Vis wil zwemmen! Een oude keukenwijsheid. Dit geldt zeker voor gebrande beekforellen, kreeft, krab en garnalen. We vertellen u welke visgerechten goed passen bij witte wijn, rosé en zelfs rode wijn!
Door Oliver Bönsch - Wine in Black Sommelier
Veel belangrijker dan bij vlees is het soort bereiding en met welke bijgerechten de vis wordt geserveerd. Vis zelf is vaak niet erg betekenisvol, daarom is het des te meer afhankelijk van de algehele samenstelling. Geroosterd op de huid hebben zoetwatervissen met rijke bijgerechten een sterke en expressieve rode wijn nodig. Maar als het wordt gestoomd en gecombineerd met natuurlijke, delicate draderige groenten, zou een frisse witte wijn de betere keuze zijn. Maar wees voorzichtig als het gaat om visspecialiteiten, zoals gezouten ansjovis omdat ze minder geschikt zijn voor succesvolle foodpairing.
Houdt ook in de gaten bij foodpairing met vis: hoe intenser en aromatischer de gebruikte kruiden en aroma’s zijn, hoe sterker de witte of rode wijn moet zijn.
Om u met het combineren te helpen, volgen hier enkele tips:
Rode wijn kan ook heel goed zijn bij vis, maar sterke of onrijpe tannines komen niet overeen met het delicate eiwit van visvlees.
Over het algemeen kan gezegd worden dat vis heel goed gaat met lichte, fruitige witte wijn.
Gebakken vis, of vis met een hoog vetgehalte, past over het algemeen heel goed bij rosé.