clock timer
Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min
Wine in Black Culinair

Wijnadvies voor Vis & Zeevruchten

Door Oliver Bönsch - Wine in Black Sommelier


Algemene tips

Veel belangrijker dan bij vlees is het soort bereiding en met welke bijgerechten de vis wordt geserveerd. Vis zelf is vaak niet erg betekenisvol, daarom is het des te meer afhankelijk van de algehele samenstelling. Geroosterd op de huid hebben zoetwatervissen met rijke bijgerechten een sterke en expressieve rode wijn nodig. Maar als het wordt gestoomd en gecombineerd met natuurlijke, delicate draderige groenten, zou een frisse witte wijn de betere keuze zijn. Maar wees voorzichtig als het gaat om visspecialiteiten, zoals gezouten ansjovis omdat ze minder geschikt zijn voor succesvolle foodpairing.

Houdt ook in de gaten bij foodpairing met vis: hoe intenser en aromatischer de gebruikte kruiden en aroma’s zijn, hoe sterker de witte of rode wijn moet zijn.

Om u met het combineren te helpen, volgen hier enkele tips:

Rode wijnen

Rode wijn kan ook heel goed zijn bij vis, maar sterke of onrijpe tannines komen niet overeen met het delicate eiwit van visvlees.

  • De geur van geroosterde of gegrilde vis zorgt voor de verbinding met rode wijn (vooral in vis die op de huid wordt geroosterd of gegrild); hier worden lichte tot middelmatige wijnen aanbevolen.
  • Over het algemeen werkt de combinatie met rode wijn bijzonder goed, als in de saus ook rode wijn wordt verwerkt, omdat dit een aromatische brug creëert.
  • Bij gerookte vis moet men bij lichtrode wijnen blijven.
  • Dikke vis zoals zalm gaat ook heel goed samen met lichtrode wijn.

Witte wijnen

Over het algemeen kan gezegd worden dat vis heel goed gaat met lichte, fruitige witte wijn.

  • In bijzonder bij magere soorten zoals tong, die traditioneel zacht en natuurlijk gebakken wordt, worden ingetogen witte wijnen aanbevolen.
  • De gegrilde zeevis is ook heel goed met een volle witte wijn.
  • Voor koude vis worden lichtere, enigszins zure witte wijnen aanbevolen.
  • Gebakken vis gaat heel goed samen met sterke witte wijn.
  • Als de vis wordt geserveerd met een sterke roomsaus, wordt een halfdroge witte wijn met wat restsuiker aanbevolen, zodat de zoete smaken van de saus harmoniëren met de restsuiker van de wijn.
  • Vissoorten die vaak worden gestoomd of gepocheerd, zoals zalm, werken het beste met droge witte wijnen.
  • Wordt het zoetzuur of pikant, dan zijn lichtfruitige of halfdroge witte wijnen aan te raden
  • Gerechten met kokosmelk smaken goed met Moscato, of in het geval van een bijzonder pittige bereiding met mousserende wijn.

Rosé en vis

Gebakken vis, of vis met een hoog vetgehalte, past over het algemeen heel goed bij rosé.


Wijnadvies voor Vis & Zeevruchten
Domäne Wachau Grüner Veltliner Federspiel 'Loiben' 2017
Grüner Veltliner Federspiel 'Loiben' 2017
Domäne Wachau
witte wijn • Oostenrijk • Neder-Oostenrijk
  • exclusive_nl
  • wine_in_black_91_catalog
Emil Bauer 'Scheu... aber geil!' Scheurebe 2017
Emil Bauer 'Scheu... aber geil!' Scheurebe 2017
Emil Bauer & Söhne
witte wijn • Duitsland • Pfalz
Domaine de la Loge Pouilly-Fumé 2017
Pouilly-Fumé 2017
Domaine de la Loge
witte wijn • Frankrijk • Loire
Domaine de la Cornasse Chablis 2016
Chablis 2016
Domaine de la Cornasse
witte wijn • Frankrijk • Bourgondië
  • exclusive_nl
Salwey Bergkeller Grauburgunder Réserve 2015
Salwey Grauburgunder Réserve 'Bergkeller' 2015
Salwey
witte wijn • Duitsland • Baden

De Wine in Black-Sommelier Oliver Bönsch

Oliver is via de hotelschool rechtstreeks in de wijnwereld gekomen en heeft zich uitgebreid geschoold als sommelier. Als je hem vraagt naar zijn favoriete wijnen, krijg je een verrassend antwoord: "Dat hangt af van wat ik eet." Dat is precies waar Oliver onverslaanbaar is: foodpairing, de perfecte combinatie van eten en de juiste wijnen, wat bijna iets artistieks heeft.

Oliver Bönsch