Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min

Wijn uit Portugal

Portwijn, Madeira, Vinho Verde en Mateus Rosé hebben het imago van de Portugese wijn sterk beïnvloed. Toch is Portugal het meest onderschatte wijnbouwland van Europa. Genormaliseerde en gepolijste wijnen zijn maar zelden te vinden. Tot nu toe werden maar heel weinig internationale druivensoorten verbouwd. Het land was tot in de jaren ’80 politiek gezien afgesloten van de rest van de wereld, want het had niet eens contact met zijn buurland Spanje.

meer lezen
Portugal
Wijnsoort
rode wijn (7) versterkte wijn (3) witte wijn (3) rosé (1)
Land
Top resultaten
Italië (170) Frankrijk (130) Duitsland (106) Spanje (63) Oostenrijk (37)
Van A tot Z
Argentinië (13) Australië (37) Chili (9) China (1) Croatia (1) Duitsland (106) Frankrijk (130) Griekenland (2) Hongarije (3) Italië (170) Libanon (3) Moldavië (1) Nieuw-Zeeland (22) Oostenrijk (37) Portugal (14) Spanje (63) Verenigde Staten (29) Zuid-Afrika (35)
Regio
Douro (8) Vinho Verde (2) Bairrada (2) Lissabon (1) Dão (1)
Druivensoort
Top resultaten
touriga Nacional (8) tinta roriz (7) touriga franca (5) tinta amarela (2) sousão (2)
Van A tot Z
alfrocheiro (1) arinto (1) chardonnay (2) espadeiro (1) loureiro (1) sousão (2) syrah (1) tinta amarela (2) tinta barocca (2) Tinta Cão (1) Tinta Francis (1) tinta roriz (7) tinto cão (2) touriga franca (5) Touriga Francesa (1) touriga Nacional (8) Trajadura (1)
Wijnstijl
Top resultaten
elegant (6) fruitig (5) complex (4) rijk (3) krachtig (3)
Van A tot Z
complex (4) eiken (1) elegant (6) fris (2) fruitig (5) gerijpt (2) krachtig (3) rijk (3) zacht (1)
Food Match
Top resultaten
Gegrilde groenten (4) Pizza & Pasta (3) Lamsvlees (3) Blauwe kaas (3) Gegrilde vis (2)
Van A tot Z
Aperitief (2) Blauwe kaas (3) Burger (1) Dessert (1) Gegrild vlees (1) Gegrilde groenten (4) Gegrilde vis (2) Gestoofde groente (1) Gevogelte (2) Groenten (1) Lamsvlees (3) Milde kaas (2) Pittige kaas (1) Pizza & Pasta (3) Pure chocolade (2) Rundvlees (2) Tapas (1) Vis (1) Wild (1) Zeevruchten (1)
Wijngoed
Top resultaten
Quinta do Noval Vinhos (3) Sociedade Agrícola Casal de Ventozela (2) Ink'd (2) Santos & Seixo (1) Sandeman (1)
Van A tot Z
Boas Quintas (1) Ink'd (2) Niepoort (1) Quinta de São Sebastião (1) Quinta do Noval Vinhos (3) Quinta do Passadouro (1) Quinta Dona Matilde (1) Sandeman (1) Santos & Seixo (1) Sociedade Agrícola Casal de Ventozela (2)
Prijs
Top resultaten
Tot €8 (2) €8 tot €10 (2) €10 tot €20 (5) €20 tot €30 (1) €30 tot €50 (2)
Van A tot Z
Tot €8 (2) Meer dan €50 (2) €10 tot €20 (5) €20 tot €30 (1) €30 tot €50 (2) €8 tot €10 (2)
14 Producten
 • Mundus Vini -
Quinta de São Sebastião Syrah Lisboa 2020
Syrah Lisboa 2020
Quinta de São Sebastião
rode wijn • Portugal • Lissabon
 • exclusive_nl
Ink'd 'Ink'd White' Bairrada 2020
'Ink'd White' Bairrada 2020
Ink'd
witte wijn • Portugal • Bairrada
 • London Wine Competition Medal -
Santos & Seixo 'Perspectiva' Reserva Tinto Douro 2016
'Perspectiva' Reserva Tinto Douro 2016
Santos & Seixo
rode wijn • Portugal • Douro
 • main_badge_nl
Casal de Ventozela Vinho Verde Branco Escolha 2021
Vinho Verde Branco Escolha 2021
Sociedade Agrícola Casal de Ventozela
witte wijn • Portugal • Vinho Verde
 • discovery_nl
'12 flessen pakket' 'Ink'd White' Bairrada 2020
'12 flessen pakket' 'Ink'd White' Bairrada 2020
Ink'd
witte wijn • Portugal • Bairrada
 • Decanter - 97
Gandarada Dão Tinto 2019
Gandarada Dão Tinto 2019
Boas Quintas
rode wijn • Portugal • Dão
 • Robert Parker's Wine Advocate - 92-94
Quinta do Passadouro Vintage Port 2016
Vintage Port 2016
Quinta do Passadouro
versterkte wijn • Portugal • Douro
 • customer_favourite_nl
Casal de Ventozela Vinho Verde Espadeiro Rosé 2021
Vinho Verde Espadeiro Rosé 2021
Sociedade Agrícola Casal de Ventozela
rosé • Portugal • Vinho Verde
 • Decanter - 95
Quinta Dona Matilde 'Field Blend' Douro 2018
'Field Blend' Douro 2018
Quinta Dona Matilde
rode wijn • Portugal • Douro
 • Decanter - 95
Quinta do Noval Tawny Port Colheita 2007
Tawny Port Colheita 2007
Quinta do Noval Vinhos
versterkte wijn • Portugal • Douro
 • Decanter - 95
Sandeman Imperial Reserve Tawny Port
Imperial Reserve Tawny Port
Sandeman
versterkte wijn • Portugal • Douro
 • Wine Enthusiast - 95
Quinta do Noval Touriga Nacional Douro 2017
Touriga Nacional Douro 2017
Quinta do Noval Vinhos
rode wijn • Portugal • Douro
 • cult_wine_nl
Niepoort 'Fabelhaft' Douro 2020
'Fabelhaft' Douro 2020
Niepoort
rode wijn • Portugal • Douro

Wijn uit Portugal

Portwijn, Madeira, Vinho Verde en Mateus Rosé hebben het imago van de Portugese wijn sterk beïnvloed. Toch is Portugal het meest onderschatte wijnbouwland van Europa. Genormaliseerde en gepolijste wijnen zijn maar zelden te vinden. Tot nu toe werden maar heel weinig internationale druivensoorten verbouwd. Het land was tot in de jaren ’80 politiek gezien afgesloten van de rest van de wereld, want het had niet eens contact met zijn buurland Spanje. Daardoor bleven veel autochtone druivensoorten bestaan, waardoor er tegenwoordig een echte biologische schatkamer bestaat. Kortdurende wijnbouwtrends werden in Portugal genegeerd. Maar ook de wijnbouwtechnieken verouderden en de mogelijkheden om met het terroir en de druivensoorten te experimenteren waren heel beperkt.

De wijnbouwgebieden van Portugal

Toen Portugal in 1986 bij de EU kwam, veranderde dat. Sindsdien zijn ook de namen en gebiedsgrenzen van de belangrijkste Portugese wijnbouwgebieden steeds veranderd. In 2009 vond voorlopig de laatste verandering plaats. In het noordwesten ligt het gebied Vinho Verde (Minho) waar ook de gelijknamige beroemde wijn geproduceerd wordt. De in het oosten gelegen wijnregio Porto e Douro omvat ook het bekende Douro-dal wat Portugal met Spanje verbindt. Hier groeien voornamelijk druiven voor portwijn, maar in toenemende mate ook voor rode wijnen van goede kwaliteit. De gerenommeerde wijnhuizen en wijngoederen Niepoort, Chryseia, Pintas, Quinta do Vale Meão, Quinta do Poeira en Quinta do Vale Dona Maria zijn hier gevestigd. In het zuiden ligt Dão, de regio met veel traditie. Deze regio is bekend door de terassenwijnbouw. Om de regio heen ligt het bergachtige Beiras-gebied, in het westen grenst dit aan het relatief jonge gebied Bairrada met zijn stevige rode wijnen gemaakt van de bagadruif. De regio Alentejo is de Toscane van Portugal en hier worden vooral wijnen met een internationale stijl gemaakt. De regio Estremadura heeft sinds 2009 een andere naam: Lisboa en omvat negen DOC-gebieden! De druiven groeien op een bodem die voor een deel uit zand bestaat en de wijnen zijn fris en modern. Hier in de buurt ligt de regio Península de Setúbal (voorheen Terras do Sado genoemd), een schiereiland dat beroemd is door haar likeurwijn Moscatel. Verder is er nog het eiland Madeira dat belangrijk is voor de handel in portwijn en waar de gelijknamige likeurwijn Madeira wordt gemaakt. Tot Portugal lid werd van de EU in 1986 hadden de handelshuizen meer macht dan de wijnmakers, maar tegenwoordig is het andersom. De Quinta’s (Portugese naam voor wijngoederen) maken nu ook wijn van hun eigen druiven die groeien in wijnbergen met een bijzonder microklimaat. Meestal zijn er ook meerdere Quinta’s in het bezit van een bedrijf. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Niepoort, de wereldbekende maker van portwijn. Een andere traditie die nu nog bestaat is dat de druiven met de voeten gestampt worden.

Het DOC/DOP-systeem van Portugal

Continuïteit en eenvoud waren in de laatste 28 jaar geen sterke punten van de Portugese wijncategorieën want doordat het land lid werd van de EU werd het oude systeem meerdere malen hervormd en aangepast. Het gecompliceerde systeem van Portugal wordt ook gezien als de reden voor de geringe internationale belangstelling in Portugese wijnen. Het systeem van Frankrijk met zijn appellations was het voorbeeld voor Portugal. Maar in Portugal werd al in 1756 de voorloper van de beschermde, geografische wijncategorieën gebruikt. De minister-president Marquês de Pombal liet een grens om het wijnbouwgebied in het Douro-dal maken om de herkomst van de portwijn te beschermen. In het midden van de 18e eeuw ontstond het begrip Regiáo Demarcada voor beschermde wijnbouwgebieden. In 1986 werd dit begrip in een systeem met vier niveaus gerangschikt. De hoogste rang is de Denominação de Origem Controlada (gecontroleerde herkomstaanduiding). Deze werd in 2011 Europees gemaakt en heet nu DOP (Denominação de Origem Protegida, ‘beschermde herkomstaanduiding’). Hieronder vallen 29 gebieden. Douro en Porto en Madeira en Madeirense worden gezien als gebieden die met elkaar overeenkomen. Een tussenniveau van DOC was lange tijd de Indicação de Proveniência Regulamentada (IPR, herkomst geregeld door aanduiding) die na een overgangsperiode van meerdere jaren zelfs een DOC-gebied kon worden. De aanduidingen IGP en IG liggen achter de DOC-gebieden en geven sinds 2011 de Indicação Geográfica (Protegida) (beschermde) geografische aanduiding aan, waarvan er 14 zijn. Voor de wijziging heette deze aanduiding ‘Vinho Regional’ (regionale wijn), afgekort VR. Bij deze categorie kunnen de wijnbouwrichtlijnen iets flexibeler gemaakt worden. Daarom zijn er ook veel hoogwaardige wijnen te vinden. Door de aanduiding kunnen wijnmakers experimenteel zijn, want in veel gevallen produceren ze fantastische IG(P)-wijnen die de DOC-wijnen overtreffen. Dit principe is vergelijkbaar met de Italiaanse filosofie van de super Tuscans. De derde categorie is ‘Vinho’ die sinds 2011 zo heet en daarvoor Vinho de Mesa (VdM, ‘tafelwijn’) genoemd werd. Dit is de aanduiding van alledaagse wijnen, maar toch zijn hier grote schatten te vinden. Wijnmakers met ambitie gebruiken deze categorie voor aparte topwijnen die zich niet houden aan alle formele regels. De Portugese wijncategorieën vanaf 2011 in een lijstje: DOP = beschermde herkomstaanduiding (vroeger DOC; IPR is vervallen) IGP/IG = (beschermde) geografische aanduiding (vroeger VR = Vinho Regional) Vinho = tafelwijn (vroeger Vinho de Mesa) Verder zijn er nog aanduidingen op het Portugese etiket te vinden over de leeftijd en rijping van de wijn. ‘Verde’ is een groene, dus jonge wijn en ‘Maduro’ is rijp en oud. Reserva betekent voor rode wijnen drie jaar rijping (waarvan een jaar in de fles), voor witte wijnen een jaar rijping (waarvan zes maanden in de fles). Garrafeira betekent dat de wijnen een hoger alcoholgehalte hebben. Ze rijpen minstens tweeënhalf jaar in het vat en een jaar in de fles (rode wijn) of een jaar in het vat en een half jaar in de fles (witte wijn). Bij Velho rijpt rode wijn drie jaar en witte wijn twee jaar.

De druivensoorten van Portugal

Portugal wordt het land van de 500 druivensoorten genoemd. In het westelijke deel van het Iberische schiereiland zijn naar schatting 200-500 druivensoorten te vinden. 341 soorten worden gebruikt voor de wijnbouw (in 2013). Het volume is mede te danken aan de teeltvorm (gemengde teelt) die kruisingen mogelijk maakte. Bovendien zijn er voor de druivensoorten verschillende synoniemen. Een voorbeeld is de bekende rode druivensoort tinta roriz die ook bekend is als aragonez (of aragonês) en die in Spanje tempranillo genoemd wordt. Andere belangrijke rode druivensoorten in Portugal zijn alfrocheiro, tinta amarela (trincadeira, crato preto of trincadeira preto genoemd) baga (tinta bairrada), castelão francês, touriga francesca en touriga nacional. De witte druivensoort alvarinho is hetzelfde als de Spaanse druivensoort albariño. Andere witte druivensoorten zijn arinto, avesso, azal, bical, encruzado, fernão pires (maria gomes), malvasia, loureiro, trajadura en verdelho. De internationale druivensoorten in Portugal zijn chardonnay, sauvignon blanc, cabernet sauvignon en merlot.

De beroemde wijngoederen van Portugal

Portugal heeft in alle 14 wijnbouwgebieden veel verschille topwijnhuizen die in verschillende regio’s wijngoederen (Quinta’s) bezitten. Er is veel meer dan alleen portwijn van Niepoort. Zo zijn in de wijnregio Porto e Douro, waar Niepoort ook enkele wijngoederen bezit, ook de wijngoederen Chryseia, Pintas, Quinta do Vale Meão, Quinta do Poeira en Quinta do Vale Dona Maria gevestigd. Bij de buren in de regio Dão en Lafões spelen Caves Aliança, Caves São João, Quinta Da Boavista, Dão Sul en Quinta de Sães een grote rol in de wijnbouw. Niet ver daar vandaan ligt het wijnbouwgebied Barraida aan de Atlantische oceaan. Daar liggen de wijngoederen Quinta Foz de Arouce, Casa de Saima, Quinta de Baixo en Luís Pato. In de regio Lisboa liggen de wijngoederen Quinta do Convento, Quinta do Gradil, Quinta de Sant'Ana, Quinta de Chocapalha und Quinta do Monte d'Oiro. Het grote gebied Alentejo heeft ook veel topwijngoederen, waaronder Esporão, Fundação Eugénio de Almeida, Quinta do Mouro, Paulo Laureano, João Portugal Ramos, Herdade dos Coelheiros en António Saramago. Aan de zonnige Algarve helemaal in het zuiden van Portugal valt vooral het wijngoed Adega do Cantor op, door de wijnen en de eigenaar: de Britse zanger Cliff Richards. Spannende wijnmakers van de Algarve zijn ook ÚNICA Adega Cooperativa, Quinta do Francês, Quinta do Moinho en Quinta do Morgado da Torre.