Op het gebied van wijnbouw is Nieuw-Zeeland een laatbloeier. Tot ver in de jaren ‘70 bestonden er nauwelijks noemenswaardige Nieuw-Zeelandse wijnen. Pas in de jaren ‘80 werd wijn uit Nieuw-Zeeland internationaal bekender. Halverwege de jaren ‘80 veroorzaakte een legendarische proeverij met Nieuw-Zeelandse wijnen in Londen een plotselinge doorbraak. Inmiddels heeft wijn uit Nieuw-Zeeland een vast plaatsje in de harten van de wijnliefhebbers.
meer lezenOp het gebied van wijnbouw is Nieuw-Zeeland een laatbloeier. Tot ver in de jaren ‘70 bestonden er nauwelijks noemenswaardige Nieuw-Zeelandse wijnen. Pas in de jaren ‘80 werd wijn uit Nieuw-Zeeland internationaal bekender. Halverwege de jaren ‘80 veroorzaakte een legendarische proeverij met Nieuw-Zeelandse wijnen in Londen een plotselinge doorbraak. Inmiddels heeft wijn uit Nieuw-Zeeland een vast plaatsje in de harten van de wijnliefhebbers. In het bijzonder de tot beroemdheid uitgegroeide Nieuw-Zeelandse sauvignon blanc. Maar wijn uit Nieuw-Zeeland heeft nu meer te bieden. Aan de ene kant witte wijnen die uit chardonnay en riesling worden gevinificeerd, aan de andere kant de rode wijnen ... naast cabernet sauvignon, merlot en syrah is vooral de pinot noir een druivensoort die serieus moet worden genomen. Bovendien zijn er steeds meer prima drinkbare mousserende wijnen uit Nieuw-Zeeland. Het is de moeite waard het hele wijnland Nieuw-Zeeland te leren kennen en niet alleen de sauvignon blanc van Cloudy Bay. Hoewel dit nog altijd de grote ster van de Nieuw-Zeelandse wijn is.
Doordat Nieuw-Zeeland uit twee grote eilanden bestaat: het Zuidereiland en het Noordereiland, zijn er automatisch twee verschillende wijnbouwgebieden. Op het Noordereiland zijn vooral Hawkes Bay, Gisborne, Wairapara met Martinsborough en Matakana (een deelregio van Auckland) van belang. Hawkes Bay is een van de weinige regio’s voor Nieuw-Zeelandse wijn, waar de bordeaux-druivensoorten cabernet sauvignon en merlot volledig rijpen en zelfs de syrah wordt hier echt goed. Uit Wairapara komt Nieuw-Zeelandse pinot noir van hoge kwaliteit en ook chardonnay en sauvignon blanc voelen zich hier thuis. Ook in Gisborne voelt de chardonnay zich op zijn gemak. Op het Zuidereiland bevindt zich Nieuw-Zeelands beroemdste regio: Marlborough, die ook tegelijkertijd de grootste Nieuw-Zeelandse wijnregio is. Hier komen enkele van de beste witte wijnen van de wereld vandaan die uit sauvignon blanc, chardonnay of riesling zijn gevinificeerd. Ook de pinot noir wordt steeds beter. In Central Otago en Nelson zijn veel kleine wijngoederen te vinden. Ook in Waipara en Canterbury zijn goede wijnen te vinden.
De grote geografische afstand heeft ertoe geleid dat niet alle belangrijke wijnproducenten uit Nieuw-Zeeland in gelijke mate bekend zijn. Vaak is het de importeur die er voor zorgt dat de naam bij ons bekendheid krijgt. Het beste voorbeeld daarvan is zonder meer Cloudy Bay. Maar ook Babich, Clos Henri, Craggy Range, Mud House, Nautilus, Nobilo, Selaks, Sileni Villa Maria en Waipara Hills zijn geen onbekenden. Als Nieuw-Zeelandse topproducenten gelden verder Bell Hill, Churton, Destiny Bay, Dry River, Esl Valley, Felton Road, Fromm, Greenhough, Hans Herzog, Hunter's, Kumeu River Providence, Ata Rangi, Te Mata en Millton.