Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min
Wijnadvies voor vegetarische gerechten

Vegetarisch

Of het nu gaat om carpaccio van rode biet met cantharellen en artisjokken of erwten-koriandersoep met mangoversiering. Voor vegetarische gerechten worden verschillende groenten aromatisch gecombineerd. Dit maakt de selectie van de juiste wijn veeleisender en daarom spannender. Probeer onze tips en vind uit wat uw favoriete combinatie is!

 
Bodegas Olarra 'Cerro Añón' Gran Reserva Rioja 2010
'Cerro Añón' Gran Reserva Rioja 2010
Bodegas Olarra
rode wijn • Spanje • Rioja
Flavabom 'Field-White' South Australia 2017
Flavabom 'Field-White' South Australia 2017
Byrne Vineyards
witte wijn • Australië • Zuid-Australië
Reichsrat von Buhl 'Bone Dry' Rosé 2018
'Bone Dry' Rosé 2018
Reichsrat von Buhl
rosé • Duitsland • Pfalz
 
Bodegas Teófilo Reyes 'Tamiz 'Ribera del Duero 2016
'Tamiz 'Ribera del Duero 2016
Bodegas Teófilo Reyes
rode wijn • Spanje • Ribera del Duero
Cantine Paolini Nero d'Avola 'Baglio Amafi' Sicilia 2013
Nero d'Avola 'Baglio Amafi' Sicilia 2013
Cantine Paolini
rode wijn • Italië • Sicilië
Corte Medicea Merlot-Sangiovese 'Cletus' Toscana 2016
Merlot-Sangiovese 'Cletus' Toscana 2016
Corte Medicea
rode wijn • Italië • Toscane
Bodega Atamisque Chardonnay 'Catalpa' Valle de Uco Mendoza 2017
Chardonnay 'Catalpa' Valle de Uco Mendoza 2017
Bodega Atamisque
witte wijn • Argentinië • Mendoza
Nico Espenschied Riesling trocken 'Buddy & Soil' 2018
Riesling trocken 'Buddy & Soil' 2018
Nico Espenschied
witte wijn • Duitsland • Rheinhessen
Xavier Vignon Syrah 'Xiraz!' 2015
Syrah 'Xiraz!' 2015
Xavier Vins
rode wijn • Frankrijk • Vin de France
Les Producteurs Réunis Chardonnay 'Boulée-Cordot' 2017
Chardonnay 'Boulée-Cordot' 2017
Les Producteurs Réunis
witte wijn • Frankrijk • Languedoc
Walter Glatzer Blaufränkisch Réserve 2016
Blaufränkisch Réserve Carnuntum 2016
Walter Glatzer
rode wijn • Oostenrijk • Neder-Oostenrijk
Mayer am Pfarrplatz Pinot Noir 'Fräulein Rosé von Döbling' 2018
Pinot Noir 'Fräulein Rosé von Döbling' 2018
Mayer am Pfarrplatz
rosé • Oostenrijk • Wenen
Selbach-Oster Riesling Spätlese * 'Zeltinger Sonnenuhr' Mosel 2016
Riesling Spätlese * 'Zeltinger Sonnenuhr' Mosel 2016
Selbach-Oster
witte wijn • Duitsland • Moezel
Charles Smith Riesling 'Kung Fu Girl' 2016
Riesling 'Kung Fu Girl' 2016
Charles Smith - Charles Smith Wines
witte wijn • Verenigde Staten • Washington State
Emil Bauer Müller-Thurgau 'Make Müller great again' 2017
'Make Müller great again' Müller-Thurgau 2017
Emil Bauer & Söhne
witte wijn • Duitsland • Pfalz

Wijnadvies voor vegetarische gerechten

Door Oliver Bönsch - Wine in Black Sommelier


Algemene tips

Zoals in het geval van vis en vlees is het hier natuurlijk hetzelfde: de bereidingswijze is allesbepalend!

  • Als de groenten worden gekookt, geroosterd, gegrild, gebakken of geblancheerd, verandert dat de basissmaak van het product.
  • Vaak wordt groente gebakken in olie, maar wanneer er chilipeper, notenolie of kruidenolie wordt toegevoegd tijdens het koken, wordt het aroma sterk beïnvloed.
  • Aroma's zoals citroen, geperst of geraspt, zijn net zo aromatisch als zoete honing of romige kaas.
  • Voor veganistische recepten worden vaak alternatieven gebruikt, zoals amandelspijs, tahin of currypasta, die ook de smaak en het aroma sterk beïnvloeden.

Groente pairen

Groenten hebben ook hun eigen bijzonderheden waarmee rekening moet worden gehouden bij succesvolle foodpairing: met zuur geaccentueerde soorten zoals tomaten moeten altijd met voorzichtigheid in combinatie worden gebruikt, omdat de wijn zelf niet te zuur moet zijn. Sommige soorten groenten, zoals kool, wortelsoorten of sla zoals in bijv. radicchio, hebben hun eigen karakteristieken: ze hebben een uitgesproken smaak of veel bitterheid, die het best gebalanceerd wordt in combinatie met sterke, tanninerijke rode wijnen.

  • Zure voedingsmiddelen en wijnen harmoniseren niet met elkaar.
  • Geroosterde aroma's in groenten vormen een aromatische verbinding die rode wijn een geschikte partner maakt.
  • Bittere groenten en wijnen met sterke tannines kunnen harmoniseren, maar ook fijnfruitige wijnen zijn hier een goede keuze, omdat ze de bitterheid een beetje verzwakken.
  • Fruity-dry of fijne fruitige witte wijnen zijn bijna altijd geschikt voor groenten, met rosé ook meestal een goede metgezel (zolang de zuurgraad niet te uitgesproken is).

Groenterecepten

Zelfs plantaardige recepten kunnen ongelooflijk divers zijn! Bijvoorbeeld, het witte kool als rauwkost, geblancheerd, gemarineerd of als zuurkool vereist elke keer een compleet nieuwe overweging, wat je het beste erbij drinkt. Als de groenten goed zijn voorbereid en niet te lang gekookt, hebben ze een fijnere smaak dan de meeste soorten vlees of vis. In de meeste gerechten wordt echter niet alleen een specifieke groente verwerkt en gecombineerd, maar verschillende. Dit maakt de selectie van de juiste wijn aan de ene kant iets geavanceerder, maar ook opwindender. Daarom is het motto hier weer: "Oefening baart kunst".

De Wine in Black-Sommelier Oliver Bönsch

Oliver is via de hotelschool rechtstreeks in de wijnwereld gekomen en heeft zich uitgebreid geschoold als sommelier. Als je hem vraagt naar zijn favoriete wijnen, krijg je een verrassend antwoord: "Dat hangt af van wat ik eet." Dat is precies waar Oliver onverslaanbaar is: foodpairing, de perfecte combinatie van eten en de juiste wijnen, wat bijna iets artistieks heeft.

Oliver Bönsch