Of het nu gaat om carpaccio van rode biet met cantharellen en artisjokken of erwten-koriandersoep met mangoversiering. Voor vegetarische gerechten worden verschillende groenten aromatisch gecombineerd. Dit maakt de selectie van de juiste wijn veeleisender en daarom spannender. Probeer onze tips en vind uit wat uw favoriete combinatie is!
Door Oliver Bönsch - Wine in Black Sommelier
Zoals in het geval van vis en vlees is het hier natuurlijk hetzelfde: de bereidingswijze is allesbepalend!
Groenten hebben ook hun eigen bijzonderheden waarmee rekening moet worden gehouden bij succesvolle foodpairing: met zuur geaccentueerde soorten zoals tomaten moeten altijd met voorzichtigheid in combinatie worden gebruikt, omdat de wijn zelf niet te zuur moet zijn. Sommige soorten groenten, zoals kool, wortelsoorten of sla zoals in bijv. radicchio, hebben hun eigen karakteristieken: ze hebben een uitgesproken smaak of veel bitterheid, die het best gebalanceerd wordt in combinatie met sterke, tanninerijke rode wijnen.
Zelfs plantaardige recepten kunnen ongelooflijk divers zijn! Bijvoorbeeld, het witte kool als rauwkost, geblancheerd, gemarineerd of als zuurkool vereist elke keer een compleet nieuwe overweging, wat je het beste erbij drinkt. Als de groenten goed zijn voorbereid en niet te lang gekookt, hebben ze een fijnere smaak dan de meeste soorten vlees of vis. In de meeste gerechten wordt echter niet alleen een specifieke groente verwerkt en gecombineerd, maar verschillende. Dit maakt de selectie van de juiste wijn aan de ene kant iets geavanceerder, maar ook opwindender. Daarom is het motto hier weer: "Oefening baart kunst".