clock timer
Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min

Piëmont

De regio Piëmont heeft – net zoals bijna alle wijnbouwregio’s van Italië – twee volledig verschillende gezichten. Aan de ene kant zijn de wijnen uit Piëmont het schoolvoorbeeld van hoogwaardige wijn. Want Piëmont-wijnen als Barolo en Barbaresco van top-wijnboeren als Elio Altare en Angelo Gaja behoren niet alleen tot de Italiaanse elite maar zijn gewoon wereldklasse.

meer lezen
Piëmont
Wijnsoort
rode wijn
(3)
witte wijn
(1)
parelwijn
(1)
Wijngoed
Cantine Ascheri Giacomo
(1)
Azienda Agricola Virna
(1)
Azienda Agricola Ca’del Baio
(1)
Azienda Vitivinicola Gianni Doglia
(1)
Società Agricola La Bollina
(1)
Druivensoort
nebbiolo
(3)
chardonnay
(1)
moscato bianco
(1)
Land
Italië
(5)
Regio
Top resultaten
Rhône
(17)
Toscane
(17)
Pfalz
(13)
Bordeaux
(12)
Champagne
(12)
Van A tot Z
Abruzzo
(3)
Alentejo
(1)
Baden
(3)
Bairrada
(2)
Barossa Valley
(1)
Beaujolais
(2)
Bekaa Valley
(1)
Bordeaux
(12)
Bourgondië
(4)
Breede River Valley
(1)
Burgenland
(2)
Caithness
(1)
Calatayud
(2)
Californië
(4)
Campanië
(1)
Castilië-León
(8)
Catalonië
(1)
Champagne
(12)
Constantia
(1)
Dão
(1)
Douro
(5)
Groningen
(1)
Hawke's Bay
(1)
Highlands
(1)
Languedoc
(4)
Levante
(2)
Loire
(8)
Lombardije
(2)
Marche
(1)
Marlborough
(5)
Martinborough
(1)
Mendoza
(5)
Moezel-Saar-Ruwer
(1)
Nahe
(2)
Navarra
(2)
Neder-Oostenrijk
(3)
Penedés
(1)
Pfalz
(13)
Piëmont
(5)
Priorat
(1)
Provence
(1)
Puerto Rico
(1)
Puglia
(7)
Rheingau
(1)
Rheinhessen
(5)
Rhône
(17)
Rioja
(8)
Roussillon
(1)
Santorini
(1)
Sicilië
(2)
Stellenbosch
(7)
Südburgenland
(1)
Swartland
(2)
Toro
(2)
Toscane
(17)
Tukuma Novads
(1)
Valle Central
(2)
Venetië
(3)
Vin de France
(6)
Vinho Verde
(2)
Washington State
(5)
Wenen
(1)
West-Kaap
(1)
Zuid-Australië
(3)
Prijs
€10 tot €20
(2)
€20 tot €30
(2)
Meer dan €50
(1)
5 Producten
  • luca_maroni_97_catalog
La Bollina chardonnay 'Armason' Monferrato Bianco 2016
Chardonnay 'Armason' Monferrato Bianco 2016
Società Agricola La Bollina
witte wijn • Italië • Piëmont
  • wine_spectator_93_catalog
  • wine_enthusiast_92_catalog
Ascheri Barolo Piemonte 2013
Barolo 2013
Cantine Ascheri Giacomo
rode wijn • Italië • Piëmont
Gianni Doglia Moscato d'Asti 2017
Moscato d'Asti 2017
Azienda Vitivinicola Gianni Doglia
parelwijn • Italië • Piëmont
  • gambero_rosso_3_catalog
  • weinwisser_17_catalog
Ca del Baio Barbaresco 'Vallegrande' 2014
Barbaresco 'Vallegrande' Piemonte 2014
Azienda Agricola Ca’del Baio
rode wijn • Italië • Piëmont
  • james_suckling_97_catalog
Virna Barolo 'Cannubi Boschis' 2013
Virna Barolo 'Cannubi Boschis' 2013
Azienda Agricola Virna
rode wijn • Italië • Piëmont

Piëmont

De regio Piëmont heeft – net zoals bijna alle wijnbouwregio’s van Italië – twee volledig verschillende gezichten. Aan de ene kant zijn de wijnen uit Piëmont het schoolvoorbeeld van hoogwaardige wijn. Want Piëmont-wijnen als Barolo en Barbaresco van top-wijnboeren als Elio Altare en Angelo Gaja behoren niet alleen tot de Italiaanse elite maar zijn gewoon wereldklasse. Aan de andere kant zijn er ook wijnen uit Piëmont, die in grote hoeveelheden geproduceerd worden, waaraan ook de mooiste namen zoals Moscato d‘ Asti, Barbera d‘ Asti of Dolcetto d‘ Asti niets kunnen veranderen. Niet dat hier een verkeerde indruk ontstaat: natuurlijk zijn er ook excellente Moscato's, Barbera's en Dolcetto's. Maar dan van erkende wijnboeren, wat overigens voor alle Piëmontese wijnen geldt, ook voor Barolo en Barbaresco. Maar er zijn ook genoeg andere, minder bekende Piëmontese wijnen die de moeite waard zijn, want dit wijnbouwgebied heeft veel te bieden. Nebbiolo-wijnen uit Gattinara, Ghemme of Boca kunnen net zo boeiend zijn als Dolcetto uit Dogliani of Ovada. Natuurlijk mogen bij wijnen uit Piëmont ook de witte wijnen niet ontbreken. Gavi di Gavi en Arneis zijn de bekendste. Maar ook Erbaluce di Caluso of een Cortese zijn het proberen waard. Specialiteiten als Grignolino, Freisa, Brachetto, Bonarda en Malvasia zijn ook aan te bevelen. Kortom, Piëmont biedt zowel goede klassiekers als interessante ontdekkingen.

D.O.C. en D.O.C.G. wijnen van Piëmont

Geen andere wijnregio van Italië heeft zoveel wijnen met de status Denominazione di Origine Controllata en Denominazione di Origine Controllata e Garantita als Piëmont. De beroemdste zijn de al genoemde Barolo en Barbaresco. Bekend zijn ook Barbera d‘Alba, Barbera d‘Asti, Barbera del Monferrato, Dolcetto d‘Alba, Dolcetto d‘Asti, Gavi, Langhe, Monferrato, Moscato d‘Asti, Nebbiolo d‘Alba en Roero Arneis. Ook een groot aantal onbekende Piëmontese wijnen heeft deze status. Wie kent namen zoals Brachetto d‘Acqui, een kostelijke zoete, rode mousserende wijn, Grignolino d‘Asti, eveneens een oude rode druivensoort uit Piëmont, of Verduno Pelaverga niet? Goede wijnen van de nebbiolo-druiven zijn er niet alleen in Barolo en Barbaresco, maar ook in Boca, Fara, Gattinara, Ghemme, Sizzano en Lessona wordt van deze druivensoort heerlijke Piëmontese wijn gemaakt. Toch blijven veel Piëmontese wijnen insider-tips. Dit geldt ook voor Bramaterra, Canavese, Gabiano, Malvasia di Casorzo of Pinerolese, die maar zelden in Nederland te vinden zijn en ook in Piëmont uitsluitend een lokale rol spelen.

Bekende wijngoederen in Piëmont

De sterren van Piëmont zijn natuurlijk de wijnboeren in Barolo en Barbaresco. Het allergrootste icoon van de Piëmontese wijnen is natuurlijk Angelo Gaja! Maar de afstand tussen de grootmeester en de rest is kleiner geworden. Ook Marchesi di Grésy, La Spinetta, Paitin en Produttori del Barbaresco maken uitstekende Barbaresco. Op het gebied van Barolo zijn Manzone, Scavino Paolo, Clerico Domenico, Vietti, Massolino, Elio Altare en Damilano aan te bevelen. Deze wijngoederen produceren ook veel uitstekende Barbera-wijnen. Specialisten op dit gebied zijn de broers Voerzio, Braida, Coppo en Perrone. Wie deze namen onthoudt, vindt met zekerheid een eersteklas wijn uit Piëmont!