clock timer
Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min

Venetië

De regio Venetië (in de wijnbranche is het Italiaanse begrip Veneto gebruikelijker), is het herkomstgebied van een groot aantal beroemde Italiaanse wijnen. Alleen het pizzeria-trio Soave, Bardolino en Valpolicella behoort tot de bekendste wijnen uit Veneto. Daarbij komen nog Amarone en natuurlijk de Prosecco, die zelfs bij de absolute wijnleken een begrip is. Maar wijn uit Veneto is natuurlijk gevarieerder.

Venetië
5 Producten
  • antonio_galloni_vinous_94_catalog
  • robert_parkers_wine_92_catalog
Ca' La Bionda Amarone 'Vigneti di Ravazzol' 2011
Ca' La Bionda Amarone 'Vigneti di Ravazzol' 2011
Ca' la Bionda
rode wijn • Italië • Venetië
clock timer
  • james_suckling_95_catalog
Monte del Frà Amarone della Valpolicella Classico 'Lena di Mezzo' 2013
Amarone della Valpolicella Classico 'Lena di Mezzo' 2013
Azienda Agricola Monte del Frà
rode wijn • Italië • Venetië
Villa Sandi Prosecco Spumante Brut 'Il Fresco'
Prosecco Spumante Brut 'Il Fresco'
Villa Sandi
mousserend • Italië • Venetië
Azienda Agricola Tamellini Soave 2015
Soave 2015
Azienda Agricola Tamellini
witte wijn • Italië • Venetië
  • mundus_vini_gold_nl
Antiche Terre Venete Valpolicella Ripasso 2015
Valpolicella Ripasso 2015
Antiche Terre Venete
rode wijn • Italië • Venetië

Venetië

De regio Venetië (in de wijnbranche is het Italiaanse begrip Veneto gebruikelijker), is het herkomstgebied van een groot aantal beroemde Italiaanse wijnen. Alleen het pizzeria-trio Soave, Bardolino en Valpolicella behoort tot de bekendste wijnen uit Veneto. Daarbij komen nog Amarone en natuurlijk de Prosecco, die zelfs bij de absolute wijnleken een begrip is. Maar wijn uit Veneto is natuurlijk gevarieerder. De Breganze is bekend geworden als wijnbouwgebied voor Franse druivensoorten, voornamelijk cabernet sauvignon en merlot zijn de basis voor uitstekende Venetiaanse wijnen. Maar de autochtone druivensoorten zijn vooral belangrijk voor wijnen uit Venetië. Typische autochtone wijnen zijn de witte garganega en incrocio manzoni, en voor de rode de corvina, de molinara en de rondinella. Lokale specialiteiten als de Marzemino, de Raboso en Refosco dal Peduncolo Rosso geven de wijn uit Venetië zijn karakteristieke expressie. Als een van de weinige regio’s van Italië produceert Veneto ook een behoorlijk aantal zoete wijnen. De belangrijkste is de Recioto. Deze wijn is er als witte uitvoering van Soave en als rode versie van de Valpolicella. Verder zijn er nog de zogenoemde Passito en zoete wijnen die van de inheemse druivensoort vespaiola gevinificeerd worden, de Torcolato van Maculan is hier het bekendste voorbeeld. Wijnen uit Venetië zijn dus buitengewoon divers en het is zaak om af te gaan op de erkende producenten, maar ook de moed hebben om nieuwe Venetiaanse wijnen te proberen.

De D.O.C. en D.O.C.G.-wijnen van Venetië

Een aantal wijnnamen zijn niet alleen beroemd, bekend en populair maar ook berucht, omdat onder dezelfde naam wijnen van zeer uiteenlopende kwaliteit worden aangeboden. Voorbeelden hiervan zijn Soave met de D.O.G’s Soave Superiore en Recioto di Soave, Valpolicella met de D.O.G’s Recioto/Amarone die Valpolicella en Bardolino. Andere bekende namen zijn Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene, Prosecco, Bianco di Custoza, Breganze, Colli Euganei, Lison-Pramaggiore, Piave, Lugana en Vicenza. Vrij onbekend in Nederland zijn Arcole, Bagnoli de Sopra, Colli Berici, Gambellara, Lessini Durello, Merlara, Montello e Colli Asolani en San Martino della Battaglia-Lugana.

Bekende wijngoederen in Venetië

De beroemde wijngoederen in Veneto kunnen het best op herkomst worden gesorteerd. Goede Soave maken de wijngoederen Cantina del Castello, Giovanni Fattori en Prà. Bij de Valpolicella staat de legendarische Giuseppe Quintarelli aan de top van de kwaliteitspiramide, gevolgd door de topbedrijven Accodini, Bussola, Mazzi, Tedeschi en Viviani. Zeer goede Valpolicella is ook te vinden bij Brunelli, Corteforte en Zenato. Bij de Bardolino zijn Le Fraghe, Montresor en Pantini prima namen. Bij de Bianco di Custoza zijn Le Vigne di San Pietro en Le Tende belangrijke namen. Andere bekende wijngoederen die uitstekende Venetiaanse wijn maken zijn Maculan en Beato Bartolomeo in de Breganze, Loredan Gasparini en Villa Sandi in de Piave, La Montecchia, Speaia en Vignalta in de Colli Euganei. Een bijzondere rol is weggelegd voor Roberto Anselmi, omdat hij zijn wijnen onder zijn eigen naam verkoopt. Als een van de beroemdste wijnen uit Veneto moet de Venegazzù della Casa nog worden genoemd. En natuurlijk mogen de beste Prosecco–makers in deze lijst niet ontbreken: Adami, Case Bianche en La Riva die Frati.