Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min

Wijn uit Franken

Franken is een van de bekendste en oudste wijnbouwgebieden van Duitsland. Al in de achtste eeuw deden monniken daar aan wijnbouw. Tegenwoordig is het gebied ongeveer 6.100 ha groot en daarvan is 81% met witte druiven beplant. De müller-thurgau neemt de meeste plaats in beslag en daarna de silvaner. De bacchus is de derde meest populaire druivensoort van Franken.

meer lezen
Franken
Wijnsoort
Land
Regio
Top resultaten
Toscane (48) Pfalz (41) Rhône (36) Puglia (23) Piëmont (23)
Van A tot Z
Abruzzo (9) Alto Adige (3) Andalusië (2) Aragón (1) Baden (7) Bairrada (2) Barossa Valley (8) Baskenland (3) Batroun (2) Beaujolais (4) Bekaa Valley (1) Bierzo (8) Bordeaux (20) Botrivier (1) Bourgondië (4) Burgenland (5) Cachapoal Valley (2) Calabrië (1) Calatayud (1) Californië (20) Campanië (13) Cape South Coast (1) Casablanca Valley (2) Castilië-La Mancha (6) Catalonië (1) Champagne (16) Coastal Region (1) Colchagua Valley (3) Constantia (1) Dão (1) Douro (8) Durbanville (3) Elgin (2) Elzas (2) Emilia-Romagna (4) Franschhoek (1) Friuli-Venezia Giulia (6) Galicië (3) Gardameer (1) Hawke's Bay (2) Hemel-en-Aarde (1) Jumilla (1) Kamptal (2) Kefalonia (1) Klein River (1) Korčula (1) Kremstal (8) Languedoc (14) Latium (1) Lazio (2) Levante (1) Lissabon (1) Loire (11) Lombardije (5) Macedonië (1) Mallorca (1) Marlborough (15) Martinborough (2) McLaren Vale (5) Mendoza (6) Mittelrhein (1) Moezel (15) Moezel-Saar-Ruwer (2) Montsant (1) Murcia (3) Nahe (8) Navarra (4) Neder-Oostenrijk (7) Nelson (3) Neusiedler Meer (2) Ning Xia (1) Normandie (2) Paarl (1) Pfalz (41) Piëmont (23) Priorat (2) Provence (9) Puglia (23) Rheingau (12) Rheinhessen (16) Rhône (36) Ribera del Duero (6) Rioja (13) Robertson (1) Roussillon (11) Santa Barbara (1) Sardegna (1) Sicilië (10) Sierra de Gredos (2) Sonoma Valley (1) Ștefan Vodă (1) Stellenbosch (11) Stiermarken (7) Südburgenland (1) Swartland (1) Szekszárd (1) Tokaij (2) Toro (2) Toscane (48) Trentino - Zuid-Tirol (1) Valle de Uco (7) Valle del Maule (2) Venetië (15) Victoria (5) Vinho Verde (2) Wachau (2) Walker Bay (1) Washington State (7) Wellington (1) West Australië (10) West-Kaap (7) Württemberg (2) Zuid-Australië (9) Zuid-Stiermarken (3)
Druivensoort
Wijnstijl
Food Match
Wijngoed
Prijs
Geen filter geselecteerd
0 Producten

Wijn uit Franken

Franken is een van de bekendste en oudste wijnbouwgebieden van Duitsland. Al in de achtste eeuw deden monniken daar aan wijnbouw. Tegenwoordig is het gebied ongeveer 6.100 ha groot en daarvan is 81% met witte druiven beplant. De müller-thurgau neemt de meeste plaats in beslag en daarna de silvaner. De bacchus is de derde meest populaire druivensoort van Franken. In de wijngaarden van Franken zijn ook riesling, weißburgunder, grauburgunder, kerner, scheurebe en rieslaner te vinden. Voor rode wijnen zijn de druivensoorten spätburgunder, frühburgunder en domina het populairst. In plaats van de Bocksbeutel, de traditionele wijnflesvorm in Franken, wordt steeds vaker de Rijnfles (Schlegelflasche) gebruikt. Wijn uit Bourgondië wordt vaak in de daarbij passende Bourgogneflessen gebotteld. Maar wat (bijna) alle flessenvormen gemeen hebben, is dat ze allemaal een schroefdop hebben. Nog maar een paar wijnmakers in Churfranken gebruiken de traditionele kurken. Vroeger werden wijnen met een restsuikergehalte van minder dan de helft van het voorgeschreven gehalte voor droge wijnen gevinificeerd. Tegenwoordig worden deze wijnen steeds fruitiger en verfijnder.

De beroemde percelen van Franken

In de regio Franken worden de drie gebieden Mainviereck, Maindreieck en Steigerwald in 24 grote percelen verdeeld en deze worden weer in 223 enkele percelen onderverdeeld. De Würzburger Stein is het beroemdste perceel in Franken. Dit is het grootste enkele perceel in Duitsland. Bürgerspital, Juliusspital en de Staatliche Hofkeller delen het perceel Stein. Het wijngoed am Stein – Ludwig Knoll en het wijngoed Reiss hebben ook kleine percelen. In het midden van de Stein ligt het enkele perceel Stein-Harfe. Dit is in bezit van Bürgerspital. Het derde perceel in Würzburg is de Würzburger Innere Leiste. Op het grote perceel Kirchberg in de regio Maindreieck groeien op Volkacher Karthäuser, Volkacher Ratsherr en Escherndorfer Lump uitstekende witte druivensoorten. Bij de regio Maindreieck horen ook het grote perceel Ölspiel met de Sommerhausener Steinbach, het grote perceel Ravensburg met de Thüngersheimer Johannisberg Freiberg & Rothlauf, het grote perceel Markgraf Babenberg met Frickenhausener kapellenberg Mönchshof en wijngoederen zonder grote percelen als Homburger Kallmuth. Ook in de regio Mainviereck liggen goede wijngoederen zonder grote percelen zoals Michelbacher Apostelgarten en Großheubacher Bischofsberg. Bij het grote perceel Schloßberg in de regio Steigerwald behoort de Rödelseer Küchenmeister tot de beste percelen. Het wijngoed Rudolf Fürst met eigenaar Paul Fürst krijgt ieder jaar de beste wijnen van de Bürgstätter Centgrafenberg, ook bekend onder de naam Hundsrück, en de Klingenberger Schlossberg. Tot de beste percelen met VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter) classificatie horen de Randersackerer Pfülben, Sonnenstuhl en Teufelskeller. Op de laatste heeft Bürgerspital ook een deel van zijn druiven staan. De bekendste wijnbouwgemeenten in de regio Steigerwald zijn Iphofen met de Iphöfer Julius-Echter Berg, de Iphöfer kronenberg en Castell met de Casteller Schlossberg.

De belangrijkste wijngoederen van Franken

Het wijngoed Rudolf Fürst hoort zeker tot de beste wijngoederen in Franken. Dat wijn uit Franken weer tot de beste van Duitsland behoort, is te danken aan Paul Fürst. Liefhebbers van witte wijnen als silvaner, moeten beslist de wijnen van de wijngoederen van Horst Sauer en Rainer Sauer proberen. De rieslings en silvaners van Bürgerspital en Juliusspital uit Würzburg ontvangen steeds weer topbeoordelingen. Echte aanraders zijn het wijngoed Reiss en het wijngoed Otmar Zang. Traditionele wijngoederen met een lange geschiedenis en uitstekende wijnen zijn het wijngoed Fürst Löwenstein en het Fürstlich Castell’sche Domänenamt. Verder zijn het wijngoed Fürst Luckert, wijngoed Alte Grafschaft, het wijngoed van de stad Klingenberg, wijngoed Stahl en wijngoed Weltener de moeite waard.