Wijngoed Jurtschitsch is gevestigd in Langenlois in het Kamptal. Het ligt ongeveer 70 km ten oosten van Wenen en beslaat een oppervlakte van ca. 62 hectare. Alwin en zijn vrouw Stefanie namen in 2008 het wijngoed over van Alwins vader. Hij was het die halverwege de jaren 80 van de samen met zijn broer het wijngoed internationale roem bezorgde. De nieuwe generatie die nu aan het roer staat, bouwt voort op dit succes. Daarnaast begonnen ze met de nodige moderniseringen. Vanaf 2006 worden de wijngaarden volgens de principes van de biologische landbouw bewerkt. In de wijnmakerij wordt geen gebruik gemaakt van kunstmatige middelen. De wijnen gisten met natuurlijke gistsoorten en rijpen met zo weinig mogelijk ingrepen.
De gebouwen stammen uit de 16e eeuw. De wijnkelder is nog ouder: hier worden de wijnen al 700 jaar koel opgeslagen. Jurtschitsch maakt ongeveer 75 % witte wijn en 25 % rode wijn. De druiven groeien op eersteklas percelen op toplocaties als Zöchbinger Heiligenstein, Loiserberg, Dechant, Schenkenbichl, Käferberg, Lamm en Tanzer. Jurtschitsch hoort sinds enkele decennia bij de elite van de Oostenrijkse wijngoederen. “Als vrijwel geen ander Oostenrijks wijngoed biedt Jurtschitsch in het hele productaanbod betrouwbare hoge kwaliteit.”, vindt de wijngids Falstaff. “Ook de rode en zoete wijnen zijn inmiddels een referentie voor de regio.”
Meer lezen4 (4/5) sterren, Falstaff wijngids 2014/15
"Producent van een constante uitstekende kwaliteit, produceert eersteklas wijnen. De traditionele wijngaard van de familie Jurtschitsch met zijn 16e-eeuwse boerderij en de 700 jaar oude, koele natuurlijke kelder is zonder twijfel een van de mooiste wijnhuizen van Oostenrijk. Alwin Jurtschitsch en Stefanie Hasselbach zorgen met veel liefde voor het wijngoed. De oudere generatie was al geïnteresseerd in biologische wijnbouw en in 2006 besloten ze om hun familiewijnmakerij te converteren naar de gecontroleerde organisch-biologische manier van boeren, uit overtuiging en liefde voor de natuur. De wijnen worden vergist in grote eiken vaten met gisten van de wijngaard zelf en de oude kelders bieden de ideale omstandigheden om de wijn te laten rijpen."
4 kronen (4/5) voor het wijngoed in Vinaria Weinguide 2017/18
“Topwijnhuis uit Oostenrijk met internationale allure die steevast wijnen van uitstekende kwaliteit produceert en regelmatig topwijnen. De wijnmakerij is in elk opzicht een perfect voorbeeld, zowel voor een succesvolle bio productie als voor een gewaagde stijlveranderingen en niet in de laatste plaats voor een geslaagde generatiewisseling: Alwin Jurtschitsch en zijn Stefanie zijn een goed geoefend team en houden de traditionele wijnmakerij op een zekere koers.”
A la Carte 2015
“De biologische gecultiveerde wijngaarden vormen voor Stefanie en Alwin Jurtschitsch de basis voor de productie van expressieve wijnen, die de bodem en hun herkomst weerspiegelen. De zucht naar kennis van beide wijnmakers stijgt ver boven de klassieke wijnbouw uit. Zo zijn zij ijverig op zoek naar intelligente oplossingen voor het duurzame beheer van de wijngaarden. Er wordt gewerkt met plantensymbiose en compostthee. Ook worden boerenverstand en moderne wetenschappelijke inzichten toegepast. Ook in de kelder wordt terughoudend en met fingerspitzengefühl gewerkt. Het resultaat zijn delicate wijnen met diepgang.”
Wijngoed Jurtschitsch is gevestigd in Langenlois in het Kamptal. Het ligt ongeveer 70 km ten oosten van Wenen en beslaat een oppervlakte van ca. 62 hectare. Alwin en zijn vrouw Stefanie namen in 2008 het wijngoed over van Alwins vader. Hij was het die halverwege de jaren ‘80 samen met zijn broer het wijngoed internationale roem bezorgde. De generatie die nu aan het roer staat bouwt voort op dit succes en heeft al de nodige modernisering doorgevoerd. Sinds 2006 worden de wijngaarden volgens de principes van de biologische landbouw bewerkt en in de wijnmakerij wordt geen gebruik gemaakt van kunstmatige middelen. De wijnen gisten met natuurlijke gistsoorten en rijpen met zo weinig mogelijk ingrepen.
Jurtschitsch maakt ongeveer 75% witte wijn en 25% rode wijn. De druiven groeien op eersteklas percelen op toplocaties als Zöchbinger Heiligenstein, Loiserberg, Dechant, Schenkenbichl, Käferberg, Lamm en Tanzer. Jurtschitsch hoort sinds enkele decennia bij de elite van de Oostenrijkse wijngoederen. De gebouwen op het perceel stammen uit de 16e eeuw. De wijnkelder is nog ouder: hier worden de wijnen al 700 jaar koel opgeslagen. “Als geen ander biedt Jurtschitsch in het hele productaanbod betrouwbare hoge kwaliteit.”, vindt de wijngids Falstaff. “Ook de rode en zoete wijnen zijn inmiddels een referentie voor de regio.”