Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min

Neder-Oostenrijk

Neder-Oostenrijk is qua oppervlak de grootste deelstaat van Oostenrijk en tegelijkertijd ook degene die de meeste wijnen produceert. Uit archeologische vondsten blijkt dat al sinds ongeveer 4000 jaar wijn verbouwd wordt in Neder-Oostenrijk. De druiven staan op ongeveer 30.000 hectare wijnbouwgrond. In de handen van de topwijnmakers van Neder-Oostenrijk ervaren ze oeroude wijnbouwtraditie en innovatieve methodes.

meer lezen
Neder-Oostenrijk
Wijnsoort
witte wijn (2) rode wijn (2)
Land
Oostenrijk (4)
Regio
Top resultaten
Toscane (52) Rhône (36) Pfalz (33) Champagne (25) Puglia (21)
Van A tot Z
Abruzzo (6) Alentejo (1) Alto Adige (2) Andalusië (2) Aragón (1) Azpitia (1) Baden (4) Bairrada (2) Barossa Valley (5) Baskenland (1) Batroun (1) Beaujolais (6) Bierzo (3) Bordeaux (21) Botrivier (1) Bourgondië (6) Breede River Valley (1) Burgenland (3) Cahors (1) Caithness (1) Calabrië (1) Californië (21) Campanië (8) Castilië-La Mancha (4) Catalonië (3) Central Otago (1) Champagne (25) Coastal Region (2) Constantia (2) Côtes de Gascogne (1) Dão (2) Douro (5) Durbanville (1) Elzas (4) Emilia-Romagna (3) Franken (3) Franschhoek (1) Friuli-Venezia Giulia (4) Galicië (3) Hawke's Bay (5) Kamptal (2) Kremstal (2) Languedoc (9) Lazio (2) Lechinta (3) Loire (9) Lombardije (6) Malleco (1) Mallorca (1) Marlborough (16) McLaren Vale (1) Mehedinți (1) Mendoza (6) Moezel (9) Moezel-Saar-Ruwer (2) Monterey (1) Murcia (4) Navarra (2) Neder-Oostenrijk (4) Nelson (1) Neusiedler Meer (2) Normandie (2) Pfalz (33) Piëmont (17) Priorat (1) Provence (5) Puglia (21) Rheingau (3) Rheinhessen (12) Rhône (36) Ribeira Sacra (1) Ribera del Duero (8) Rioja (19) Robertson (2) Roussillon (2) Rueda (3) San Juan (1) Sicilië (8) Sierra de Gredos (1) Stellenbosch (18) Stiermarken (4) Swartland (2) Tokaij (3) Toro (3) Toscane (52) Trentino - Zuid-Tirol (6) Umbrië (1) Valle de Maipo (1) Valle de Uco (10) Valle del Maule (2) Venetië (17) Victoria (4) Vin de France (1) Vinho Verde (1) Wachau (3) Washington State (4) West Australië (4) West-Kaap (4) Zuid-Australië (5) Zuid-Stiermarken (2)
Druivensoort
grüner veltliner (2) sankt laurent (1) zweigelt (1)
Wijnstijl
fruitig (3) fris (2) elegant (2) complex (1)
Food Match
Top resultaten
Gevogelte (2) Vis (2) Charcuterie (1) Pasta (1) Gesmoord vlees (1)
Van A tot Z
Charcuterie (1) Gesmoord vlees (1) Gevogelte (2) Pasta (1) Pittige kaas (1) Vis (2)
Wijngoed
Alwin Jurtschitsch (2) Weingut Jordan (1) Johanneshof Reinisch (1)
Prijs
€8 tot €10 (1) €10 tot €20 (2) Meer dan €50 (1)
Neder-Oostenrijk
Filters verwijderen
4 Producten
  • exclusive_nl
'12 flessen pakket' Grüner Veltliner 'Grashüpfer' 2020 - Bio
'12 flessen pakket' Grüner Veltliner 'Grashüpfer' 2020 - Bio
Alwin Jurtschitsch
witte wijn • Oostenrijk • Neder-Oostenrijk
 
  • exclusive_nl
Jurtschitsch Grüner Veltliner 'Grashüpfer' 2020 - Bio
Grüner Veltliner 'Grashüpfer' 2020 - Bio
Alwin Jurtschitsch
witte wijn • Oostenrijk • Neder-Oostenrijk
  • Wine Enthusiast - 94
Johanneshof Reinisch St. Laurent Ried Frauenfeld Thermenregion 2017
St. Laurent Ried Frauenfeld Thermenregion 2017
Johanneshof Reinisch
rode wijn • Oostenrijk • Neder-Oostenrijk
  • best_of_show_nl
Weingut Jordan Zweigelt 'Rubin' Reserve 2017
Zweigelt 'Rubin' Reserve 2017
Weingut Jordan
rode wijn • Oostenrijk • Neder-Oostenrijk

Neder-Oostenrijk

Neder-Oostenrijk is qua oppervlak de grootste deelstaat van Oostenrijk en tegelijkertijd ook degene die de meeste wijnen produceert. Uit archeologische vondsten blijkt dat al sinds ongeveer 4000 jaar wijn verbouwd wordt in Neder-Oostenrijk. De druiven staan op ongeveer 30.000 hectare wijnbouwgrond. In de handen van de topwijnmakers van Neder-Oostenrijk ervaren ze oeroude wijnbouwtraditie en innovatieve methodes. De veelzijdigheid van Neder-Oostenrijk is ook weer terug te zien in de acht verschillende wijngebieden: Wachau, Kremstal, Kamptal, Traisental, Wagram, Weinviertel, Carnuntum en de thermenregio Wienerwald. Geografisch gezien ligt Neder-Oostenrijk tussen Tschechië in het noorden (tussen Südböhmen en Südmähren), Slowakije in het noordoosten en van het zuidoosten naar het westen grenst het aan Burgenland, Steiermark en Opper-Oostenrijk. In het midden grenst Neder-Oostenrijk aan de hoofdstad Wenen. De deelstaat is naast zijn wijn ook bekend door zijn biologische en culturele toerisme. Je kunt hier kiezen tussen een bezoek aan de Oostalpen (ook ‘Weense Alpen’ genoemd), aan talrijke, historisch indrukwekkende stichten, kloosters en sloten of aan de wijnkelders die eeuwen geleden in de zachte lössbodems gegraven werden. De kruidig-peperige witte druivensoort grüner veltliner is typisch voor Neder-Oostenrijk. Daarnaast is het Neder-Oostenrijk gelukt van de Oostenrijkse riesling een internationaal bekende kwaliteitswijn te maken. De autochtone rode druivensoorten zierfandler en rotgipfler, die in de thermenregio rondom Gumpoldskirchen groeien, zijn uniek.

Wijnen uit Neder-Oostenrijk

De bekendste regio is de Wachau, die ook ver buiten de grenzen van Oostenrijk bekend staat om uitstekende wijnen. In het jaar 2000 kreeg dit unieke rivierlandschap de titel ‘cultuurlandschap Wachau’. Daarmee kwam dit gebied tussen Melk en Krems aan de Donau op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Vooral de grüner veltliner groeit hier langs de Donau op de steile oergesteentegrond. Witte wijnen van de Wachau worden volgens de richtlijnen van de VINEA WACHAU in drie categorieën ingedeeld: de lichte en geurende Steinfeder, de traditioneel droge Federspiele en de edele Smaragde vanaf 12,5 vol.-%. Een van de grootste en bekendste wijnbouwbedrijven is de Domäne Wachau (tot 2008 als Freie Weingärtner Wachau bekend). De kwaliteitscoöperatie, die zich alleen specialiseert in het maken van topwijnen , bewerkt ongeveer 440 hectare in het wereldcultuurerfgoed Wachau , onder andere op de percelen Achleiten, Kollmitz, Loibenberg of 1000-Eimerberg. Niet ver van het wijnbouwgebied Wachau liggen het Kremstal en het Kamptal. Ook hier zijn zowel de kruidige grüne veltliner als de mineralische riesling te vinden. In het Kamptal, dat veel vulkanische bodems heeft, ligt ook Oostenrijks bekendste wijnmuseum genaamd ‘Loisium’. Het wijngoed Jurtschitsch is daar ook gevestigd. Dit wijngoed verbindt traditie en moderniteit met elkaar en produceert uitstekende wijnen. De jonge wijnmaker Alwin Jurtschitsch doet samen met zijn partner Stefanie Hasselbach aan biodynamische wijnbouw en produceert grüner veltliner en zweigelt van de hoogste kwaliteit. Het Weinviertel is het grootste wijnbouwgebied van Oostenrijk en is vooral door de peperige grüne veltliners bekend bij wijnkenners buiten Oostenrijk. Zoals de naam al doet vermoeden, draait in het Weinviertel alles om wijn. Talloze idyllische wijnhuizen en authentieke wijnbars nodigen u uit om langs de wijnstraat van het Weinviertel te wandelen. Deze straat is met 830 km lengte bovendien een van de langste wijnstraten ter wereld. Het is de moeite waard hier een kijkje te nemen.

Wijngoederen uit Neder-Oostenrijk

Uit de wereldwijd bekende wijnregio Wachau komen enkele van de beste wijnen van Oostenrijk. Deze worden gemaakt door topwijnmakers als Alzinger, J. Donabaum, Domäne Wachau (tot 2008 Freie Weingärtner Wachau), F. Hirtzberger, Högl, J. Jamek, E. Knoll, Lagler, Nikolaihof, F. X. Pichler, R. Pichler F. Prager, Schmelz en Wess. In het Kremstal maken oenologen als Buchegger, Malat, S. Moser, Nigl, Salomon-Undhof, Stagård, Stift Göttweig en wijngoed Stadt Krems topwijnen. Het DAC Kamptal blinkt uit met volle en weelderige grüner veltliners en rieslings net als zijn top-wijnmakers Angerer, G. Brandl, W. Bründlmayer, Ehn, Eichinger, Hiedler, Hirsch, Jurtschitsch, F. Loimer, Rabl, Schloss Gobelsburg en Steininger. Het Traisental omvat ongeveer 700 hectare wijnbouwgrond ten zuiden van Krems aan de Donau en hier werken Huber en Neumayer succesvol aan droge witte wijnen die lijken op wijnen uit de Wachau. Ten westen van Wenen ligt het wijnbouwgebied Wagram, waarin de belangrijke wijnplaats Klosterneuburg ligt. In de Wagram horen Ehmoser, Fritsch, Stift Klosterneuburg, Leth, Bernhard Ott, Wimmer-Czerny en R. Zimmermann tot de besten van hun regio. De frisse witte wijnen van het Weinviertel kunt u het beste bij Bauer, J. Diem, Graf Hardegg, Gruber, Pfaffl, Schwarzböck, Weinrieder en Zull kopen. De wijnregio Carnuntum is bekend door zijn goede rode wijnen gemaakt van st.laurent. Hier zijn de wijnmakers Glatzer, Grassl, G. Markowitsch, Muhr-Van der Niepoort, Netzl, Pittnauer en Wiederstein aan te bevelen. De thermenregio biedt naast warme waterbronnen ook voortreffelijk rode wijnen van autochtone druivensoorten als zierfandler (die door een verwisseling ook de Californische zinfandel zijn naam gaf), rotgipfler en st. laurent. Hier zijn de goede wijnmakers: Alphart, Biegler, Fischer, Johanneshof Reinisch, Schafler, Spätrot-Gebelshofer, Stadlmann en Zierer.