Shopping-cart icon
Gratis verzending vanaf 9 flessen of €150
Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min
Wine in Black Culinair

Wijnadvies voor Vis & Zeevruchten

Door Oliver Bönsch - Wine in Black Sommelier


Algemene tips

Veel belangrijker dan bij vlees is het soort bereiding en met welke bijgerechten de vis wordt geserveerd. Vis zelf is vaak niet erg betekenisvol, daarom is het des te meer afhankelijk van de algehele samenstelling. Geroosterd op de huid hebben zoetwatervissen met rijke bijgerechten een sterke en expressieve rode wijn nodig. Maar als het wordt gestoomd en gecombineerd met natuurlijke, delicate draderige groenten, zou een frisse witte wijn de betere keuze zijn. Maar wees voorzichtig als het gaat om visspecialiteiten, zoals gezouten ansjovis omdat ze minder geschikt zijn voor succesvolle foodpairing.

Houdt ook in de gaten bij foodpairing met vis: hoe intenser en aromatischer de gebruikte kruiden en aroma’s zijn, hoe sterker de witte of rode wijn moet zijn.

Om u met het combineren te helpen, volgen hier enkele tips:

Rode wijnen

Rode wijn kan ook heel goed zijn bij vis, maar sterke of onrijpe tannines komen niet overeen met het delicate eiwit van visvlees.

  • De geur van geroosterde of gegrilde vis zorgt voor de verbinding met rode wijn (vooral in vis die op de huid wordt geroosterd of gegrild); hier worden lichte tot middelmatige wijnen aanbevolen.
  • Over het algemeen werkt de combinatie met rode wijn bijzonder goed, als in de saus ook rode wijn wordt verwerkt, omdat dit een aromatische brug creëert.
  • Bij gerookte vis moet men bij lichtrode wijnen blijven.
  • Dikke vis zoals zalm gaat ook heel goed samen met lichtrode wijn.

Witte wijnen

Over het algemeen kan gezegd worden dat vis heel goed gaat met lichte, fruitige witte wijn.

  • In bijzonder bij magere soorten zoals tong, die traditioneel zacht en natuurlijk gebakken wordt, worden ingetogen witte wijnen aanbevolen.
  • De gegrilde zeevis is ook heel goed met een volle witte wijn.
  • Voor koude vis worden lichtere, enigszins zure witte wijnen aanbevolen.
  • Gebakken vis gaat heel goed samen met sterke witte wijn.
  • Als de vis wordt geserveerd met een sterke roomsaus, wordt een halfdroge witte wijn met wat restsuiker aanbevolen, zodat de zoete smaken van de saus harmoniëren met de restsuiker van de wijn.
  • Vissoorten die vaak worden gestoomd of gepocheerd, zoals zalm, werken het beste met droge witte wijnen.
  • Wordt het zoetzuur of pikant, dan zijn lichtfruitige of halfdroge witte wijnen aan te raden
  • Gerechten met kokosmelk smaken goed met Moscato, of in het geval van een bijzonder pittige bereiding met mousserende wijn.

Rosé en vis

Gebakken vis, of vis met een hoog vetgehalte, past over het algemeen heel goed bij rosé.


Wijnadvies voor Vis & Zeevruchten
  • robert_parkers_wine_92_catalog
Domaine Lafage Chardonnay 'Novellum' 2016
Chardonnay 'Novellum' 2016
Domaine Lafage
witte wijn • Frankrijk • Roussillon
  • luca_maroni_97_catalog
La Bollina Chardonnay 'Armason' Monferrato Bianco 2017
Chardonnay 'Armason' Monferrato Bianco 2017
Società Agricola La Bollina
witte wijn • Italië • Piëmont
  • luca_maroni_96_catalog
La Bollina Gavi 'Curtis Nova' 2017
Gavi 'Curtis Nova' 2017
Società Agricola La Bollina
witte wijn • Italië • Piëmont
  • exclusive_nl
Salwey Grauburgunder Réserve 'Bergkeller' 2016
Grauburgunder Réserve 'Bergkeller' 2016
Salwey
witte wijn • Duitsland • Baden
  • decanter_97_catalog
R. Rabl Grüner Veltliner Alte Reben 'Ried Schenkenbichl' Kamptal Reserve 2016
Grüner Veltliner Alte Reben 'Ried Schenkenbichl' Kamptal Reserve 2016
Weingut Rabl
witte wijn • Oostenrijk • Kamptal
clock timer
  • exclusive_nl
Domäne Wachau Grüner Veltliner Federspiel 'Loiben' 2017
Grüner Veltliner Federspiel 'Loiben' 2017
Domäne Wachau
witte wijn • Oostenrijk • Neder-Oostenrijk
  • luca_maroni_96_catalog
  • exclusive_nl
La Bollina Pinot Grigio delle Venezie 'Curtis Nova' 2017
Pinot Grigio delle Venezie 'Curtis Nova' 2017
Società Agricola La Bollina
witte wijn • Italië • Venetië
clock timer
  • best_buy_nl
Domaine de la Cornasse Chablis 2017
Chablis 2017
Domaine de la Cornasse
witte wijn • Frankrijk • Bourgondië
  • decanter_95_catalog
Astrolabe Sauvignon Blanc 'Province' Marlborough 2016
Sauvignon Blanc 'Province' Marlborough 2016
Astrolabe Wines
witte wijn • Nieuw-Zeeland • Marlborough
  • james_suckling_98_catalog
Müller-Catoir Riesling Grosses Gewächs Haardter Bürgergarten 'Im Breumel' 2017
Riesling Großes Gewächs Haardter Bürgergarten 'Im Breumel' 2017
Müller-Catoir
witte wijn • Duitsland • Pfalz
clock timer
  • bob_campbell_master_96_catalog
Kumeu River Wines Chardonnay 'Coddington' 2016
Chardonnay 'Coddington' 2016
Kumeu River Wines
witte wijn • Nieuw-Zeeland • Auckland
clock timer
  • exclusive_nl
Emil Bauer 'Scheu... aber geil!' Scheurebe 2017
Emil Bauer 'Scheu... aber geil!' Scheurebe 2017
Emil Bauer & Söhne
witte wijn • Duitsland • Pfalz
  • cult_winemaker_nl
Charles Smith Riesling 'Kung Fu Girl' 2016
Riesling 'Kung Fu Girl' 2016
Charles Smith - Charles Smith Wines
witte wijn • Verenigde Staten • Washington State
  • best_buy_nl
Colli Vaibò Lugana 2017
Lugana 2017
Azienda Vitivinicola Colli Vaibò
witte wijn • Italië • Lombardije

De Wine in Black-Sommelier Oliver Bönsch

Oliver is via de hotelschool rechtstreeks in de wijnwereld gekomen en heeft zich uitgebreid geschoold als sommelier. Als je hem vraagt naar zijn favoriete wijnen, krijg je een verrassend antwoord: "Dat hangt af van wat ik eet." Dat is precies waar Oliver onverslaanbaar is: foodpairing, de perfecte combinatie van eten en de juiste wijnen, wat bijna iets artistieks heeft.

Oliver Bönsch