Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min

Wijn uit Steiermark

De wijnregio Steiermark wordt ook het groene hart van Oostenrijk genoemd en is niet alleen om zijn aromatische pompoenzaadolie bekend, maar ook om wijnen van de hoogste kwaliteit. Naast de specialiteit schilcher worden in de Steiermark ook sensationele sauvignon blanc, chardonnay (in de Steiermark bekend als morillon), weiß- en grauburgunder gemaakt. Steiermark is onderverdeeld in drie wijnbouwgebieden: Zuidoost-Steiermark (vulkaanland Steiermark), Zuid-Steiermark en West-Steiermark.

meer lezen
Steiermark
Wijnsoort
Land
Regio
Top resultaten
Toscane (48) Pfalz (39) Rhône (36) Piëmont (23) Puglia (21)
Van A tot Z
Abruzzo (9) Alto Adige (3) Andalusië (2) Aragón (1) Baden (7) Bairrada (2) Barossa Valley (8) Baskenland (3) Batroun (2) Beaujolais (4) Bekaa Valley (1) Bierzo (6) Bordeaux (20) Botrivier (1) Bourgondië (4) Burgenland (5) Cachapoal Valley (2) Calabrië (1) Calatayud (1) Californië (18) Campanië (13) Cape South Coast (1) Casablanca Valley (2) Castilië-La Mancha (6) Catalonië (1) Champagne (16) Coastal Region (1) Colchagua Valley (3) Constantia (1) Dão (1) Douro (8) Durbanville (3) Elgin (2) Elzas (2) Emilia-Romagna (4) Franschhoek (1) Friuli-Venezia Giulia (6) Galicië (3) Gardameer (1) Hawke's Bay (2) Hemel-en-Aarde (1) Jumilla (1) Kamptal (2) Kefalonia (1) Klein River (1) Korčula (1) Kremstal (8) Languedoc (13) Latium (1) Lazio (2) Levante (1) Lissabon (1) Loire (11) Lombardije (5) Macedonië (1) Mallorca (1) Marlborough (15) Martinborough (2) McLaren Vale (5) Mendoza (6) Mittelrhein (1) Moezel (15) Moezel-Saar-Ruwer (2) Montsant (1) Murcia (3) Nahe (8) Navarra (4) Neder-Oostenrijk (7) Nelson (3) Neusiedler Meer (2) Ning Xia (1) Normandie (2) Paarl (1) Pfalz (39) Piëmont (23) Priorat (2) Provence (9) Puglia (21) Rheingau (12) Rheinhessen (17) Rhône (36) Ribera del Duero (6) Rioja (13) Robertson (1) Roussillon (11) Santa Barbara (1) Sardegna (1) Sicilië (10) Sierra de Gredos (2) Sonoma Valley (1) Ștefan Vodă (1) Stellenbosch (11) Stiermarken (7) Südburgenland (1) Swartland (1) Szekszárd (1) Tokaij (2) Toro (2) Toscane (48) Trentino - Zuid-Tirol (1) Valle de Uco (7) Valle del Maule (2) Venetië (15) Victoria (5) Vinho Verde (2) Wachau (2) Walker Bay (1) Washington State (4) Wellington (1) West Australië (10) West-Kaap (7) Württemberg (2) Zuid-Australië (9) Zuid-Stiermarken (3)
Druivensoort
Wijnstijl
Food Match
Wijngoed
Prijs
Geen filter geselecteerd
0 Producten

Wijn uit Steiermark

De wijnregio Steiermark wordt ook het groene hart van Oostenrijk genoemd en is niet alleen om zijn aromatische pompoenzaadolie bekend, maar ook om wijnen van de hoogste kwaliteit. Naast de specialiteit schilcher worden in de Steiermark ook sensationele sauvignon blanc, chardonnay (in de Steiermark bekend als morillon), weiß- en grauburgunder gemaakt. Steiermark is onderverdeeld in drie wijnbouwgebieden: Zuidoost-Steiermark (vulkaanland Steiermark), Zuid-Steiermark en West-Steiermark. Ze liggen geografisch gezien allemaal vooral in het zuiden van de deelstaat. Steiermark heeft een wijnbouwgebied van ongeveer 4200 hectare en is feitelijk gezien ook de warmste Oostenrijkse wijnregio . Maar de beste wijngaarden (Oostenrijks: Ried) liggen op koele hoogtelagen. Naast Wenen is Steiermark een deelstaat die heel dicht bij de grens met een ander EU-land ligt. Het buurland Slovenië ligt er maar 145 km vanaf. De grens met de omliggende deelstaten Karinthië, Salzburg, Opper-Oostenrijk, Neder-Oostenrijk en Burgenland is 870 km lang. Zijn topnaam ‘groene hart van Oostenrijk’ heeft de Steiermark te danken aan de meer dan 60% bossen. Een kwart van de totale oppervlakte is voor weilanden, weides, boom- en natuurlijk wijngaarden.

Zuid-Steiermark

Het bijzondere aan wijnen uit Steiermark is dat ze in drie verschillende wijnregio’s op verschillende bodems groeien. Het klimaat en de geografische locaties zorgen ook voor de veelzijdige smaakaroma’s. Zuid-Steiermark heeft meer dan 2300 hectare van meestal hele steile wijnbouwgronden en een enorme verscheidenheid aan wijnen, van welschriesling (niet verwant met de riesling) tot gele muskateller, traminer (witte traminer en rode gewürztraminer). De chardonnay wordt overigens morillon genoemd in Steiermark. Toen de destijds nog onbekende soort werd ingevoerd, werd hij naar zijn plaats van afkomst in het Franse Bourgondië vernoemd. Het raadsel werd pas 30 jaar geleden opgelost en de morillon werd als genetische verwant van de chardonnay geïdentificeerd. De populairste witte druivensoort is de sauvignon blanc. Een van de meest hoogwaardige aanbieders van sauvignon blanc uit Zuid-Steiermark is het wijngoed Tement. Door de strenge kwaliteitseisen en lange ervaring, die samen gaan met enthousiasme en gedrevenheid van de jonge generatie zijn de critici ook gecharmeerd van de hoge wijnkwaliteit van het familiebedrijf Tement. De wijnen van Zuid-Steiermark zijn licht tot elegant. Ze groeien op bodems van grind, mergel, leem, steen en kalk. Wie Zuid-Steiermark op een toeristische manier wil ontdekken, kan dat het beste in de Südsteirische Weinstraße doen. Verder zijn er mooie wijnplaatsen te vinden als Gamlitz, Ratsch, Berghausen, Spielfeld, Leutschach en Kitzeck.

Zuidoost-Steiermark

Zuidoost-Steiermark is geologisch en qua landschap heel aantrekkelijk en zijn tweede naam is niet voor niets vulkaanland Steiermark. Hier liggen op veel kleine plaatsen unieke wijnpercelen op de hellingen van dode vulkanen, die veel te vinden zijn in dit landschap. Vooral de Buschenschank (een soort proeflokaal waarin een boer – gewoonlijk een wijnboer danwel vruchtenbomenboer – zijn zelfgemaakte producten serveert) is heel populair in deze regio. Een bezoekje brengen aan wijnplaatsen als Hartberg, Fürstenfeld, Kapfenstein, St. Anna am Aigen, Klöch, Straden en Bad Gleichenberg is daarom zeker de moeite waard. Ook de vele culinaire specialiteiten die vaak samen met de beroemde pompoenpitolie worden aangeboden, moet u niet aan u voorbij laten gaan. Daarbij passen de wijnsoorten die typisch zijn voor deze regio: traminer in alle soorten en maten, weißburgunder en morillon (chardonnay), maar ook welschriesling, grauburgunder, gele muskateller, sauvignon blanc en zelfs riesling. Voor de rode druivensoorten is er nog de blauwe zweigelt. Deze soort is te vinden op de wijnbouwgrond van 1400 hectare van Zuidoost-Steiermark met een Middellandse Zeeklimaat dat van warm en droog naar het klimaat van Burgenland en een Illyrisch klimaat gaat. Maar enkele van de beste wijngaarden staan hier op 650 meter hoogte en horen daarmee bij de hoogstgelegen wijngaarden van Oostenrijk. De bodem is een beetje warm en gevormd door vulkanische tufsteen, basalt, zand, leem, verweerde leisteen en gneis.

West-Steiermark

De derde wijnregio is West-Steiermark, die niet uitblinkt door de grootte, want de oppervlakte is maar 500 hectare, maar door klasse. Bijzondere aandacht verdienen de schilcher rode wijnen met nadrukkelijke tannine en prikkelende mousserende wijnen, die vooral van de blauwe wildbacher gemaakt worden. Deze rode druivensoort groeit bijna alleen maar in West-Steiermark. Uit genetische onderzoeken blijkt dat de druivensoort een verwant van de heunisch is. Door de schilcher krijgt de wijn een rozerode kleur, waardoor hij meer op een roséwijn lijkt. Het oeroude wijnbouwgebied, waarin Illyriërs, Kelten en Romeinen al druiven verbouwden, beschikt net als Zuidoost-Steiermark over wijngaarden die op 600 meter hoogte liggen en zich uitstrekken van het zuiden tot aan de grens met Slovenië. Door deze geografische positie worden de bodems van oude gneis en schist overdag goed verwarmd en tegen harde wind beschermd. Hier is het zogenaamde Illyrische klimaat, dat doet denken aan het mediterrane Zuid-Europa en tegelijkertijd hoge neerslagcijfers heeft. Wie dit wijnbouwgebied wil ontdekken, kan het beste naar de plaatsen Stainz, St. Stefan ob Stainz, Deutschlandsberg, Greisdorf, Gundersdorf, Wildbach en Wies gaan.