Helemaal in het zuidoosten van Italië ligt de met het wijnbouwgebied - de beroemde hak van de Italiaanse ‘laars’ is het dat bij de regio Apulië hoort. Hier groeit de Italiaanse tweelingbroer van de beroemde, de primitivo. Omringd door de Adriatische en Ionische zee is het van het meest oostelijk gelegen punt van Apulië maar ongeveer 80 km naar het oosten van Albanië. Het klimaat is heel warm en mediterraan
meer lezenDe Primitivo komt oorspronkelijk uit Kroatië. Van daaruit is de druif ongeveer 150 tot 250 jaar geleden naar Italië gebracht en in 1825 door de druivenkweker George Gibbs naar de VS gebracht. Tegenwoordig is de druif onder verschillende namen bekend. Primitivo is de italiaanse naam, terwijl de druif in zijn herkomstland als crljenak kaštelanski bekend is. In Californië kreeg de rode druif de naam zinfandel. De primitivo geldt als één van de meest veelzijdige druivensoorten, waarvan zeer uiteenlopende wijnen gemaakt kunnen worden, zowel rode wijnen, rosé als witte wijnen. In de VS behoort de druif met de naam zinfandel al sinds 1919 tot de vijf belangrijkste soorten en staat ook bekend als tafeldruif. Niet al te diepe bodems zijn voor deze middelvroeg rijpende soort optimale omstandigheden. Door de ontvankelijkheid voor schimmel en de neiging om te veel bloesem en bladeren te produceren is de opbrengst sterk wisselend. De bladeren van de primitivo zijn puntig en middelgroot tot groot. De licht gebobbelde bladeren en de puntige bladeren zijn typische kenmerken van de primitivo plant. De druiven zijn rond en middelgroot met een blauw-zwarte kleur. De druiven hangen aan cilindervormige trossen. Door de ongelijkmatige rijping van de druiven is een handmatige oogst onontkoombaar. Voor de white zinfandel worden de druiven zonder de schil vergist. Het resultaat is een droge, fruitige rosé-wijn. Rode wijnen die van primitivo gemaakt zijn, zijn vaak van hoge kwaliteit met een hoog alcoholgehalte tussen 13% en 15%. Dit komt door de bovengemiddeld hoge suiker concentratie in de druiven. Het karakteristieke aroma van de donkere krachtige wijn is van donkere bosvruchten en kaneel.