clock timer
Winkelwagen gereserveerd voor 00:00min
Wine in Black Culinair

Wijnadvies voor vegetarische gerechten

Door Oliver Bönsch - Wine in Black Sommelier


Algemene tips

Zoals in het geval van vis en vlees is het hier natuurlijk hetzelfde: de bereidingswijze is allesbepalend!

  • Als de groenten worden gekookt, geroosterd, gegrild, gebakken of geblancheerd, verandert dat de basissmaak van het product.
  • Vaak wordt groente gebakken in olie, maar wanneer er chilipeper, notenolie of kruidenolie wordt toegevoegd tijdens het koken, wordt het aroma sterk beïnvloed.
  • Aroma's zoals citroen, geperst of geraspt, zijn net zo aromatisch als zoete honing of romige kaas.
  • Voor veganistische recepten worden vaak alternatieven gebruikt, zoals amandelspijs, tahin of currypasta, die ook de smaak en het aroma sterk beïnvloeden.

Groente pairen

Groenten hebben ook hun eigen bijzonderheden waarmee rekening moet worden gehouden bij succesvolle foodpairing: met zuur geaccentueerde soorten zoals tomaten moeten altijd met voorzichtigheid in combinatie worden gebruikt, omdat de wijn zelf niet te zuur moet zijn. Sommige soorten groenten, zoals kool, wortelsoorten of sla zoals in bijv. radicchio, hebben hun eigen karakteristieken: ze hebben een uitgesproken smaak of veel bitterheid, die het best gebalanceerd wordt in combinatie met sterke, tanninerijke rode wijnen.

  • Zure voedingsmiddelen en wijnen harmoniseren niet met elkaar.
  • Geroosterde aroma's in groenten vormen een aromatische verbinding die rode wijn een geschikte partner maakt.
  • Bittere groenten en wijnen met sterke tannines kunnen harmoniseren, maar ook fijnfruitige wijnen zijn hier een goede keuze, omdat ze de bitterheid een beetje verzwakken.
  • Fruity-dry of fijne fruitige witte wijnen zijn bijna altijd geschikt voor groenten, met rosé ook meestal een goede metgezel (zolang de zuurgraad niet te uitgesproken is).

Groenterecepten

Zelfs plantaardige recepten kunnen ongelooflijk divers zijn! Bijvoorbeeld, het witte kool als rauwkost, geblancheerd, gemarineerd of als zuurkool vereist elke keer een compleet nieuwe overweging, wat je het beste erbij drinkt. Als de groenten goed zijn voorbereid en niet te lang gekookt, hebben ze een fijnere smaak dan de meeste soorten vlees of vis. In de meeste gerechten wordt echter niet alleen een specifieke groente verwerkt en gecombineerd, maar verschillende. Dit maakt de selectie van de juiste wijn aan de ene kant iets geavanceerder, maar ook opwindender. Daarom is het motto hier weer: "Oefening baart kunst".

Wijnadvies voor vegetarische gerechten
Kaapzicht Merlot 'Steenbok' Stellenbosch 2015
Merlot 'Steenbok' Stellenbosch 2015
Kaapzicht Wine Estate
rode wijn • Zuid-Afrika • Stellenbosch
  • falstaff_90_catalog
Wellanschitz Zweigelt 'Klassisch' Burgenland 2015
Zweigelt 'Klassisch' Burgenland 2015
Wellanschitz
rode wijn • Oostenrijk • Burgenland
  • guia_penin_92_catalog
  • robert_parkers_wine_91_catalog
Ponce Bobal Viñas Viejas 'Clos Lojen' Manchuela 2016
Ponce Bobal Viñas Viejas 'Clos Lojen' Manchuela 2016
Bodegas y Viñedos Ponce
rode wijn • Spanje • Levante
Xavier Vignon Syrah 'Xiraz!' 2015
Syrah 'Xiraz!' 2015
Xavier Vins
rode wijn • Frankrijk • Vin de France
Château Le Grand Moulin 'Collection Grande Réserve' Bordeaux 2014
'Collection Grande Réserve' Bordeaux 2014
Château Le Grand Moulin
rode wijn • Frankrijk • Bordeaux
Paul Mas Cabernet Sauvignon 'Elegant Frog' 2016
Cabernet Sauvignon 'Elegant Frog' 2016
Paul Mas
rode wijn • Frankrijk • Languedoc

De Wine in Black-Sommelier Oliver Bönsch

Oliver is via de hotelschool rechtstreeks in de wijnwereld gekomen en heeft zich uitgebreid geschoold als sommelier. Als je hem vraagt naar zijn favoriete wijnen, krijg je een verrassend antwoord: "Dat hangt af van wat ik eet." Dat is precies waar Oliver onverslaanbaar is: foodpairing, de perfecte combinatie van eten en de juiste wijnen, wat bijna iets artistieks heeft.

Oliver Bönsch