Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min
Wijnadvies voor Vis & Zeevruchten

Vis en zeevruchten

Vis wil zwemmen! Een oude keukenwijsheid. Dit geldt zeker voor gebrande beekforellen, kreeft, krab en garnalen. We vertellen u welke visgerechten goed passen bij witte wijn, rosé en zelfs rode wijn!

Emil Bauer 'Pinot Grigio, Pinot Gris, Bullshit' Drink real Grauburgunder 2018
'Pinot Grigio, Pinot Gris, Bullshit' Drink real Grauburgunder 2018
Emil Bauer & Söhne
witte wijn • Duitsland • Pfalz
La Bollina Chardonnay 'Armason' Monferrato Bianco 2017
Chardonnay 'Armason' Monferrato Bianco 2017
Società Agricola La Bollina
witte wijn • Italië • Piëmont
 
Domaine Lafage Chardonnay 'Novellum' 2016
Chardonnay 'Novellum' 2016
Domaine Lafage
witte wijn • Frankrijk • Roussillon
Kellerei Andrian Pinot Grigio Alto Adige 2017
Pinot Grigio Alto Adige 2017
Wijngoed Andrian
witte wijn • Italië • Trentino - Zuid-Tirol
Feudi di San Gregorio Greco di Tufo 'Cutizzi' Campania 2017
Greco di Tufo 'Cutizzi' Campania 2017
Feudi di San Gregorio
witte wijn • Italië • Campanië
 
Casal de Ventozela Vinho Verde Loureiro 2018
Vinho Verde Loureiro 2018
Sociedade Agrícola Casal de Ventozela
witte wijn • Portugal • Vinho Verde
Les Producteurs Réunis Chardonnay 'Boulée-Cordot' 2017
Chardonnay 'Boulée-Cordot' 2017
Les Producteurs Réunis
witte wijn • Frankrijk • Languedoc
Nico Espenschied Riesling trocken 'Buddy & Soil' 2018
Riesling trocken 'Buddy & Soil' 2018
Nico Espenschied
witte wijn • Duitsland • Rheinhessen
Domaine de la Cornasse Chablis 2017
Chablis 2017
Domaine de la Cornasse
witte wijn • Frankrijk • Bourgondië
La Bollina Curtis Nova Gavi 'Dada' 2017
Curtis Nova Gavi 'Dada' 2017
Società Agricola La Bollina
witte wijn • Italië • Piëmont
R. Rabl Grüner Veltliner Alte Reben 'Ried Schenkenbichl' Kamptal Reserve 2016
Grüner Veltliner Alte Reben 'Ried Schenkenbichl' Kamptal Reserve 2016
Weingut Rabl
witte wijn • Oostenrijk • Kamptal
Framingham Wines Sauvignon Blanc Marlborough 2017
Sauvignon Blanc Marlborough 2017
Framingham Wines
witte wijn • Nieuw-Zeeland • Marlborough
Charles Smith Riesling 'Kung Fu Girl' 2016
Riesling 'Kung Fu Girl' 2016
Charles Smith - Charles Smith Wines
witte wijn • Verenigde Staten • Washington State
Salwey Grauburgunder Réserve 'Bergkeller' 2016
Grauburgunder Réserve 'Bergkeller' 2016
Salwey
witte wijn • Duitsland • Baden

Wijnadvies voor Vis & Zeevruchten

Door Oliver Bönsch - Wine in Black Sommelier


Algemene tips

Veel belangrijker dan bij vlees is het soort bereiding en met welke bijgerechten de vis wordt geserveerd. Vis zelf is vaak niet erg betekenisvol, daarom is het des te meer afhankelijk van de algehele samenstelling. Geroosterd op de huid hebben zoetwatervissen met rijke bijgerechten een sterke en expressieve rode wijn nodig. Maar als het wordt gestoomd en gecombineerd met natuurlijke, delicate draderige groenten, zou een frisse witte wijn de betere keuze zijn. Maar wees voorzichtig als het gaat om visspecialiteiten, zoals gezouten ansjovis omdat ze minder geschikt zijn voor succesvolle foodpairing.

Houdt ook in de gaten bij foodpairing met vis: hoe intenser en aromatischer de gebruikte kruiden en aroma’s zijn, hoe sterker de witte of rode wijn moet zijn.

Om u met het combineren te helpen, volgen hier enkele tips:

Rode wijnen

Rode wijn kan ook heel goed zijn bij vis, maar sterke of onrijpe tannines komen niet overeen met het delicate eiwit van visvlees.

  • De geur van geroosterde of gegrilde vis zorgt voor de verbinding met rode wijn (vooral in vis die op de huid wordt geroosterd of gegrild); hier worden lichte tot middelmatige wijnen aanbevolen.
  • Over het algemeen werkt de combinatie met rode wijn bijzonder goed, als in de saus ook rode wijn wordt verwerkt, omdat dit een aromatische brug creëert.
  • Bij gerookte vis moet men bij lichtrode wijnen blijven.
  • Dikke vis zoals zalm gaat ook heel goed samen met lichtrode wijn.

Witte wijnen

Over het algemeen kan gezegd worden dat vis heel goed gaat met lichte, fruitige witte wijn.

  • In bijzonder bij magere soorten zoals tong, die traditioneel zacht en natuurlijk gebakken wordt, worden ingetogen witte wijnen aanbevolen.
  • De gegrilde zeevis is ook heel goed met een volle witte wijn.
  • Voor koude vis worden lichtere, enigszins zure witte wijnen aanbevolen.
  • Gebakken vis gaat heel goed samen met sterke witte wijn.
  • Als de vis wordt geserveerd met een sterke roomsaus, wordt een halfdroge witte wijn met wat restsuiker aanbevolen, zodat de zoete smaken van de saus harmoniëren met de restsuiker van de wijn.
  • Vissoorten die vaak worden gestoomd of gepocheerd, zoals zalm, werken het beste met droge witte wijnen.
  • Wordt het zoetzuur of pikant, dan zijn lichtfruitige of halfdroge witte wijnen aan te raden
  • Gerechten met kokosmelk smaken goed met Moscato, of in het geval van een bijzonder pittige bereiding met mousserende wijn.

Rosé en vis

Gebakken vis, of vis met een hoog vetgehalte, past over het algemeen heel goed bij rosé.


De Wine in Black-Sommelier Oliver Bönsch

Oliver is via de hotelschool rechtstreeks in de wijnwereld gekomen en heeft zich uitgebreid geschoold als sommelier. Als je hem vraagt naar zijn favoriete wijnen, krijg je een verrassend antwoord: "Dat hangt af van wat ik eet." Dat is precies waar Oliver onverslaanbaar is: foodpairing, de perfecte combinatie van eten en de juiste wijnen, wat bijna iets artistieks heeft.

Oliver Bönsch