Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min

Wijn uit de Moezel regio

De regio Moezel, waar ook de zijrivieren Saar en Ruwer bij horen, is een van de bekendste wijnbouwgebieden in Duitsland en hier komen ook een aantal uitstekende riesling-wijnen vandaan. Er is meer dan 9000 hectare wijnbouwgrond, waarvan bijna 60% riesling is. Wijnen uit de Moezel zijn er in veel verschillende soorten. Enerzijds zijn er nog altijd de goedkope wijnen met een twijfelachtige herkomstaanduiding.

meer lezen
Moezel
Wijnsoort
witte wijn (2) sterke drank (1)
Land
Duitsland (3)
Regio
Top resultaten
Toscane (31) Rhône (27) Pfalz (23) Champagne (21) Rioja (13)
Van A tot Z
Abruzzo (6) Alentejo (1) Alto Adige (1) Baden (6) Bairrada (1) Barossa Valley (6) Basilicata (1) Beaujolais (4) Bordeaux (12) Bourgondië (7) Breede River Valley (1) Burgenland (2) Calabrië (1) Calatayud (1) Californië (10) Campanië (6) Canberra, Australian Capital Territory (1) Castilië-La Mancha (3) Catalonië (2) Central Otago (1) Champagne (21) Clare Valley (1) Coastal Region (1) Colchagua Valley (1) Constantia (2) Corsica (1) Côtes de Gascogne (2) Dão (1) Douro (5) Durbanville (1) Elgin (1) Elzas (2) Emilia-Romagna (1) Kamptal (1) Languedoc (6) Lechinta (1) Loire (8) Lombardije (1) Marche (1) Marlborough (6) Martinborough (2) McLaren Vale (1) Mendoza (5) Moezel (3) Murcia (1) Nahe (1) Neder-Oostenrijk (2) Nelson (2) Normandie (2) North Karelia (1) Overberg (1) Pfalz (23) Piëmont (5) Provence (3) Puglia (10) Rheingau (6) Rheinhessen (6) Rhône (27) Ribera del Duero (3) Rioja (13) Roussillon (5) Santa Barbara (1) Sicilië (3) South Eastern Australia (1) Steiermark (2) Stellenbosch (9) Südburgenland (1) Swartland (1) Tasmania (1) Tokaij (1) Toro (5) Toscane (31) Trentino - Zuid-Tirol (2) Tukuma Novads (1) Umbrië (2) Valle Central (2) Valle de Maipo (2) Valle de Uco (3) Valle del Maule (1) Venetië (11) Victoria (2) Vin de France (2) Vinho Verde (2) Vino de Pago (1) Wachau (2) Washington State (5) West Australië (3) West-Kaap (3) Zuid-Australië (8) Zuid-west (2)
Druivensoort
riesling (2)
Wijnstijl
complex (2) mineraal (1) krachtig (1) fris (1)
Food Match
Vis (2) Digestif (1) Asparagus (1) Aziatisch eten (1) Gevogelte (1)
Wijngoed
Weingut Carl Loewen (1) Weingut Josef Milz (1) Vallendar (1)
Prijs
€10 tot €20 (2) €30 tot €50 (1)
3 Producten
  • tipp_nl
Weingut Josef Milz Riesling Großes Gewächs 'Felsenkopf' Mosel 2018
Riesling Großes Gewächs 'Felsenkopf' Mosel 2018
Weingut Josef Milz
witte wijn • Duitsland • Moezel
  • James Suckling - 95
Carl Loewen Riesling Spätlese Erste Lage 'Laurentiuslay' 2018
Riesling Spätlese Erste Lage 'Laurentiuslay' 2018
Weingut Carl Loewen
witte wijn • Duitsland • Moezel
  • limited_nl
Vallendar 'Haselnuss Piemont' - 0,5 l
'Haselnuss Piemont'- 0,5 l
Vallendar
sterke drank • Duitsland • Moezel

Wijn uit de Moezel regio

De regio Moezel, waar ook de zijrivieren Saar en Ruwer bij horen, is een van de bekendste wijnbouwgebieden in Duitsland en hier komen ook een aantal uitstekende riesling-wijnen vandaan. Er is meer dan 9000 hectare wijnbouwgrond, waarvan bijna 60% riesling is. Wijnen uit de Moezel zijn er in veel verschillende soorten. Enerzijds zijn er nog altijd de goedkope wijnen met een twijfelachtige herkomstaanduiding. Anderzijds zijn er zowel droge als zoete rieslings, die tot de beste van de wereld behoren. Bij de edelzoete Moezelwijnen spelen natuurlijk vooral Auslese,Beerenauslese, Trockenbeerenauslese en Eisweine de belangrijkste rol. Bij de droge wijnen zijn de categorieën Kabinett en Spätlese meer op de voorgrond gaan staan. Verder is er nog een categorie ‘feinherb’ (halfdroog) als benaming voor Moezelwijnen, die met een hoger restsuikergehalte afgevuld worden en door hun zoet-zure spel eerder een bittere indruk in de mond achterlaten. Het belangrijkste criterium voor de kwaliteit van de Moezelwijnen is de naam van de wijnmakers en het perceel waarop de wijn groeit.

De beroemde percelen van de Moezel

In een wijnbouwgebied dat zo noordelijk als de Moezel ligt, speelt het perceel een beslissende rol. Veel van de gebieden aan de Moezel, maar ook aan de Saar en Ruwer zijn duizelingwekkend steil, de wijnbouw is hierdoor extreem bewerkelijk. Maar de riesling die daar groeit, is zo fantastisch, dat het de moeite waard is. Aan de Midden-Moezel bevinden zich beroemde namen als Bernkasteler Badstube, Bernkasteler Doctor, Ürziger Würzgarten of de legendarische Wehlener Sonnenuhr om de bekendste namen maar op te noemen. Aan de Terrassenmoezel ligt met de Bremmer Calmont, het steilste wijngebied van Europa en met Winniger Röttgen en Winniger Uhlen twee andere bekende riesling-percelen. De Saar beschikt met de Scharzhofberg over een van de bekendste percelen, maar ook Saarburger Rauch, Seeriger Schloss Saarsteiner en Wiltinger Braune Kupp zijn gerenommeerde namen. Ook de Ruwer heeft beroemde percelen, want op Maximin Grünhäuser Abtsberg, Kaseler Nies‘chen en Eitelsbacher Karthäuserhofberg groeien druivensoorten van wereldklasseniveau.

De beroemde wijngoederen van de Moezel

Bij deze namen is kwaliteit gegarandeerd. Hier zijn altijd goede wijnen te vinden, van een eenvoudige riesling tot schandalig dure wijn van de veiling. Natuurlijk is deze lijst niet volledig, maar hij geeft een overzicht van de wijngoederen die al vele jaren aan de top staan. Voornamelijk en misschien wel de prominentste is Egon Müller - Scharzhof, die voor zijn ijswijnen al 1500 euro of meer per fles krijgt. Wie minder diep in de buidel wil tasten kan bij Fritz Haag, Schloss Lieser, Dr. Loosen, Martin Müllen en Clemens Busch terecht. Zij behoren tot de elite van de Moezel, de Saar en de Ruwer. Als nieuwkomers met goede en relatief goedkope wijnen gelden Immich-Batterieberg, A.J. Adam, wijngoed Knebel en de Lubentiushof.