Shiraz en syrah zijn heel verschillend. Syrah wordt vooral in Europa gemaakt en is een koele wijn, decent maar vol extracten en tannine. Hij is elegant met veel finesse. De smaak doet denken aan bessen, zoals bramen, rode bosbessen en zwarte aalbessen. Syrah heeft aroma’s van vlier en pruimen, hij smaakt naar peper en doet denken aan sinaasappelschillen. Shiraz is daarentegen een warme wijn en komt uit overzeese gebieden.
meer lezenShiraz en syrah zijn heel verschillend. Syrah wordt vooral in Europa gemaakt en is een koele rode wijn, decent maar vol extracten en tannine. Hij is elegant met veel finesse. De smaak doet denken aan bessen, zoals bramen, rode bosbessen en zwarte aalbessen. Syrah heeft aroma’s van vlier en pruimen, hij smaakt naar peper en doet denken aan sinaasappelschillen. Shiraz is daarentegen een warme wijn en komt uit overzeese gebieden. Hij is rond en zacht, maar ook met body, extravagant en open. Shiraz is rijper, zoeter en intensiever. De smaak doet denken aan zoete kruiden als kaneel en vanille. Hij heeft aroma’s van chocolade en zoethout. Maar toch zijn shiraz en syrah dezelfde druiven.
De oorsprong van de shiraz/syrah ligt in Frankrijk in het Rhônedal. Het is een kruising tussen dureza en mondeuse blanche. Net als veel andere oude druivensoorten zijn mondeuse blanche en dureza bijna uitgestorven. De druif wordt in Europa meestal syrah genoemd. In overzeese gebieden shiraz. Naast merlot en cabernet sauvignon is syrah tegenwoordig een van drie populairste rode druivensoorten ter wereld. Omdat de shiraz een ongecompliceerde druivensoort is en kan groeien op verschillende bodems en met verschillende weersomstandigheden is hij bijna overal op de wereld te gebruiken. De belangrijkste wijnbouwgebieden liggen in Frankrijk en Australië. Maar hij groeit ook goed in Spanje, Italië, Zwitserland, Zuid-Afrika, Chili, de VS, Nieuw-Zeeland, Argentinië en Brazilië. Veel wijnmakers houden van de syrah omdat hij ongecompliceerd is en veel oogst brengt. Hij is tegen bijna alle ziektes bestand.