Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min

Wachau

De wijnregio Wachau is de grande dame van de Oostenrijkse wijnbouwregio‘s. Hier wordt het classificatiesysteem Vinea Wachau gebruikt, waardoor de wijnen van het Vinea Wachau-verband zorgvuldig geclassificeerd worden. Dit verband houdt zich streng aan kwaliteit, klasse en onvervalste smaak, waardoor de wijnen uit de Wachau absoluut premiumwijnen zijn. De Wachau is een gebied in de deelstaat Neder-Oostenrijk, waarin nog zeven andere gerenommeerde wijnbouwgebieden liggen.

meer lezen
Wachau
Wijnsoort
witte wijn (3)
Land
Oostenrijk (3)
Regio
Top resultaten
Toscane (35) Rhône (27) Rioja (20) Pfalz (20) Champagne (17)
Van A tot Z
Abruzzo (5) Adelaide (1) Alto Adige (1) Atacama (1) Baden (4) Barossa Valley (2) Baskenland (1) Beaujolais (2) Bordeaux (17) Bourgondië (9) Calabrië (2) Calatayud (2) Californië (5) Campanië (9) Cape Agulhas (1) Castilië-La Mancha (3) Castilië-León (4) Catalonië (4) Champagne (17) Coastal Region (1) Colchagua Valley (1) Constantia (2) Corsica (1) Côtes de Gascogne (1) Dão (1) Douro (4) Elzas (2) Franken (1) Friuli-Venezia Giulia (1) Galicië (1) Istria (1) Jerez (1) Jura (2) Kamptal (1) Languedoc (5) Lazio (1) Lechinta (1) Levante (3) Loire (11) Lombardije (4) Marlborough (8) Martinborough (2) Mendoza (6) Minho (1) Moezel (6) Moezel-Saar-Ruwer (2) Monterey (1) Murcia (2) Náoussa (1) Navarra (2) Neder-Oostenrijk (3) Nelson (2) Ning Xia (1) Normandie (2) North Karelia (1) Patagonia (1) Penedés (1) Pfalz (20) Piëmont (13) Provence (5) Puerto Rico (1) Puglia (12) Rheingau (4) Rheinhessen (8) Rhône (27) Ribera del Duero (6) Rioja (20) Roussillon (5) Rueda (2) Sicilië (8) Sonoma Valley (1) Stellenbosch (8) Südburgenland (1) Swartland (2) Toro (3) Toscane (35) Trentino - Zuid-Tirol (1) Tukuma Novads (1) Umbrië (2) Västernorrlands län (1) Val do Salnés (1) Valle de Maipo (1) Valle del Maule (1) Venetië (11) Victoria (2) Vin de France (1) Vinho Verde (1) Wachau (3) Washington State (4) Wenen (1) West-Kaap (5) Zuid-Australië (8) Zuid-west (1)
Druivensoort
grüner veltliner (2) riesling (1)
Wijnstijl
elegant (2) fruitig (2) mineraal (1) fris (1)
Food Match
Top resultaten
groenten (2) aziatisch eten (2) Asparagus (1) kalfsvlees (1) gevogelte (1)
Van A tot Z
Asparagus (1) aziatisch eten (2) gevogelte (1) groenten (2) kalfsvlees (1) schaal- en schelpdieren (1)
Wijngoed
Domäne Wachau (2) Weingärtnerei Frischengruber (1)
Prijs
€10 tot €20 (2) Meer dan €50 (1)
3 Producten
Domäne Wachau Grüner Veltliner Federspiel 'Loiben' 2018
Grüner Veltliner Federspiel 'Loiben' 2018
Domäne Wachau
witte wijn • Oostenrijk • Wachau
Domäne Wachau Riesling Smaragd 'Achleiten' DUO 2017 & 1997
Riesling Smaragd 'Achleiten' DUO 2017 & 1997
Domäne Wachau
witte wijn • Oostenrijk • Wachau
Frischengruber Grüner Veltliner Federspiel 'Frauenweingärten' 2018
Grüner Veltliner Federspiel 'Frauenweingärten' 2018
Weingärtnerei Frischengruber
witte wijn • Oostenrijk • Wachau

Wachau

De wijnregio Wachau is de grande dame van de Oostenrijkse wijnbouwregio‘s. Hier wordt het classificatiesysteem Vinea Wachau gebruikt, waardoor de wijnen van het Vinea Wachau-verband zorgvuldig geclassificeerd worden. Dit verband houdt zich streng aan kwaliteit, klasse en onvervalste smaak, waardoor de wijnen uit de Wachau absoluut premiumwijnen zijn. De Wachau is een gebied in de deelstaat Neder-Oostenrijk, waarin nog zeven andere gerenommeerde wijnbouwgebieden liggen. Ten noordoosten van de Wachau ligt het Kremstal, ten zuidoosten het Traisental, de Wachau is zelf ook een dal langs de Donau tussen Melk en Krems. Van de lengte van 33 kilometer ligt ongeveer 15 kilometer aan de Donau, de rest ligt in de aangrenzende zijdalen, de zogenaamde ‘Wachauer Gräben’. Hier staan de druivensoorten op tot wel 450 meter hoogte en op 250 meter boven de oevers van de Donau. Er wordt gedacht dat de Kelten en Illyriërs hier al wijn verbouwden. Maar de Romeinen begonnen met de systematische wijnbouw. Vanaf de vroege middeleeuwen zorgden kloosters en bisdommen voor het landbouwgebruik van de rivierdalen. Het ligt voor de hand dat ook de beroemde terrassen-percelen van de Wachau in deze tijd zijn ontstaan. Ze zijn nog altijd duidelijk zichtbaar in het landschap. De wijn uit Wachau werd zo in de middeleeuwen al een veelgevraagd regionaalproduct, dat ver over de grenzen van Oostenrijk bekend was. Onder Leuthold I. von Kuenring / Dürnstein, de ‘hoogste schenk in Oostenrijk’ (1260–1312) ontstond het begrip ‘Vinea Wachau Nobilis Districtus’. Het gebied omvatte het belangrijkste bezit van Leuthold, dat overeenkomt met het Wachau-gebied van tegenwoordig. Op hem slaat ook de aanduiding Vinea Wachau (Vinea Wachau Nobilis Districtus): een sterke gemeenschap van Wachauer wijnmakers, die in 1983 werd opgericht. Het ‘cultuurlandschap Wachau’ staat dankzij zijn unieke flora en fauna, zijn culturele veelzijdigheid en traditie sinds het jaar 2000 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De wijnen van de Wachau

Het werelderfgoed Wachau omvat 1350 hectare wijnbouwgrond, die in dalen en steile terrassen ligt. De wijngaarden van de Wachau bestaan uit een unieke mix van oergesteente. Op de heuvels en bergen zijn lössbodems en Gföhler gneis, zand en grind dat aan de oevers van de Donau is aangespoeld en aangeslibde grind te vinden. Samen met de terrassenbouw door mensen worden deze voorwaarden goed gebruikt. Percelen op hellingen, de vorm van het landschap, blootstelling en de muren van de terrassen die warmte opslaan dragen bij tot de complexe klimaatzones. De belangrijkste wijngaarden (Oostenrijks: Rieden) in de Wachau zijn: Kellerberg, Höhereck, Hollerin (Dürnstein); Loibenberg, Schütt, Steinertal, Kreutles (Loiben); Tausendeimerberg, Honivogl, Singerriedel, Rotes Tor (Spitz); Achleiten, Klaus, Frauengärten (Weissenkirchen) en Strudelweg (Mautern). Het klimaat van de Wachau is ook belangrijk voor de ontwikkeling van de druiven. Hier zijn warme, droge zomers en koude winters, oostelijk-Pannonische en westelijk-Atlantische invloeden. Ook is er de noordelijke neerwaartse luchtstroom uit het Waldviertel met zijn hoge luchtvochtigheid. Daar tegenover zijn er degrote wateroppervlakken van de Donau. De luchtcirculatie zorgt voor fascinerende resultaten als er van de druiven een bouquet gevormd wordt. De belangrijkste druivensoorten zijn de witte soorten grüner veltliner (51%) en riesling (13%), gevolgd door müller-thurgau (rivaner, 9%), neuburger (6%), [chardonnay](/chardonnay (5%) en kleine hoeveelheden muskateller en sauvignon blanc. In de wittewijnregio Wachau hebben de rode druivensoorten het niet gemakkelijk, maar de blauer zweigelt, die in Oostenrijk populair is, heeft wel een wijnbouwgrond van 5%. De wijnen van de Vinea Wachau worden niet verbetert en alleen maar droog en zonder het gebruik van barriques opgevoedt. Volgens het natuurlijke alcoholgehalte krijgen de wijnen uit de Wachau de aanduiding Steinfeder (maximaal 11,5 vol.- %), Federspiel (tussen de 11,5 en 12,5 vol.-%.) of Smaragd (vanaf 12,5 vol.-%). De druiven hebben veelzijdige aroma’s , die als koele fruitsmaak met exotische accenten merkbaar wordt. Ook de internationale en lokale gastronomie stelt dit op prijs en in het Wachau-dal zijn een paar mooie exclusieve restaurants uit Oostenrijk te vinden.

Beroemde wijngoederen van de Wachau

In de Wachau krijg je altijd kwaliteit. Maar wie topwijnen zoekt, moet op de volgende namen letten: wijngoed Franz Hirtzberger, Knoll, F. X. Pichler, Prager, Alzinger, Josef M. Högl, Josef Jamek, Rudi Pichler, Schmelz en Domäne Wachau. Ook bij de wijngoederen Johann Donabaum, Holzapfel, Jäger, Lagler, Nikolaihof, Wess, Stierschneider, Nothnagl, Pichler-Krutzler en Tegernseerhof – Mittelbach zijn mooie wijnen te vinden.