de perfecte omstandigheden voor druiventeelt. De bodem van deze regio bestaat voornamelijk uit leem en kalksteen en is verdeeld in kleine percelen die ieder geheel eigen kenmerken hebben. De combinatie van klimaat en bodemsoorten staat garant voor een lange groeiperiode waardoor de druiven al hun eigenschappen goed kunnen ontwikkelen. Dit is uiteraard cruciaal voor de kwaliteit van de wijn.

Bodegas Muga bezit 350 ha. wijnbouwgebied. De belangrijkste druivensoort is natuurlijk de tempranillo, maar je vindt er ook garnacha, graciano en mazuelo. Bovendien wordt er viura en malvasia verbouwd voor witte wijn.

Wine in Black Interview met Manuel Muga

Manuel, wijnboeren in Rioja zijn vaak verdeeld in traditionalisten en modernisten, maar hier lijkt bij uw wijngoed geen sprake van te zijn. Kunt u dit toelichten?

"Een van de sterke punten van de Rioja, met name La Rioja Alta, is het grote aantal verschillende terroirs. We kennen dit terroir al decennia lang en werken in elke wijngaard op basis van de bodemgesteldheid. Dit levert een grote verscheidenheid aan stijlen op, van de klassieke Prado Enea, tot moderne wijnen zoals Torre Muga en Aro."

Aan welke wijnstijl geeft u persoonlijk de voorkeur, de klassieke Rioja of de moderne?

"Als de kwaliteit goed is, houd ik van beide stijlen. Het hangt er sterk van af wat er op tafel staat en wanneer ik wijn drink."

Het valt ons op dat je bij Muga een erg breed portfolio hebt, van simpele rosado tot erg dure boutique wijn. Waarom concentreert u zich niet alleen premium wijnen?

"Onze focus ligt natuurlijk op rode wijn van hoge kwaliteit, maar we produceren inderdaad ook een witte, rosé en zelfs een mousserende wijn. Toen onze grootvader Isaac Martínez de Bodega oprichtte, was hij niet alleen bekend vanwege zijn rode wijn, maar ook als producent van goede witte en rosé wijnen. Na zijn overlijden in 1969 hebben we deze erfenis in stand gehouden om hem te herdenken. We stellen bovendien hoge kwaliteitsnormen aan al onze wijnen. Muga Rosé is bijvoorbeeld een van de bekendste roséwijnen in Spanje, heeft prijzen gewonnen in veel Spaanse wijngidsen en wordt beschouwd als een van Robert Parker's favoriete rosé's."

Sinds 2007 zijn enkele nieuwe druivensoorten toegestaan ​​in de Rioja, zoals chardonnay en sauvignon blanc uit Frankrijk, maar ook oude autochtone soorten zoals maturana en turruntés. Komt er binnenkort een Muga sauvignon blanc of een Muga turruntés Reserva?

"Nee, we weten dat cabernet sauvignon, merlot, sauvignon blanc en chardonnay grote, internationaal erkende druivensoorten zijn. Ze worden echter verbouwd in zoveel delen van de wereld dat wij van mening zijn dat het geen zin heeft om ze ook in La Rioja Alta te telen. Tempranillo, garnacha, graciano en viura blijven voor ons de echte druivensoorten van Rioja!"

Onderwerp klimaatverandering! Voel je de verandering in Rioja en heeft dit invloed op de wijnbouw?

"Vergeleken met het klimaat dertig tot veertig jaar geleden, ervaren wij inderdaad een merkbare verandering. De Rioja profiteer hiervan en is meer dan ooit een regio met uitstekende klimatologische omstandigheden."

Er is een eeuwenoude discussie gaande over de verschillen tussen Amerikaans eiken en Frans eiken. U beschikt daarnaast nog over vaten gemaakt van Hongaars en Spaans eiken. Hoe groot is de invloed van hout op wijn?

"Als je een goede wijn wilt maken, heb je een intacte cyclus nodig waarin alles klopt. Dat betekent allereerst dat je druiven van hoge kwaliteit nodig hebt, daarna de kennis van een ervaren oenoloog en de modernste keldertechnologie. Ook de kwaliteit van houten vaten is van essentieel belang. Bij Muga hebben we een eigen kuiperij, waardoor we de houten vaten en barriques kunnen ontwikkelen, precies zoals wij ze willen. De oorsprong van het hout speelt een rol, maar bepalend voor de smaak van een wijn zijn de ouderdom van het vat en de tijd die een wijn in het vat doorbrengt."

Over barriques gesproken, hoe beheer je 14.000 barrique-vaten?

"Dat is inderdaad een respectabel aantal vaten, maar je moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat we wijnen produceren met een lange levensduur. De Muga Reserva zit al twee jaar op vat, de Prado Enea zelfs drie jaar. We hebben er nu drie verschillende jaargangen in de vatkelder. Om dit te beheren heb je betrouwbare medewerkers nodig. Muga heeft zestig mensen in dienst, velen van hen al decennia lang, die weten wat ze moeten doen."

Een lange familietraditie, is dat een ondersteuning of kan het ingewikkeld worden?

"Zoals alles in het leven heeft een familiebedrijf goede en slechte kanten, maar de eerste wegen duidelijk zwaarder. Het geheim van ons succes is een duidelijke werkverdeling met langetermijndoelen."

Stel dat u moest emigreren naar een onbewoond eiland en vier flessen wijn mee mocht nemen, welke zouden dat dan zijn?

"Sowieso de Prado Enea Gran Reserva 2005, zijn elegantie en complexiteit zijn gewoonweg overweldigend. Een fles Château Angélus 1990 mag niet ontbreken. Ik heb prachtige herinneringen aan deze wijn die afkomstig is van een van mijn favoriete Franse wijnhuizen. En niet te vergeten een Italiaanse wijn. Ik ga dan voor een wijn van Casa di Terra."