Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min

Altos Las Hormigas

Toen de Toscaanse wijnmaker Alberto Antonini in 1995 met zijn vriend en jonge ondernemer Antonio Morescalchi Argentinië bezocht om zijn wijnhorizon te verbreden, werd hij op het eerste gezicht smoorverliefd op het prachtige en contrastrijke landschap van Mendoza. Op een hoogte van meer dan 800 meter ontmoeten dorre steppen de imposante Andes.

Meer lezen
Het team van wijngoed Altos Las Hormigas
Druivenstokken aan de voet van de Andes

Quick Info

  • Argentinië
  • Mendoza
  • malbec, bonarda, sémillon, pedro gimenez, chenin blanc

Guía Descorchados
"Altos Las Hormigas was one of the first wineries to take a serious chance on malbec, back when no one knew how much international success it was going to have. It all started in the 1990s with the founders, winemakers Attilio Pagli and Alberto Antonini and engineer Antonio Morescalchi, both from Italy. The company continues to bank heavily on malbec, deepening the origin of its wines, which are among the most exciting on the local scene."

Robert Parker's Wine Advocate
"Altos Las Hormigas is the Italian-Chilean project of Antonio Morescalchi, Alberto Antonini, Attilio Pagli, Pedro Parra, Albert Cussen, Pedro Donoso and Patricio Bustamante in the heart of Mendoza, initially in Luján de Cuyo where they have the winery and 211 hectares of land where they planted 47 hectares of Malbec between 1996 and 2012 and a further six hectares of Bonarda planted in 2007. They later planted 54 hectares in Altamira in Valle de Uco, mostly Malbec with some Bonarda and Semillon to keep the biodiversity, following what they learn from Alan York and Gianfranco Soldera. They harvested the first grapes from Jardín de Altamira in 2020. Their vineyards are certified organic."

Collage: Druivenstokken en -oogst bij Altos Las Hormigas

Altos Las Hormigas

Hier, waar El Niño en La Niña elkaar afwisselen en voor fascinerende klimatologische omstandigheden zorgen, wilde Antonini zijn nieuwe wijnmakerij stichten. Hij herkende onmiddellijk het potentieel van de bodem, de hoogte en het klimaat. En van de inheemse druivensoorten! Terwijl de rest van de wereld malbec of zelfs bonarda nog niet serieus namen, zag Antonini in hen de toekomst van de Argentijnse wijn.

Terug in Italië zochten Alberto Antonini en zijn vriend Antonio Morescalchi investeerders en kochten 206 hectare wijngaarden in Mendoza. Daarnaast haalde hij Attilio Pagli, ook een wijnmaker uit Toscane, en de Argentijnse agronoom Carlos Vazquez, die 20 jaar met Catena had samengewerkt, aan boord. Toen de eerste malbec en bonarda wijnstokken in 1996 werden aangeplant, werd het team geconfronteerd met een groot insecten-probleem: mieren kolonies bleven 's nachts de baby wijnstokken opeten. Het duurde even voordat het team een oplossing had gevonden om de kleine kruipertjes ervan te weerhouden op een ecologische manier aan de wijnstokken te knabbelen. Maar de vier mannen namen het met humor op en vonden zo tegelijkertijd ook de naam voor hun wijnmakerij: Altos Las Hormigas ("Mierenheuvel").

Ondanks deze aanvankelijke moeilijkheden, maakte het team rond Antonini een echte droomstart. In de eerste jaren zijn zij erin geslaagd om echte terroir specialisten te worden - en grootheden op het gebied van malbec en bonarda. Vooral malbec-wijnen zoals de "Gualtallary" of de "Paraje Altamira" krijgen regelmatig extreem hoge waarderingen van Robert Parker en Co. Dit maakt Altos Las Hormigas tot een van de pioniers als het gaat om de uitstekende kwaliteit van malbec uit Argentinië.