Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min
Wijnadvies voor bij vlees

Vlees

Wat zou een sappige biefstuk of lamspoot met mediterrane kruiden zijn zonder een goede rode wijn? Wat zou een Aziatisch kipgerecht of gegrild gevogelte met romige citroensaus zijn zonder een bijpassende witte wijn? De keuze is niet moeilijk, we laten u zien hoe het werkt!

Hacienda Terra d'Uro 'Uro' 2014
Hacienda Terra d'Uro 'Uro' 2014
Hacienda Terra d'Uro
rode wijn • Spanje • Castilië-León
La Bollina Primitivo Puglia 'Curtis Nova' 2016
Primitivo Puglia 'Curtis Nova' 2016
Società Agricola La Bollina
rode wijn • Italië • Puglia
Rocca delle Macìe Chianti Classico Riserva 'Famiglia Zingarelli' 2015
Chianti Classico Riserva 'Famiglia Zingarelli' 2015
Rocca delle Macìe
rode wijn • Italië • Toscane
Crous St. Martin 'Hommage à l'an 1879' Châteauneuf-du-Pape 2016
'Hommage à l'an 1879' Châteauneuf-du-Pape 2016
Crous St. Martin
rode wijn • Frankrijk • Rhône
Bodega Atamisque Malbec 'Catalpa' 2016
Malbec 'Catalpa' 2016
Bodega Atamisque
rode wijn • Argentinië • Mendoza
E.Guigal 'Réserve Prestige' Côtes du Rhône 2013
'Réserve Prestige' Côtes du Rhône 2013
E. Guigal
rode wijn • Frankrijk • Rhône
Bodegas Portia 'Prima La Encina' Ribera del Duero 2016
'Prima La Encina' Ribera del Duero 2016
Bodegas Portia
rode wijn • Spanje • Ribera del Duero
Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape 'Cuvée Anonyme' 2012
Châteauneuf-du-Pape 'Cuvée Anonyme' 2012
Xavier Vins
rode wijn • Frankrijk • Rhône
Kaapzicht Cabernet Sauvignon 'Topi' Stellenbosch 2015
Cabernet Sauvignon 'Topi' Stellenbosch 2015
Kaapzicht Wine Estate
rode wijn • Zuid-Afrika • Stellenbosch
Louis M. Martini Cabernet Sauvignon Napa Valley 2014
Cabernet Sauvignon Napa Valley 2014
Louis M. Martini Winery
rode wijn • Verenigde Staten • Californië
Château Boutisse 'Baron de Boutisse' Saint-Émilion Grand Cru 2014
'Baron de Boutisse' Saint-Émilion Grand Cru 2014
Château Boutisse
rode wijn • Frankrijk • Bordeaux
Chateau Clos Junet 'Prélude' Saint-Émilion Grand Cru 2015
Château Clos Junet Saint-Emilion Grand Cru 2015
Château Clos Junet
rode wijn • Frankrijk • Bordeaux
Yangarra 'Small Pot Whole Bunch Shiraz' McLaren Vale 2014
'Small Pot Whole Bunch Shiraz' McLaren Vale 2014
Yangarra Estate Vineyard
rode wijn • Australië • Zuid-Australië

Wijnadvies voor bij vlees

Door Oliver Bönsch - Wine in Black Sommelier


Rode wijnen

"Bij rood vlees hoort rode wijn!", Bijna iedereen heeft het gezegde al eens gehoord, maar als het gaat om de subtiliteiten van de verschillende soorten vlees, is men niet meer zo zeker gezien de enorme selectie en de soorten rode wijnen. Welke rode wijn bij welk soort vlees past, vindt u hier:

  • Rood vlees, zoals ossenhaas of biefstuk, werkt goed met volle rode wijnen.
  • Voor varkensvlees wordt een medium-bodied rode wijn aanbevolen.
  • Voor gevogelte en lam is het beste om lichtere rode of rosé te drinken.
  • Lamsschouder/-been harmonieert echter uitstekend met medium tot volle rode wijnen.
  • Wild en wild pluimvee zoals fazanten, kwartels of reeën gedragen zich als het lam en werken ook het beste met volle en medium-body rode wijnen

Witte wijnen

Het is geen geheim dat witte wijn goed is bij gevogelte, maar hier zijn ook veel meer combinaties mogelijk dan je zou denken:

  • Zelfs rood vlees harmonieert met witte wijn en bij voorkeur met mousserende wijn of sterke witte wijn (mogelijk Fassreifung)
  • Varkensvlees gaat daarentegen heel goed samen met volle witte wijn
  • Voor kalfsvlees wordt droge, fruitige witte wijn aanbevolen
  • Gevogelte harmonieert uitstekend met volle witte wijn

Andere beïnvloedende factoren:

  • Een sappige knapperige biefstuk en een glas rode wijn? Het kan niet beter! De intense roostaroma's, die ontstaan ​​tijdens het bakken, maken tanninerijke wijnen zachter en benadrukken hun fruitige tonen. Als de biefstuk gekruid is met chili of peper, zorg er dan voor dat de rode wijn droog en zuurder van smaak wordt.
  • Gestoofd vlees, toont echter vrij licht geroosterde aroma's waar de voorkeur gaat naar zure, minder tanninerijke rode wijnen, want terwijl ze harmoniëren met wijnzuur, benadrukken ze de tannines van de wijn. Wanneer het een erg stevig gerecht is, moet het tanninegehalte niet te hoog zijn.
  • Vet, rijk voedsel werkt het beste met volle rode en witte wijnen, zoals bijvoorbeeld bij gebonden sauzen en roomsauzen.
  • Bij gekookt vlees, zoals in bijvoorbeeld de Weense Tafelspitz, is het raadzaam om bij witte wijnen te blijven. Als het vlees een hoog vetgehalte heeft, zijn fruitige, minerale en zuurdere wijnen de beste keuze.

Algemene tips

  • À propos wijnzuur: Hoe zuurder het voedsel, hoe meer zuur er ook in de wijn moet zitten.
  • Nog een laatste tip voor degenen die het van pittig houden: hoe scherper de gerechten op smaak worden gebracht, hoe meer restzoet de wijn moet hebben.

De Wine in Black-Sommelier Oliver Bönsch

Oliver is via de hotelschool rechtstreeks in de wijnwereld gekomen en heeft zich uitgebreid geschoold als sommelier. Als je hem vraagt naar zijn favoriete wijnen, krijg je een verrassend antwoord: "Dat hangt af van wat ik eet." Dat is precies waar Oliver onverslaanbaar is: foodpairing, de perfecte combinatie van eten en de juiste wijnen, wat bijna iets artistieks heeft.

Oliver Bönsch