Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min

Wijn uit Oostenrijk

Oostenrijk is een wijnbouwland met een zeer hoog kwaliteitsniveau en heeft het luxeprobleem de vraag nauwelijks te kunnen bedienen. Dat is niet altijd zo geweest. Een wijnschandaal in 1985 heeft het imago van de Oostenrijkse wijnen behoorlijk beschadigd. Maar een crisis heeft vaak ook een zuiverende werking. Nu heeft Oostenrijk een van de strengste wijnwetten ter wereld

meer lezen
Oostenrijk
Wijnsoort
witte wijn (7) rode wijn (2) rosé (1)
Land
Top resultaten
Frankrijk (92) Italië (82) Duitsland (51) Spanje (34) Zuid-Afrika (23)
Van A tot Z
Argentinië (6) Australië (18) Chili (4) Duitsland (51) Frankrijk (92) Ghana (1) Greece (1) Italië (82) Japan (1) Lebanon (1) Nieuw-Zeeland (12) Oostenrijk (10) Portugal (5) Roemenië (1) Spanje (34) Verenigde Staten (19) Zuid-Afrika (23) Zweden (1)
Regio
Neder-Oostenrijk (3) Burgenland (3) Steiermark (2) Wachau (1) Kremstal (1)
Druivensoort
Top resultaten
grüner veltliner (4) blaufränkisch (2) sauvignon blanc (2) zweigelt (1) sankt laurent (1)
Van A tot Z
blaufränkisch (2) grüner veltliner (4) pinot blanc (1) sankt laurent (1) sauvignon blanc (2) zweigelt (1)
Wijnstijl
Top resultaten
fruitig (6) fris (5) elegant (4) mineraal (3) complex (2)
Van A tot Z
complex (2) elegant (4) evenwichtig (1) fris (5) fruitig (6) krachtig (1) mineraal (3)
Food Match
Top resultaten
Vis (4) Aziatisch eten (3) Gevogelte (3) Gegrilde vis (2) Zeevruchten (2)
Van A tot Z
Antipasti (1) Aperitief (1) Asparagus (1) Aziatisch eten (3) Charcuterie (1) Gegrilde groenten (1) Gegrilde vis (2) Gevogelte (3) Groenten (1) Lamsvlees (1) Pasta (1) Salade (1) Varkensvlees (1) Vis (4) Wild (1) Zeevruchten (2)
Wijngoed
Top resultaten
Weingut Jordan (2) Sattlerhof (2) Weingut Hermann Moser (1) Weingut Familie Strehn (1) Weinbau Mathias Jalits (1)
Van A tot Z
Alwin Jurtschitsch (1) Domäne Wachau (1) Prieler (1) Sattlerhof (2) Weinbau Mathias Jalits (1) Weingut Familie Strehn (1) Weingut Hermann Moser (1) Weingut Jordan (2)
Prijs
€10 tot €20 (8) €20 tot €30 (1) €30 tot €50 (1)
10 Producten
 • Wine Enthusiast - 93
Prieler Pinot Blanc Leithaberg 2018
Pinot Blanc Leithaberg 2018
Prieler
witte wijn • Oostenrijk • Burgenland
 • Falstaff - 91
Weingut Hermann Moser Grüner Veltliner 'Karmeliter' Kremstal 2019
Grüner Veltliner 'Karmeliter' Kremstal 2019
Weingut Hermann Moser
witte wijn • Oostenrijk • Kremstal
 • exclusive_nl
Domäne Wachau Grüner Veltliner Federspiel 'Loiben' 2019
Grüner Veltliner Federspiel 'Loiben' 2019
Domäne Wachau
witte wijn • Oostenrijk • Wachau
 
 • Falstaff - 97
 • wine_of_the_week_nl
Sattlerhof Ried Kranachberg Sauvignon Blanc Südsteiermark Große Lage 2017
Ried Kranachberg Sauvignon Blanc Südsteiermark Große Lage 2017
Sattlerhof
witte wijn • Oostenrijk • Steiermark
 • Vinaria - 5
Weingut Jordan Grüner Veltliner 'Pulkau' Weinviertel 2019
Grüner Veltliner 'Pulkau' Weinviertel 2019
Weingut Jordan
witte wijn • Oostenrijk • Neder-Oostenrijk
 • Falstaff - 92
Sattlerhof Sauvignon Blanc Südsteiermark 2019
Sauvignon Blanc Südsteiermark 2019
Sattlerhof
witte wijn • Oostenrijk • Steiermark
 • bio_generic_nl
Jurtschitsch Grüner Veltliner 'Grashüpfer' 2019 - bio
Grüner Veltliner 'Grashüpfer' 2019 - Bio
Alwin Jurtschitsch
witte wijn • Oostenrijk • Neder-Oostenrijk
 • best_of_show_nl
Weingut Jordan Zweigelt 'Rubin' Reserve 2017
Zweigelt 'Rubin' Reserve 2017
Weingut Jordan
rode wijn • Oostenrijk • Neder-Oostenrijk
 • Falstaff - 93
Jalits Blaufränkisch Eisenberg 'Reserve Szapary' Burgenland 2017
Blaufränkisch Eisenberg 'Reserve Szapary' Burgenland 2017
Weinbau Mathias Jalits
rode wijn • Oostenrijk • Burgenland
 • discovery_nl
Weingut Familie Strehn 'Seerosé' 2019
'Seerosé' 2019
Weingut Familie Strehn
rosé • Oostenrijk • Burgenland

Wijn uit Oostenrijk

Oostenrijk is een wijnbouwland met een zeer hoog kwaliteitsniveau en heeft het luxeprobleem de vraag nauwelijks te kunnen bedienen. Dat is niet altijd zo geweest. Een wijnschandaal in 1985 heeft het imago van de Oostenrijkse wijnen behoorlijk beschadigd. Maar een crisis heeft vaak ook een zuiverende werking. Nu heeft Oostenrijk een van de strengste wijnwetten ter wereld. In Oostenrijk wordt wijn waarschijnlijk al sinds vijfduizend jaar verbouwd. Maar sinds het einde van de 19e eeuw kan Oostenrijk tot de beste wijnlanden van de wereld worden gerekend. In Klosterneuburg werd in 1860 een van de eerste wijnbouwscholen ter wereld opgericht. Tegenwoordig is de school de oudste in haar soort. In de tijd daarna werden in de wijnbouwschool in Krems en in andere scholen veel beroemde wijnsoorten verbouwd, onder andere zweigelt en müller-thurgau. Het jaar 1985 is een zwarte bladzijde in de Oostenrijkse wijngeschiedenis. Men kwam erachter dat veel wijnmakers verboden stoffen toevoegden aan hun wijnen. Deze toevoegingen werden gebruikt om wijnen voller en zoeter te maken en meer body te geven. Het schandaal en als gevolg daarvan de directe vermindering van de afzet van Oostenrijkse wijnen zorgde voor een verandering. Een jaar na het schandaal werd de strengste wijnwetgeving ter wereld in Oostenrijk aangenomen. Tegenwoordig is Oostenrijkse wijn heel populair.

De wijnbouwgebieden van Oostenrijk

Het land levert met zijn vier hoofdwijnbouwgebieden Neder-Oostenrijk, Burgenland, Steiermark en Wenen een grote hoeveelheid eersteklas wijnen. In Neder-Oostenrijk ligt de Wachau, internationaal de meest bekende regio met voortreffelijke Rieslings en grüner veltliners. Hier is ook de wijnregio Carnuntum te vinden, met rode wijnen gemaakt uit zweigelt en blaufränkische druiven en hier ligt het Weinviertel, het centrum van de grüner veltliner. Burgenland blinkt aan de ene kant uit in krachtige rode wijnen gemaakt van de blaufränkisch en de sankt laurent die worden aangevuld met internationale druivensoorten. Aan de andere kant is Burgenland een van de weinige grote zoete wijnregio’s ter wereld. Ook droge chardonnays hebben een hoge kwaliteit. Steiermark is internationaal gezien vooral bekend door de sauvignon blanc, die daar wijnen van wereldklasse voortbrengt. Maar ook soorten als muskatteller, chardonnay, traminer en de witte Bourgondische wijnen moeten in acht worden genomen. De schilcher roséwijn is bovendien een lokale specialiteit. Als laatste komt nog Wenen, de enige grote stad met noemenswaardige wijnbouw. Wenen is beroemd geworden door ‘Gemischter Satz’, veel verschillende druivensoorten in een wijn. Wenen is natuurlijk ook een centrum van wijntoerisme.

Classificatie van Oostenrijkse wijnen

Het Oostenrijkse classificatiesysteem lijkt erg veel op het Duitse. Pas in 2009 werd in Oostenrijk een nieuwe wijnmarktverordening bepaald. In deze wijnwet worden onder andere de kwaliteitsniveaus vastgelegd. Een wijziging in de wet was de benaming voor wijnen zonder herkomstaanduiding. Vroeger werden ze bijvoorbeeld als landwijnen verkocht, maar tegenwoordig worden ze gewoon wijn genoemd. Het volgende niveau zijn wijnen met geschützter geographischer Angabe (beschermde geografische aanduiding), kort g.g.A . Ze worden landwijnen genoemd en bezitten een restsuikergehalte van 14 °KMW (Klosterneuburger mostgewicht). Omgerekend naar het Duitse systeem zou dat 68° Oechsele (afgekort Oe) zijn. De druiven die voor wijnen met een geschützter geographischer Angabe gebruikt worden, moeten voor 100% uit het eigen wijnbouwgebied afkomstig zijn. Er mogen alleen kwaliteitsdruiven worden gebruikt. Het derde niveau van het Oostenrijkse classificatiesysteem zijn wijnen met geschützter Ursprungsbezeichnung (beschermde herkomstaanduiding), afgekort g.U. Volgens de gemeenschappelijke marktverordening voor wijn in de EU behoren kwaliteitswijnen, predikaatwijnen en DAC-wijnen tot deze categorie. DAC is een aanduiding voor kwaliteitswijnen uit een bepaald gebied en staat voor ‘Districtus Austriae Controllatus’. Het systeem is gebaseerd op het Franse AOC-systeem. Van de 16 wijnbouwregio’s in het kleine Alpenland hebben er 9 de DAC-aanduiding. Onder de categorie kwaliteitswijnen vallen ‘Qualitätswein’ en ‘Kabinett’. Predicaatwijnen worden in zeven predicaten onderverdeeld. Ze zijn deels gebaseerd op het Duitse systeem en deels hebben ze typische Oostenrijkse aanduidingen. Welk niveau het predicaat heeft, hangt af van het mostgewicht. Het laagste mostgewicht heeft de spätlese met 19 °KMW (94° Oe), gevolgd door Auslese, Eiswein, Strohwein, Beerenauslese, Ausbruch en Trockenbeerenauslese.

Druivensoorten in Oostenrijk

Oostenrijk is een land van witte wijn. Tweederde van de totale wijnbouwgrond is beplant met witte druivensoorten. Maar eenderde is beplant met rode druiven. Het totale wijnbouwgebied is 46.000 hectare en ligt in het oosten van het Alpenland. 30% van de wijnbouwgrond bestaat uit grüner veltliner. De druivensoort is een Oostenrijkse specialiteit en groeit op 13.500 hectare grond. Maar de soort wordt wel steeds minder verbouwd. Franse druivensoorten als merlot of sauvignon blanc worden daarentegen meer verbouwd. Ook het wijnbouwgebied van de zweigelt wordt groter. Op de druivensoortenranking van Oostenrijk staat hij op de tweede plaats. De derde plaats is voor een bijna nooit in Oostenrijk verbouwde wijnsoort: de welschriesling. Dit is geen familie van de Duitse rieslings, maar het is wel een lichte, fruitige en frisse wijn. De vierde plaats is voor de blaufränkisch, in Duitsland beter bekend als de lemberger. Daarna komt de müller-thurgau, weißburgunder en de riesling. Op plaats acht staat de portugieser en daarna komen de beide Franse witte wijnsoorten chardonnay en sauvignon blanc die steeds populairder worden. Een Oostenrijkse specialiteit is de Gemischte Satz. Meerdere druivensoorten worden samen verbouwd en gevinificeerd. Voor de witte Gemischte Satz worden verschillende druivensoorten gebruikt. Bijvoorbeeld grüner veltliner, chardonnay, welschriesling, riesling, gewürztraminer, grauburgunder of weißburgunder.

De beroemde wijngoederen in Oostenrijk

Wie de veelzijdigheid van rode en witte wijnen op wereldniveau wil beleven, moet de naam Domäne Wachau uit Neder-Oostenrijk onthouden. Tot 2008 heette dit nog “Freie Weingärtner Wachau“. De eigenaar Roman Horvath is een van de drie Oostenrijkers die de begeerde titel Master of Wine draagt. Verder zijn hier het jonge wijngoed Jurtschitsch, dat scoort met een biodynamisch proces, F.X. Pichler en Stift Göttweig goed. In Burgenland zijn niet alleen unieke Botrytis-wijnen, maar ook een aantal fascinerende wijnmakers te vinden, zoals: Claus Preisinger, Weingut Nittnaus, Kracher, Prieler en Paul Achs. Ook de vereniging Pannobile moet opgemerkt worden. In de warmste Oostenrijkse wijnregio, Steiermark, hebben de wijngoederen Tement, Gross, Polz, Sabathi en Wohlmuth een uitstekende naam. In het noordwestelijk gelegen Wenen zijn de belangrijkste namen Cobenzl, Edlmoser, Mayer, Wieninger en Zahel.