Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min
Wijnadvies voor bij vlees

Vlees

Wat zou een sappige biefstuk of lamspoot met mediterrane kruiden zijn zonder een goede rode wijn? Wat zou een Aziatisch kipgerecht of gegrild gevogelte met romige citroensaus zijn zonder een bijpassende witte wijn? De keuze is niet moeilijk, we laten u zien hoe het werkt!

  • Decanter - 95
Domaine de la Bêche 'Vieilles Vignes' Morgon 2019
'Vieilles Vignes' Morgon 2019
Domaine de la Bêche
rode wijn • Frankrijk • Beaujolais
 
  • Decanter - 97
Gandarada Dão Tinto 2019
Gandarada Dão Tinto 2019
Boas Quintas
rode wijn • Portugal • Dão
 
  • best_buy_nl
  • promotion_20p_nl
Hunter’s Wines Pinot Noir Marlborough 2018
Pinot Noir Marlborough 2018
Hunter’s Wines
rode wijn • Nieuw-Zeeland • Marlborough
  • Luca Maroni - 99
Tenuta Romana 'Soliditas' Supertuscan 2018
'Soliditas' Supertuscan 2018
Tenuta Romana
rode wijn • Italië • Toscane
  • grand_cru_nl
Château Vignot Saint-Émilion Grand Cru 2014
Saint-Émilion Grand Cru 2014
Château Vignot
rode wijn • Frankrijk • Bordeaux
  • Luca Maroni - 98
Ink'd 'Ink'd Red' Yecla 2018
'Ink'd Red' Yecla 2018
Ink'd
rode wijn • Spanje • Murcia
 
  • Robert Parker's Wine Advocate - 94
  • promotion_35p_nl
Bodega los Aljibes 'Selectus' 2007
'Selectus' 2007
Bodega Los Aljibes
rode wijn • Spanje • Castilië-La Mancha
  • Luca Maroni - 98
Boccantino Primitivo Susumaniello Salento 2019
Primitivo Susumaniello Salento 2019
Schenk Italia
rode wijn • Italië • Puglia
 
  • exclusive_nl
Domaine de la Cendrillon 'Trésor d'Occitan' Corbières 2020
'Trésor d'Occitan' Corbières 2020
Domaine de la Cendrillon
rode wijn • Frankrijk • Languedoc
  • exclusive_nl
Feudi di San Gregorio 'Feudi Studi Rosamilia' Taurasi 2016
'Feudi Studi Rosamilia' Taurasi 2016
Feudi di San Gregorio
rode wijn • Italië • Campanië
  • rarity_nl
Vinarte 'Prince Mircea' Fetească Neagră 2018
Vinarte 'Prince Mircea' Fetească Neagră 2018
Vinarte
rode wijn • Roemenië • Mehedinți
 
  • Luca Maroni - 98
  • promotion_24p_nl
Mezzatia 'Green Edition' Salento 2020
'Green Edition' Salento 2020
Mezzatia Vini
rode wijn • Italië • Puglia
  • James Suckling - 96
Giant Steps Applejack Vineyard Pinot Noir 2019
Applejack Vineyard Pinot Noir 2019
Giant Steps
rode wijn • Australië • Victoria
  • James Suckling - 93
Zuccardi Malbec Q Valle de Uco 2018
Malbec Q Valle de Uco 2018
Zuccardi
rode wijn • Argentinië • Valle de Uco
  • best_buy_nl
Boccantino Primitivo da uve leggermente appassite Salento 2019
Boccantino Primitivo da uve leggermente appassite Salento 2019
Schenk Italia
rode wijn • Italië • Puglia
  • Decanter - 96
Gerardo Cesari Bosan Valpolicella Ripasso Superiore 2017
Bosan Valpolicella Ripasso Superiore 2017
Cesari
rode wijn • Italië • Venetië
  • tipp_nl
Álvarez y Díez Verdejo 'Gorrión' Rueda 2020
Verdejo 'Gorrión' Rueda 2020
Bodegas Álvarez y Díez
witte wijn • Spanje • Rueda
 
  • Jeb Dunnuck - 94
Domaine Lafage Chardonnay 'Novellum' 2020
Chardonnay 'Novellum' 2020
Domaine Lafage
witte wijn • Frankrijk • Roussillon
  • Decanter - 96
Bodega Trus 'Vinos de Finca' Crianza Ribera del Duero 2018
'Vinos de Finca' Crianza Ribera del Duero 2018
Bodega Trus
rode wijn • Spanje • Ribera del Duero
 
  • Luca Maroni - 99
  • promotion_30p_nl
Mezzatia 'Blue Edition' Salento 2019
'Blue Edition' Salento 2019
Mezzatia Vini
rode wijn • Italië • Puglia
  • Decanter - 97
Château Lamartine 'Cuvée Particulière' Cahors 2018
'Cuvée Particulière' Cahors 2018
Château Lamartine
rode wijn • Frankrijk • Cahors
  • bestseller_nl
Flavabom 'Field-White' South Australia 2019
Flavabom 'Field-White' South Australia 2019
Byrne Vineyards
witte wijn • Australië • Zuid-Australië

Wijnadvies voor bij vlees

Door Oliver Bönsch - Wine in Black Sommelier


Rode wijnen

"Bij rood vlees hoort rode wijn!", Bijna iedereen heeft het gezegde al eens gehoord, maar als het gaat om de subtiliteiten van de verschillende soorten vlees, is men niet meer zo zeker gezien de enorme selectie en de soorten rode wijnen. Welke rode wijn bij welk soort vlees past, vindt u hier:

  • Rood vlees, zoals ossenhaas of biefstuk, werkt goed met volle rode wijnen.
  • Voor varkensvlees wordt een medium-bodied rode wijn aanbevolen.
  • Voor gevogelte en lam is het beste om lichtere rode of rosé te drinken.
  • Lamsschouder/-been harmonieert echter uitstekend met medium tot volle rode wijnen.
  • Wild en wild pluimvee zoals fazanten, kwartels of reeën gedragen zich als het lam en werken ook het beste met volle en medium-body rode wijnen

Witte wijnen

Het is geen geheim dat witte wijn goed is bij gevogelte, maar hier zijn ook veel meer combinaties mogelijk dan je zou denken:

  • Zelfs rood vlees harmonieert met witte wijn en bij voorkeur met mousserende wijn of sterke witte wijn (mogelijk Fassreifung)
  • Varkensvlees gaat daarentegen heel goed samen met volle witte wijn
  • Voor kalfsvlees wordt droge, fruitige witte wijn aanbevolen
  • Gevogelte harmonieert uitstekend met volle witte wijn

Andere beïnvloedende factoren:

  • Een sappige knapperige biefstuk en een glas rode wijn? Het kan niet beter! De intense roostaroma's, die ontstaan ​​tijdens het bakken, maken tanninerijke wijnen zachter en benadrukken hun fruitige tonen. Als de biefstuk gekruid is met chili of peper, zorg er dan voor dat de rode wijn droog en zuurder van smaak wordt.
  • Gestoofd vlees, toont echter vrij licht geroosterde aroma's waar de voorkeur gaat naar zure, minder tanninerijke rode wijnen, want terwijl ze harmoniëren met wijnzuur, benadrukken ze de tannines van de wijn. Wanneer het een erg stevig gerecht is, moet het tanninegehalte niet te hoog zijn.
  • Vet, rijk voedsel werkt het beste met volle rode en witte wijnen, zoals bijvoorbeeld bij gebonden sauzen en roomsauzen.
  • Bij gekookt vlees, zoals in bijvoorbeeld de Weense Tafelspitz, is het raadzaam om bij witte wijnen te blijven. Als het vlees een hoog vetgehalte heeft, zijn fruitige, minerale en zuurdere wijnen de beste keuze.

Algemene tips

  • À propos wijnzuur: Hoe zuurder het voedsel, hoe meer zuur er ook in de wijn moet zitten.
  • Nog een laatste tip voor degenen die het van pittig houden: hoe scherper de gerechten op smaak worden gebracht, hoe meer restzoet de wijn moet hebben.

De Wine in Black-Sommelier Oliver Bönsch

Oliver is via de hotelschool rechtstreeks in de wijnwereld gekomen en heeft zich uitgebreid geschoold als sommelier. Als je hem vraagt naar zijn favoriete wijnen, krijg je een verrassend antwoord: "Dat hangt af van wat ik eet." Dat is precies waar Oliver onverslaanbaar is: foodpairing, de perfecte combinatie van eten en de juiste wijnen, wat bijna iets artistieks heeft.

Oliver Bönsch