Over de precieze herkomst van de grenache is niets bekend. Het is wel zeker dat de rode druivensoort zich in de Middeleeuwen in het Middellandse zeegebied verspreidde. Van de 12e tot de 16e eeuw heerste het koninkrijk Aragon over grote delen van het westelijke Middellandse zeegebied, van Spanje via Zuid-Frankrijk naar Sicilië.
meer lezenOver de precieze herkomst van de grenache is niets bekend. Het is wel zeker dat de rode druivensoort zich in de Middeleeuwen in het Middellandse zeegebied verspreidde. Van de 12e tot de 16e eeuw heerste het koninkrijk Aragon over grote delen van het westelijke Middellandse zeegebied, van Spanje via Zuid-Frankrijk naar Sicilië. Tijdens deze heerschappij groeide het wijnbouwgebied van grenache. In Spanje wordt de druif ook garnacha genoemd, in Portugal garnatxa en in Italië cannonau. De hoofdwijnbouwgebieden zijn Spanje en Frankrijk. In Spanje, waar de druivensoort garnacha genoemd wordt, heeft hij meer dan 86.000 hectare wijnbouwgrond. De garnacha is na tempranillo en bobal de derde belangrijkste rode druivensoort in Spanje. Het gebied in Frankrijk is nog groter. Hier is meer dan 97.000 hectare met de soort beplant. Grenache is vooral populair in de Rhône. Grote grenachewijnen van de Rhône komen bijvoorbeeld uit Châteauneuf-du-Pape en Costières de Nîmes. Ze worden soms als blend met syrah verkocht, maar vaak ook als single grapewijn. Voor de Vin Doux Naturel is de grenache een belangrijk bestanddeel. Bij de Vin Doux Naturel horen wijnen zoals de Beaumes-de-Venise, Rivesaltes en Rasteau. Garnacha wordt ook in veel andere Europese landen en de hele wereld verbouwd. Bijvoorbeeld in Italië, Griekenland, Israël, Zuid-Afrika, Chili, Australië en de VS. Alleen al in Californië is 3000 hectare grond met de soort beplant.