Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min

Wijn uit Rheingau

De regio Rheingau is een wereldberoemd Duits wijnbouwgebied. Wijnen uit de Rheingau waren in de 19e eeuw even beroemd als de grote gewassen uit Frankrijk. Vandaag de dag vertonen de Rheingau-wijnen een tegenstrijdig beeld. Enkele van de grote, oude, traditionele bedrijven lijden onder de interne problemen. Ambitieuze jonge wijnboeren daarentegen worden steeds beter. Daarbij heeft de Rheingau prima voorwaarden.

meer lezen
Rheingau
Wijnsoort
witte wijn (2) mousserend (1)
Land
Duitsland (3)
Regio
Top resultaten
Toscane (53) Rhône (36) Pfalz (33) Champagne (25) Puglia (21)
Van A tot Z
Abruzzo (6) Alentejo (1) Alto Adige (2) Andalusië (2) Aragón (1) Azpitia (1) Baden (4) Bairrada (2) Barossa Valley (5) Baskenland (1) Batroun (1) Beaujolais (6) Bierzo (3) Bordeaux (21) Botrivier (1) Bourgondië (6) Breede River Valley (1) Burgenland (3) Cahors (1) Caithness (1) Calabrië (1) Californië (21) Campanië (8) Castilië-La Mancha (4) Catalonië (3) Central Otago (1) Champagne (25) Coastal Region (2) Constantia (2) Côtes de Gascogne (1) Dão (2) Douro (5) Durbanville (1) Elzas (4) Emilia-Romagna (3) Franken (3) Franschhoek (1) Friuli-Venezia Giulia (4) Galicië (3) Hawke's Bay (5) Kamptal (2) Kremstal (2) Languedoc (9) Lazio (2) Lechinta (3) Loire (9) Lombardije (6) Malleco (1) Mallorca (1) Marlborough (16) McLaren Vale (1) Mehedinți (1) Mendoza (6) Moezel (9) Moezel-Saar-Ruwer (2) Monterey (1) Murcia (4) Navarra (2) Neder-Oostenrijk (3) Nelson (1) Neusiedler Meer (2) Normandie (2) Pfalz (33) Piëmont (17) Priorat (1) Provence (5) Puglia (21) Rheingau (3) Rheinhessen (12) Rhône (36) Ribeira Sacra (1) Ribera del Duero (8) Rioja (19) Robertson (2) Roussillon (2) Rueda (3) San Juan (1) Sicilië (8) Sierra de Gredos (1) Stellenbosch (18) Stiermarken (4) Swartland (2) Tokaij (3) Toro (3) Toscane (53) Trentino - Zuid-Tirol (6) Umbrië (1) Valle de Maipo (1) Valle de Uco (10) Valle del Maule (2) Venetië (17) Victoria (4) Vin de France (1) Vinho Verde (1) Wachau (3) Washington State (4) West Australië (4) West-Kaap (4) Zuid-Australië (5) Zuid-Stiermarken (2)
Druivensoort
riesling (2) auxerrois (1) weißburgunder (1) chardonnay (1)
Wijnstijl
evenwichtig (2) elegant (2) fris (1)
Food Match
Top resultaten
Charcuterie (1) Gegrilde vis (1) Antipasti (1) Aziatisch eten (1) Gevogelte (1)
Van A tot Z
Antipasti (1) Aperitief (1) Aziatisch eten (1) Charcuterie (1) Gegrilde vis (1) Gevogelte (1) Vis (1)
Wijngoed
Schloss VAUX (1) Weingut Schloss Reinhartshausen (1) Leitz (1)
Prijs
€10 tot €20 (1) €20 tot €30 (1) €30 tot €50 (1)
3 Producten
 
  • rarity_nl
Schloss Vaux Blanc de Blancs Brut 2016
Blanc de Blancs Brut 2016
Schloss VAUX
mousserend • Duitsland • Rheingau
  • Antonio Galloni - Vinous - 95
Leitz Riesling trocken Großes Gewächs 'Rüdesheimer Berg Schlossberg' 2016
Großes Gewächs 'Rüdesheimer Berg Schlossberg' 2016
Leitz
witte wijn • Duitsland • Rheingau
  • IWC - 96
Weingut Schloss Reinhartshausen Riesling Großes Gewächs Erbacher Siegelsberg 2015
Riesling Großes Gewächs Erbacher Siegelsberg 2015
Weingut Schloss Reinhartshausen
witte wijn • Duitsland • Rheingau

Wijn uit Rheingau

De regio Rheingau is een wereldberoemd Duits wijnbouwgebied. Wijnen uit de Rheingau waren in de 19e eeuw even beroemd als de grote gewassen uit Frankrijk. Vandaag de dag vertonen de Rheingau-wijnen een tegenstrijdig beeld. Enkele van de grote, oude, traditionele bedrijven lijden onder de interne problemen. Ambitieuze jonge wijnboeren daarentegen worden steeds beter. Daarbij heeft de Rheingau prima voorwaarden. Op ongeveer 3100 hectare groeien op heuvels met zuidelijke richting 78% riesling en 13% spätburgunder, de rest bestaat uit een hele reeks druivensoorten.

Debodems in de Rheingau

De grond bestaat doorgaans uit leisteen, leem of klei. Veel percelen in Rheingau behoren tot de beste ter wereld. De grote traditie van de Rheingau-wijnen bevat ook de edelzoete predicaten Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese en Eiswein. Een bijzondere geschiedenis verbindt de Rheingau met de Spätlese. Volgens de legende waren het de monniken van het klooster Johannisberg, die voor de eerste keer edele rotting bij de oogst op een wijnberg toepasten en zo laat in het jaar, dat men van een 'Spätlese' sprak. Volgens de monnikenlegende ontpopten deze edele, gerotte druiven zich tot een bijzonder goede Rheingau-wijn. Niet te vergeten het kwaliteitsniveau Kabinett, dat bij de wijnen uit de Rheingau als goede instapcategorie en zowel voor droge riesling als ook voor vruchtenzoete riesling geldt. Rode wijn uit de Rheingau kan eveneens uitblinken. Sommige Spätburgunder krijgen de hoogste prijzen. Hoe zijn al deze goede wijnen uit de Rheingau te vinden? Ook in dit wijnbouwgebied spelen de producenten de belangrijkste rol, gevolgd door het gebied en de jaargang.

Beroemde percelen in de Rheingau

De Rheingau-gebieden zijn zonder twijfel medeverantwoordelijk voor de roem van de Duitse wijnen in de wereld. Wiens wijnhart gaat niet sneller kloppen als hij in Assmannshausen Höllenberg en Frankenthal ziet. Eltville is met Langenstück, Rheinberg en Kalbspflicht net zo gezegend als Erbach met Siegelsberg en Steinmorgen. De universiteitsstad Geisenheim heeft vijf goede locaties: Fuchsberg, Kläuserweg, Mäuerchen, Mönchspfad en Rothenberg. Hattenheim heeft er drie: Engelmannsberg, Hassel en Pfaffenberg. Ook Hochheim heeft met Domdechaney, Hölle en Kirchstück grote namen, wat ook voor Rüdesheim met Berg Roseneck, Bischofsberg en Drachenstein geldt. Minder bekend zijn Hallgarten met Jungfer en Schönhell, Walluf met Berg Bildstock en Walkenberg, Wicker met Mönchsgewann en Stein en Mittelheim met Edelmann en St. Nikolaus. Hoeveel goede gebieden de Rheingau heeft, bewijst de lengte van deze lijst. Uitstekende Rheingau-wijn is ook in Kiedrich met Gräfenberg en Wasseros te vinden, in Lorch met Kapellenberg, in Oestrich met Doosberg, in Rauenthal met Wülfen en in Winkel met Jesuitengarten en Schlossberg. Johannisberg mag in geen geval ontbreken, waar Hölle, Klaus en Mittelhölle de beste Rheingau-riesling voortbrengen.

Beroemde wijngoederen in de Rheingau

Is hij altijd nog de onoverwinnelijke nummer 1 in de Rheingau? In ieder geval heeft het wijngoed Robert Weil inmiddels steeds meer concurrenten die ook verfijnde wijn in de Rheingau maken. Bijvoorbeeld Georg Breuer, Schloss Johannisberg, August Kesseler, Künstler, Josef Leitz en Josef Spreitzer. Zij zijn de nummer een wijnmakers in de Rheingau. Maar ook degene die daarna komen hoeven zich niet te schamen. Het maakt niet uit of het Joachim Flick, Robert König of F.B. Schönleber is: overal zijn Rheingau-wijnen te vinden die de moeite waard zijn. En het is nog niet het einde van de rij, ook wijngoederen als Dr. Corvers-Kauter, August Eser en Trenz kunnen er wat van. Traditionele bedrijven als Freiherr Langwerth von Simmern en Fürst Löwenstein hebben weer aansluiting met de top van de wijn uit de Rheingau gevonden en dat is een positieve ontwikkeling in deze prestigieuze regio.